Поділитись:

Громадські слухання щодо смороду в Луцьку: що говорили і що вирішили

Четвер, 03 серпня 2017, 11:30

У мікрорайоні Вересневому відбулися громадські слухання щодо причин виникнення неприємних запахів у місті та дій Луцькради щодо їхнього усунення.

Громадськість міста, зокрема мешканці мікрорайону Вересневого та ДПЗ, зібрались 2 серпня на слухання щодо смороду в Луцьку.

Слухання довго не могли розпочатись через те, що не могли проголосувати за порядок денний. Каменем спотикання стала назва теми громадських слухань "Звіт міської ради про зроблене для ліквідації смороду та можливої екологічної катастрофи, причиною якої є діяльність ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія" у місті Луцьку". Представники "Біо ПЕКу" мали зауваження до частини назви, в якій згадується їхня компанія.

Потім напруга зростала ще більше, коли обирали голову на громадських слуханнях. Для обрання голови необхідно було зібрати 107 голосів від кількості зареєстрованих осіб, які прийшли на громадські слухання та отримали мандати для голосування (сині картки).

Серед претендентів на голову були Дмитро Климук, який набрав 57 голосів, в.о. міського голови Григорій Пустовіт – 7 голосів, та Любов Штихалюк, яка теж не набрала достатньої кількості, а лишень 87 голосів. Саме кандидатура пані Штихалюк викликала хвилю обурення через те, що вона є начальником юридичного відділу "Біо ПЕКу". В її сторону "полетіли" слова "ганьба" тощо.

"Коли я прийшла 15 хвилин на 17:00 годину, то тут був повен зал цукровиків. Чого ви, люди, за 5 копійок продаєтесь?! Як вам не соромно?!. Ви нікчеми!!!…" – емоційно не говорила, а кричала незадоволена та обурена жінка. Юристка "Біо ПЕКу" взяла мікрофон, щоб відповісти, втім лишень почала свою промову, як інша активна лучанка вирвала з рук мікрофон, відштовхнула її лівим плечем і почала проповідь про 30 срібників, Ісуса Христа та Іуду, порівнюючи з цим дії окремих людей в залі.

Радник міського голови Ігор Поліщук запропонував організувати громадські слухання пізніше в палаці культури, який може вмістити в себе значно більше людей.

Радник міського голови Ігор Поліщук був головою на громадських слуханнях ><span class=Радник міського голови Ігор Поліщук був головою на громадських слуханнях

"А то прийшли переважно люди заводу", – додав він.

"Якщо присутні вважають, що Любов Петрівна куплена за 5 копійок, то знімаємо її кандидатуру", – врешті сказав керівник "Біо ПЕК" Юрій Проник.

Тоді хтось з залу вигукнув про те, щоби обрати головою засідання Ігоря Поліщука.

Чоловік, який сидів позаду журналіста ІА "Конкурент", піднявши синю картку догори, (що означало "За", – К.), спитав свого сусіда: "А хто то – Поліщук? Це той, що мер?".

"Був", – відповів йому його сусід, який теж голосував за кандидатуру Поліщука, яка, врешті, набрала 136 голосів, і громадські слухання стартували.

***

Григорій Пустовіт сказав, що проблема запахів виникла не вчора. Адже від них місто потерпало торік. Довгий період мешканці Луцька не знали причини запахів.

в. о. міського голови Григорій Пустовіт розповів, пр те, що проблема зі смородом виникла не вчора><span class=в. о. міського голови Григорій Пустовіт розповів, пр те, що проблема зі смородом виникла не вчора

Втім в кінці березня 2017 року в групу оперативного реагування почали надходити скарги на запах.

Задля визначення походження смороду спеціалістами міської ради та громадськості були проведені обстеження Гнідавського заводу, а також виявилось, що основна причина поширення цих запахів – діяльність "Біо ПЕКу", відходи з виробництва якого потрапляли на поля фільтрації і у взаємодії з фекальними відходами, які потрапляли з Вересневого, починали бродити і створювати запахи. Не виняток й те, що на поля фільтрації потрапляють й інші відходи невідомого походження, адже в'їзд туди не обмежений нічим.

Втім на сьогодні, окрім цієї причини, виявили ще ряд джерел утворення та поширення містом смороду – це і несправні каналізаційно-насосні станції "Луцькводоканалу", і очисні споруди в селі Липляни, і навіть сміттєзвалище в Брищах, яке не до кінця рекультивоване. Є й несумлінні керівники м'ясоперобних комбінатів, які закопували рештки тварин в землю тощо.

Зал будинку культури на Вересневому був переповнений не байдужими до проблеми громадянами міста><span class=Зал будинку культури на Вересневому був переповнений не байдужими до проблеми громадянами міста

Що ж до "Біо ПЕКу", то в травні завод зупинили до з'ясування причин поширення неприємного запаху. Стічні води підприємства "Біо Пек" дозволили зливати на поля фільтрації лише після встановлення флотатора. Із 25 серпня цукровий завод достроково розриває договір з КП "Луцькводоканал" на приймання каналізаційних стоків з Вересневого.

"З міського бюджету виділені кошти на будівництво каналізації, і скоро визначимось з пропозицією будівельної організації. Будівництво каналізації Вересневого, сподіваюсь, до середини вересня завершиться", – сказав Григорій Пустовіт.

Директор "Біо ПЕК" Юрій Проник сказав, що вони мають всі дозволи для роботи, окрім дозволу на викиди в атмосферу. Але колізія полягає в тому, що для того, щоб отримати такий дозвіл, треба запустити завод, який працює як виробництво з переробки меляси – побічного продукту під час переробки цукрового буряка. Меляса, яку переробляють на заводі в біоетанол, – технічне паливо, має відходи такі, як мелясна барда.

Директор Директор "Біо ПЕК" Юрій Проник

"Ця рідина називається барда! І вона не шкідлива ні для людей, ні для навколишнього середовища", – зазначив Юрій Проник, який приніс на зустріч пляшки з бардою, відкривши які в залі поширився сморід. Він додав, що ті, хто кричать "ганьба", є внутрішнім ворогом України, які закривши один завод, завтра підуть закривати інший, а наші люди тим часом підніматимуть економіку чужих країн, виїжджаючи на заробітки.

В цих пляшках - барда><span class=В цих пляшках - барда

Представник Гнідавського цукрового заводу Володимир Костик сказав, що завод замовляв дослідження викидів на вміст шкідливих речовин у незалежній лабораторії Львівської екологічної служби. Результати дослідження не показали перевищення норм викидів. Також він сказав, що готовий щодня влаштовувати екскурсії для 5-6 чоловік і розповідати, як працює завод.

Представник Гнідавського цукрового заводу Володимир Костик><span class=Представник Гнідавського цукрового заводу Володимир Костик

Представник держекоінспекції Олександр Ткачук сказав, що вони здійснювали ряд перевірок задля визначення джерел запахів і прийшли до того, що не завод єдиний є причиною смороду.

Також додав, що наразі у Гіркополонківській сільраді йдуть роботи щодо встановлення напірного колектора, відтак одне джерело смороду ліквідують. Втім еколог звернув увагу на те, що є загроза щодо брищенського полігону, де накопичення відходів йде такими швидкими темпами, що за рік не буде де складувати сміття.

Голова Гіркополонківської сільради Ніна Симонович сказала, що вони зараз будують нову КНС з напірним колектором і будуть врізатися в мережу міста.

"Цьогоріч пішов перший транш коштів і ми уклали договір з підрядною організацією. У жовтні очікуємо завершення будівництва об'єкта", – сказала Ніна Симонович.

Варто відзначити, що на громадських слуханнях заступник головного лікаря Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Лотвін розповів, що за період з березня та травня (коли почав роботу "Біо ПЕК") лікарі зафіксували хвороби горла та легень. У порівняні з аналогічним періодом минулого року захворюваність збільшилась в півтора раза, а на мікрорайні Вересневе – вдвічі.

Мешканка ДПЗ Оксана Карищук сказала, що має дані про те, що на "Біо ПЕК" відсутні багато дозволів та документів.

присутні на громадських слуханнях не стримували емоцій і мали що сказати><span class=присутні на громадських слуханнях не стримували емоцій і мали що сказати

Втім Юрій Проник продемонстрував присутнім усі наявні для роботи заводу документи та дозволи, знову ж таки зауваживши, що немає лише дозволу на викиди в атмосферу.

"Дійсно, немає дозволу на викиди. Для того, щоб його отримати, ми не будемо скидати жодної літри бари на поля фільтрації", – сказав він.

Директор Директор "Біо ПЕКу" продемонстрував всі документи, що має, стосовно роботи заводу

Після блоку "Питання-відповіді", які часом перетворювались в цілі суперечки і навіть звинувачення, які час від часу переривались то оплесками, то криками присутніх, перейшли до ухвалення резолюції, яку зачитав член оргкомітету громадських слухань Дмитро Климук.

Отже, вирішили, що

  • варто дослідити межі санітарної зони "Біо ПЕК" на відповідність санітарному законодавству;
  • звернутися у Держпродспоживслужбу щодо показників забруднення повітря у години, коли у мікрорайоні відчувають сморід;
  • ознайомлювати надалі з можливими наслідками роботи підприємств 5-го рівня складності, згідно з ДБН;
  • щоб міська рада ознайомила лучан з проектом будівництва каналізації мікрорайону Вересневе;
  • забезпечити охорону на полях фільтрації цукрового заводу та поінформувала про вжиті заходи у місячний термін.
  • Також просили міськраду звернутися в прокуратуру щодо відшкодування збитків, завданих населенню незаконною діяльністю підприємства "Біо Пек". Однак Юрій Проник сказав, що це зайве, оскільки прокуратура й так працює над цим.
  • Тому вирішили цей пункт замінити, за пропозицією Проника, на пункт – "мешканці не заперечують проти законної діяльності заводу "Біо ПЕК".

Надрукувати
мітки:
коментарів