Поділитись:

Чи можна в Україні темношкірих називати неграми?

Вівторок, 08 серпня 2017, 17:00

У Луцьку розгорівся скандал навколо побиття темношкірих студентів.

Нагадаємо: бійка трапилася 3 серпня близько 21:00 години. Наразі поліція встановлює обставини. Самі ж студенти пов'язують напад із тим, що вони громадяни іноземної держави, і кажуть, що це не перший випадок.

Водночас конфлікт почався й на тлі того, як коректно називати осіб африканської зовнішності. Люди поділилися на два табори: одні не бачать нічого образливо в тому, коли темношкірих називають неграми, інші – вважають це не прийнятним для цивілізованого суспільства.

Декан факультету філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки Юрій Громик зазначив, що слово "негр" має в українські мові негативне забарвлення. Тому радить не використовувати його.

Юрій Громик><span class=Юрій Громик

"Найкоректніше було б казати: вихідці з такої-то країни або ж вихідці з африканського континенту".

Із цим погоджується й експерт Інституту масової інформації Роман Кабачій.

Роман Кабачій><span class=Роман Кабачій

"Слово "негр" своїм походженням сягає в колоніальне минуле, коли означення людини кольором її шкіри автоматично означало "раб", людина нижчого сорту, нерозвинений. Тому в цивілізованому світі цілеспрямовано відмовилися від такого означення та його похідних (нігер, чорний і т.д) як образливого. Попри те, що у нашої країни не було прямого досвіду колоніальних зв'язків з Африкою, нам варто розуміти, що уникання цього слова є загальносвітовою тенденцією", – розповів він.

Категорично проти того, аби називати представників темношкірої раси неграми доцент кафедри англійської філології СНУ ім. Лесі Українки Олена Галапчук-Тарнавська.

Олена Галапчук-Тарнавська><span class=Олена Галапчук-Тарнавська

"Це розпалює мову ворожнечі, це непрофесійно для журналістів. Загальноприйнятий термін – афроамериканець. Етимологія цього слова не пов'язана із Сполученими Штатами Америки. Афроамериканцями можуть бути й нігерійці, це з географічною локацію людини не пов'язано", – пояснила вона.

Довідка:

Саме ж слово "негр" походить від іспанського negro, що в перекладі означає "чорний". У 19 столітті в Європі воно набуло зневажливого відтінку, оскільки темношкірі були підкореними тубільним населенням багатьох колоній і розглядалися як "нижча раса".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИ МОЖНА В УКРАЇНІ ЄВРЕЇВ НАЗИВАТИ ЖИДАМИ?

Надрукувати
мітки:
коментарів