Поділитись:

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Понеділок, 17 липня 2017, 19:00
Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

На Волині функціонує Дебатний клуб, на якому вчать командної роботи.

Голова Волинського осередку Федерації дебатів України Антон Євтушок розповів, яку користь для бізнесу можуть принести дебати.

– Скажи, а що ми розуміємо під словом "дебати"?

– По-перше, дебати – це метод ведення конструктивної суперечки, в якій ефективність вища, ніж в дискусії. Перевага дебатів над дискусією у тому, що немає пасивних учасників, які просто думали "пересидіти". В дебатах кожен має змогу, а частіше за все потребу, висловитись в регламентований час.

Дебати – це спорт, бо вони мають всі ознаки спорту як такого: є вимоги до гравців, є Чемпіонат України з дебатів, є формалізація суддівства гри, правила, процедура атестації суддів, Чемпіонати Європи, світу.

– Як дебати можуть допомогти бізнесу?

– Дебатний осередок як організація, як контрагент може допомогти бізнесу різними способами. Є декілька варіантів.

По-перше, дебатний осередок як контрагент може запропонувати бізнесу послуги реклами, бо є певна аудиторія, з якою працюють дебатери, і бізнес може бути зацікавлений в тому, щоб поширити свою інформацію або продукт на цю аудиторію.

По-друге, враховуючи, що дебатери – це активні люди з активною громадянською позицією і розумні люди, які мають soft skills, то вони можуть бути чудовою кадровою базою для спеціалістів з HR та кадрових агентств загалом.

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Я впевнений, що людина, яка буде вести переговори щодо продажу, яка володіє дебатними навичками, працює ефективніше, порівняно з людиною, в якої цих навичок немає. Те саме стосується і проектних менеджерів, і HR-ів.

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Якщо брати в порівнянні молодого спеціаліста з університету з нульовим досвідом і спеціаліста з дебатним досвідом, то буде помітно, що дебатер швидше вчиться. Як наслідок, компанія витрачає сумарно менше на його навчання при кращому результаті.

По-третє, дебатний осередок може проводити тренінги ораторського мистецтва, мистецтва ведення переговорів, яке реалізується в технології "переговорних поєдинків". Тобто дебатний осередок може навчати інших, яким чином зрозуміти, що потрібно людині, з якою ти говориш, і яку максимальну вигоду з цього отримати.

Також дебати – це певне ком'юніті, яке функціонує і є активним. Дебати – командна гра, і вона містить в собі розвиток навички командної гри.

– А де можна застосувати дебати?

– Загалом всюди, де є якась розумова робота і робота в команді. Тімбілдінг – одна з провідних складових дебатів, і він відбувається на різних рівнях, чим і може стати в нагоді людині бізнесу. Наприклад, тімбілдінг на рівні команди, коли виробляються навички гри в команді. Дебатери грають в різних командах, поки не знайдуть того, з ким грати найефективніше. Коли вони знаходять таку людину, то досягають однакового розуміння понять та цінностей, а також приходять до певного збалансування знань.

Є різні підходи і методики до посилення командної роботи, наприклад, "підготовки за 15 хвилин" Так чи інакше команда робота все одно відбувається в процесі гри.

Або тімбілдінг на рівні клубу. Там процес відбувається іншим шляхом, оскільки в клубі є додаткові заходи, типу "сошіалзів", як ми називаємо. Це спільне активне дозвілля. Воно може полягати в спільних кінопереглядів або ігор на довіру.

Ми використовуємо, зазвичай, класичні ігри на довіру. Бувають випадки, коли люди не довіряють одне одному, і це помітно, але через деякий час після роботи в команді згуртовуються.

Голова Волинського осередку Федерації дебатів Антон ЄвтушокГолова Волинського осередку Федерації дебатів Антон Євтушок

– А як дебати створюють тімбілдінг?

– Механізм, за яким працює дебатний тімбілдінг, доволі простий. Люди в дебати приходять з різними знаннями. Наприклад, є людина, яка краще розуміється в економіці, і коли ми розглядаємо економічну резолюцію, то команда гуртується коло цієї людини, за об'єктивною ознакою. Коли ж тема стосується філософії чи моралі, гравці гуртуються біля іншої людини, яка розбирається в філософії і моралі.

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Той, хто грав в дебати систематично, починає розуміти краще, на що здатна людина, з якою вона працює, що дозволяє більш цілісно сприйняти і поглянути на свого колегу під іншим кутом. Через дебати люди краще пізнають одне одного, в цьому секрет тімбілдінгу дебатів.

Спостерігаючи, як людина може захищати думку, яку вона не підтримує, якщо їй так випало в дебатах, колега краще розуміє колегу і стає більш прозорим, стає зрозуміло, чи можна довіряти одне одному, чи буде співпраця з колегою ефективною і що можна зробити, щоб в колективі була краща атмосфера.

– На твою думку, для якого бізнесу дебати будуть найбільш ефективними?

– Зважаючи на складність входу "нового" в бізнес в Україні в цілому, дебати можуть бути корисні для малого бізнесу, щоб ефективніше розуміти аудиторію, з якою підприємство працює, і сферу, в якій працює, бо критичне мислення вони розвивають і під час ведення перемовин, пошуку ресурсів, і пошуку кадрів.

Від малого бізнесу до великого в різних сферах можна задіяти дебати, бо вони виробляють навички стресостійкості і вміння швидко реагувати в різних ситуаціях, а це навички корисні в будь-якій роботі.

– Чи є на Волині ті, хто можуть надати послуги такого тімбілдінгу?

– На Волині є осередок ФДУ з жовтня 2014 року. Від нього і утворився Дебатний клуб. Зі зростанням дебатного клубу ми організовували місцеві, міжрегіональні турніри з дебатів, а також декілька дебатних шкіл, де ми даємо базові навички з дебатування. Засідання клубу, зазвичай, відбуваються по вівторках і середах.

Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів