Поділитись:

Земля під ринком: раунд перший

Середа, 16 серпня 2017, 18:10

Схоже, чергова сесія міської ради буде гарячою. Одна з причин цього – два питання, що стосуються оренди землі Волинською обласною спілкою споживчих товариств на ринку "Центральний". Чому ми так упевнено про це говоримо? Бо привід уже зібрав мітинг, у якому взяло участь близько сотні підприємців. 16 серпня підприємці, представники спілки прийшли на засідання депутатської комісії із земельних питань. А перед цим – до стін міської ради.

Під стінами зібралося чимало підприємців><span class=Під стінами зібралося чимало підприємців

Порядок охороняла поліція><span class=Порядок охороняла поліція

Аби навести лад, довелося навіть викликати працівників патрульної поліції, які регулювали рух автомобілів на вулиці Богдана Хмельницького та втихомирювали емоції.

Про яку землю йдеться

Земля під ринком комунальна, тобто рішення, кому здавати її в оренду, ухвалює міська рада. Поки що її орендує низка підприємців. Серед них велику площу численні роки орендує облспоживспілка. Вона, своєю чергою, здає за гроші торгові місця, простіше кажучи – землю під контейнери тим підприємцям, які безпосередньо торгують. За це спілка мала би обслуговувати ринок, підтримувати на ньому порядок.

Утім чинний стан ринку багатьох не влаштовує.

По-перше, є естетичні питання. Адже поруч туристична принада – Замок Любарта – і те, як виглядають контейнери з вежі, – не наймиліша панорама.

По-друге, є технічні питання. Адже частина контейнерів перебуває на комунікаційних мережах. У мерії кажуть, що неодноразово були приписи і звернення змінити ситуацію.

По-третє, стоїть питання комфорту як відвідувачів ринку, так і самих продавців, які торгують часом у лютий холод, часом – між калюжами та без накриття.

Люди бояться невизначеності ><span class=Люди бояться невизначеності

Тож, аби вирішити це питання, у минулому році створили тимчасову контрольну комісію з числа депутатів. Вона винесла свої рекомендації у звіті щодо кожного з ринків. Цей звіт у грудні 2016 року затвердила сесія міської ради. І з огляду на ці рекомендації на сесію міської ради підготували два рішення щодо земель на "Центральному" ринку. Одним із них пропонується на рік продовжити договір оренди ділянки, площею близько 2 гектарів (праворуч від центрального входу).

Щодо іншої ділянки у півгектара (ліворуч від центрального входу) – відмовити (бо металеві конструкції встановлені з порушеннями) та розглянути питання, аби там була парковка.

ДЕТАЛЬНІШЕ ЧИТАЙТЕ: НА "ЦЕНТРАЛЬНОМУ РИНКУ ГРЯДУТЬ ЗМІНИ"

Спілка не згідна. Депутати не згідні зі спілкою

Заступник голови правління облспоживспілки Володимир Горгут обурений обома проектами рішення. Щодо того, де договір оренди продовжують, то його не влаштовують терміни, щодо іншого – сама відмова.

Він би хотів, аби договір оренди продовжили на п'ять чи десять років. Тоді, каже, у спілці з'явиться мотивація вносити зміни, вкладати гроші.

Володимир Горгут ><span class=Володимир Горгут

Натомість керівник управління земельних ресурсів Сергій Шабала зауважив: "Дай вам на рік, на десять – буде те саме".

Схоже, пасивність спілки не подобається і частині депутатського корпусу. Депутат Віктор Ящук зазначив, що має бути погоджений усіма інстанціями план торгових місць, який був би комфортний і для відвідувачів, і для продавців. З ним погоджується і депутат Аркадій Соломатін, і голова земельної комісії Євгеній Ткачук.

Депутат Аркадій Соломатін ><span class=Депутат Аркадій Соломатін

"Ви б ці місця посипали би золотом – стільки підприємці приносять вам коштів. Ви за це, що вони сидять у тих страшних, ржавих залізяках… Ви б зробили їх нормальними і дали б в оренду за ту ж суму, за яку даєте. Зараз ви у дуже вигідних умовах. Раптом що – винні депутати, місто Луцька. Що ви зробили за ці роки? Та нічого", – не стримував емоцій депутат Ткачук.

Зрештою, він додав, що було би правильно зробили комунальний ринок, аби напряму з підприємцями укладати договори.

Проти того, щоб був більш тривалим договір оренди, виступив і депутат Микита Рабан. Він зауважив: якщо міська рада почне запитувати спілку, чому не відбувається покращення умов на ринку, то юристи спілки можуть це розцінити як втручання у діяльність споживчих товариств, і вони будуть праві.

Депутат Микита Рабан><span class=Депутат Микита Рабан

Щодо другої ділянки, то вона свого часу була сумнівно віддана під торгівлю. І у своїх рекомендаціях тимчасова комісія зазначала про те, аби розглянути варіант повернути цій ділянці статус парковки.

Якщо проект рішення про продовження оренди на рік земельна комісія підтримала, то щодо другого повністю усе віддала на розсуд сесії. А у депутата Рабана була рекомендація виключити з проекту рішення пункти про обов'язковість знесення металевих конструкцій. Адже у самої спілки там конструкцій немає, вони належать підприємцям. І якщо договір розірвати, то контейнери залишаться у підвішеному стані.

Чого бояться підприємці?

Підприємці, які прийшли до міської ради, і ті, хто ще прийде на сесію (а у цьому сумніватися не будемо), бояться кількох речей.

Передусім – недостаньої публічності процесу. Цю тезу вже не вперше оголошує голова Асоціації захисту малого та середнього бізнесу "Бізнес Волинь" Ігор Дильов. Він зазначає, що процес максимально має бути публічним. Зрештою, відкритість процесу вигідна і органам влади, і депутатському корпусу, бо в іншому випадку він обростає чутками та легкий до маніпуляції.

Ігор Дильов><span class=Ігор Дильов

Наприклад, серед підприємців ширяться (ширять) чутки про те, що ніби якийсь інший приватний інвестор візьме землю в оренду та буде здавати їх підприємцям уже за більшими цінами. Цього, зрозуміло, підприємці теж бояться. Під час засідання комісії про такі плани не йшлося. Звучала теза лише про комунальний ринок як можливий варіант.

Третій чинник, який лякає, – можливість залишитися без роботи. "Куди я піду працювати у 56 років?" – запитує підприємець Євген Галас. А частині підприємців, найімовірніше, таки доведеться погоджуватися на альтернативу. Адже деякі контейнери стоять на трубах, як зазначали на комісії.

Підприємці не впевнені, чи знайдуть десь в іншому місці роботу><span class=Підприємці не впевнені, чи знайдуть десь в іншому місці роботу

Утім у місті вже є приклади, коли зміни дали позитивний результат. Як приклад, депутат Ткачук згадав ринок на ДПЗ. Та оскільки гаряче питання постає гостро перед холодною зимою, реакцію людей можна зрозуміти.

Четвертий чинник – ніхто не бачить поки що чіткий алгоритм, як усе працюватиме без спілки. Адже саме у її власності комунікації, а частина контейнерів під'єднані до світла.

***

Основні дискусії щодо реконструкції Старого ринку ще попереду. Від Асоціації "Бізнес Волинь" є лист до міської ради щодо проведення тристоронньої зустрічі щодо цього питання. А також прохання до всіх небайдужих лучан допомогти розробити концепцію впорядкування ринку. При чому, як зазначив Ігор Дильов, за найкраще рішення буде винагорода. Як мінімум грошова, як максимум – комфортне місце для торгівлі та покупок.

Надрукувати
мітки:
коментарів