Поділитись:

У Луцькраді пропонують рівномірно фінансувати виборчі округи міста

Середа, 16 серпня 2017, 17:45

Депутати Луцькради розглянули Програму підтримки ініціатив виборців територіальних виборчих округів, від яких не було обрано депутатів Луцької міської ради на 2018-2020 роки.

Ініціатором проекту рішення про затвердження цієї Програми виступив депутат Луцької міської ради Андрій Покровський. Про це сказав помічник депутата Андрій Маруняк 16 серпня під час засідання "бюджетної" комісії.

Як пояснив Андрій Маруняк, відповідно до законодавчих змін, кандидати у депутати міської ради, окрім першого кандидата, були закріплені за відповідними територіальними виборчими округами. Сталось так, що якщо на одних округах депутатів було по одному чи по два, то на інших – жодного. Відтак у місті таких округів без депутатів виявилось 12.

"Практика показує, що депутат вислуховує пропозиції та прохання мешканців і спрямовує кошти зі свого депутатського фонду на вирішення питань в тому окрузі. Втім, щоб врахувати інтереси і тих мешканців 12 округів, і виноситься цей проект рішення", – пояснив Андрій Маруняк.

Відтак, щоб забезпечити рівномірний розподіл коштів у всіх виборчих округах міста, Андрій Покровський у проекті рішення пропонує створити тимчасову контрольну комісію міської ради з визначення обґрунтованості та розміру грошової допомоги на виконання Програми. До цієї комісії увійдуть по одному представнику з кожної фракції міськради.

Враховуючи те, що вже йде до завершення 2017 рік і цю Програму цьогоріч буде неможливо реалізувати, то пропонується у 2018 році на фінансування ініціатив виборців округів без депутатів спрямовувати кошти у розмірі 200 тисяч гривень на кожний такий округ. У наступні роки обсяг коштів Програми формується із розрахунку 100 тисяч гривень на кожний територіальний виборчий округ, в якому відсутній обраний депутат міської ради.

Голова комісії Борис Смаль поцікавився, яким чином аналізували той факт, що депутати свій депутатський фонд використовують зазвичай на потреби своїх виборчих округів.

"Ми вивчали це питання і переписувались з іншими містами України. І в обласних центрах є свої механізми вирівнювання цієї ситуації", – пояснив Андрій Маруняк.

Борис Смаль сказав, що можуть бути питання до того, що у 2018 році округи без депутатів пропонують фінансувати вдвічі більше.

Депутат Богдан Богонос сказав, що така Програма дасть змогу відчути мешканцям, що вони теж якимось чином задіяні до розподілу бюджетних коштів.

Борис Смаль запропонував суму, передбачену в цій Програмі на 2018 рік, змінити з 2, 4 мільйона гривень до 1,4 мільйона гривень. Втім його пропозицію не підтримали, як і не підтримали проект рішення щодо затвердження цієї Програми.

Втім Борис Смаль погодився з тим, що цей проект рішення варто буде розглянути повторно, оскільки варто показати, наскільки в цьому плані розподілу коштів законодавство є недосконалим.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів