Поділитись:

Як смартфони впливають на життя підлітків: дослідження

П'ятниця, 18 серпня 2017, 20:30
Як смартфони впливають на життя підлітків: дослідження

У батьків немає єдиної думки про вплив гаджетів і інтернету на дітей: одні вважають, що час на технології потрібно обмежувати, інші в дитячій активності в мережі не бачать нічого страшного.

Про те, чому сучасні підлітки ростуть більш толерантними, менш щасливими і зовсім не готовими до дорослого життя, поділилася Джин М. Твенг, професор психології Державного університету Сан-Дієго, яка займається дослідженнями вікових відмінностей упродовж 25 років. Про це вона написала цілу книжку.

У 2012 році екпертка виявила різке зрушення в поведінкових і емоційних патернах підлітків.

У чому ж різниця?

Професорка зазначила, що зміни в поведінці поколінь не тільки кількісні, але якісні. Найбільша різниця між мілленіалами (люди, що народилися після 1981 року) і колишніми поколіннями полягала в їх світогляді, нинішні підлітки відрізняються не тільки цим, але і тим, як вони проводять весь час. Їх щоденний досвід радикально відрізняється від того, що відчувають люди, які буквально на кілька років старші від цих підлітків. Що ж сталося в 2012 році, що призвело до такої драматичної зміни поведінки? 2012-й – час після "Великої рецесії", яке офіційно тривав з 2007-го року до 2009-го і зробило великий ефект на мілленіалів, які намагаються знайти собі місце в світі економіки, що падає. Але 2012 – це ще й рік, коли пропорція американців, що мають смартфон, перевалила за 50 %.

Чим більше досліджують 13-річних дітей, тим зрозуміліше стає, що їхнє покоління визначається смартфонами і супутнім підйомом соціальних мереж. Це покоління професорка називає iGen. Його представники, які народилися з 1995 до 2012 рр, виростають зі смартфонами в руках, заводять Instagram-акаунти в середній школі і не пам'ятають часу до інтернету. Мілленіали, звичайно, теж виросли з мережею, проте вона не завжди була присутня в їхньому житті. Найстарші представники iGen були підлітками в 2007 році, коли був представлений iPhone. І зараз, згідно з опитуванням цього року, три з чотирьох американських підлітків мають саме цей смартфон.

"Час екрана"

Як тільки з'явилися смартфони та планшети, відразу ж пішли дослідження про шкоду "часу екрана". Але вплив гаджетів ще не усвідомили цілком, його масштаб більший, ніж просто поява "кліпового мислення" з коротким циклом уваги. Поява смартфонів радикально змінила кожен аспект життя тінейджерів: від способів комунікації до психічного здоров'я. Ці зміни стосуються кожного підлітка, неважливо, в якій країні він живе і який дохід має його родина. Діти, що живуть в смартфонах, є скрізь, де розташовані вишки мобільного зв'язку.

Деякі вікові зміни є позитивними, деякі – негативні, більшість же з них двоякі. Нинішнім підліткам комфортніше лежати в ліжку, ніж їхати на машині або піти на вечірку, фізично їм живеться безпечніше, а до алкоголю вони менш схильні, ніж будь-яке з попередніх поколінь. Психологічно ж підлітки більш уразливі, ніж мілленіали: з 2011 року рівень депресії і суїцидів злетів до небес. Не буде перебільшенням сказати, що iGen перебуває на краю психічної кризи, найжорсткішої за десятиліття. І левова частка цієї кризи – в їх телефонах.

Ніколи раніше єдиний фактор не визначав покоління цілком. Методи виховання змінюються так само, як і освітні програми і культура, і ці речі важливі. Але цей подвійний підйом смартфонів і соціальних мереж створив землетрус такої магнітуди, яка не спостерігалася тривалий час. Гаджети в руках молоді мають глибинний ефект на її життя і робить підлітків дуже нещасними.

Які тенденції ми спостерігаємо

Вони не дорослішають. Прагнення до незалежності в підлітків колишніх поколінь було всеосяжним. Однак це не працює з нинішніми підлітками, які менш схильні залишати рідні домівки. Зрушення вражаюче: випускники в 2015 році менше виїжджали з дому, ніж восьмикласники в 2009 році.

Вони не ходять на побачення. У 2015 році тільки 56 % випускників ходили на побачення в той час, як цей показник для бейбі-бумерів і покоління X становив близько 85 %.

Вони менш сексуально активні. У США найбільш різкий спад сексуальної активності спостерігається у дев'ятикласників, їх кількість скоротилася на 40 % з 1991 року. У середньому перший секс у нинішніх підлітків трапляється в 11 класі, на рік пізніше, ніж у покоління X. Це радикально вплинуло на наслідок цього досвіду – підліткові вагітності: в 2016 році зафіксовано їх історичний мінімум, зниження на 67 %.

Вони не водять. Навіть водіння автомобіля, цей символ дорослішання американських підлітків, втратив свою чарівність для сучасного покоління. Майже всі бейбі-бумери мали права після закінчення школи, зараз один з чотирьох підлітків їх не має. Навіть деякі студенти не бачать в цьому потреби, адже їх мами і тата хороші водії, і їм так зручно.

Вони не працюють. Раніше безліч підлітків заробляли собі кишенькові гроші. Але покоління iGen менш схильне до заробляння і управління своїм бюджетом. У пізні 1970-ті 77 % старшокласників підробляли протягом навчального року, в середині 2010-х ця цифра впала до 55 %. Кількість восьмикласників, які підробляють, скоротилося вдвічі.

Що ж вони роблять весь цей час?

З 2000 до 2015 рік кількість підлітків, які щодня зустрічаються з друзями. скоротилося більш ніж на 40%, цей спад був особливо сильним останнім часом. І це значить не тільки менше посиденьок з друзями, але і менше виходів просто погуляти - у двір, на майданчик - все це змінилося віртуальним простором в додатках і мережі.

Ви можете припустити, що ці нові технологічні штучки роблять підлітків щасливими, але більшість досліджень показує, що це не так. Національним інститутом по наркотичної залежності був проведений масштабний опитування під назвою Monitoring the Future. Щороку, з 1975 року на анкету з тисячею питань відповідали старшокласники американських шкіл. В анкеті запитували про те, наскільки підлітки щасливі, і як вони проводять вільний час. Результати очевидні: діти, які проводять час зі смартфоном, менш щасливі, ніж ті, хто не дивиться в екран. І немає жодного винятку - всі види активності в мережі пов'язані з нещасливим відчуттям. Восьмикласники, які проводили в інтернеті десять годин на тиждень, на 56% найнещасніші, ніж ті, хто цього не робив. І навпаки: ті, хто проводив в середньому більше часу, особисто зустрічаючись з друзями, на 20% щасливіше, ніж ті, хто цього не робив.

Чим це загрожує?

Вплив смартфон-активності однозначний: чим більше часу підлітки проводять в мережі, тим швидше у них з'являються симптоми депресії. У восьмикласників, які багато часу проводять в соціальних мережах, ризик депресії підвищується на 27%, і він різко знижується, якщо підліток займається спортом або навіть робить домашню роботу.

Підлітки, які проводять зі смартфоном більше трьох годин в день, на 35% більше схильні до ризику вчинити суїцид. На ізоляцію нинішніх дітей вказує те, що з 2007 року рівень вбивств серед підлітків знизився, а рівень самогубств підвищився. Оскільки вони проводять менше часу разом, то і менше схильні вбивати один одного, і більш схильні вбити себе. У 2011 році, вперше за останні 24 роки, рівень підліткових самогубств став вищим, ніж рівень вбивств.

Ця тенденція особливо сильна серед дівчаток. За період з 2010 до 2015 кількість дівчаток, які почувають себе покинутими, підвищилося на 48%, тоді коли цей показник у хлопчиків підвищився на 27%. Дівчатка більше використовують соціальні мережі і відчувають себе більш самотніми, коли бачать своїх друзів і однокласників, які збираються разом без них. Коли дівчинка щось постить на своєму акаунті в соцмережі, вона більше чекає лайків і позитивних коментарів. Дівчата також мають основний тягар симптомів депресії. У період з 2012 до 2015 рік симптоми депресії у хлопчиків підвищилися в 21% випадків, коли у дівчаток цей рівень становить 50%. Зростання суїцидів також більш виражене у 12-14-річних дівчаток – воно триразове, в порівнянні з двократним у хлопчиків в 2007-2015 рр. Цей важкий результат для дівчаток-підлітків може пояснюватися тим, що вони більше стикаються з кібербулінгом. Хлопчики воліють з'ясовувати стосунки фізичними методами, а дівчатка – підриваючи статус і відносини жертви в соцмережах.

Смартфони впливають і на сон підлітків: багато хто з них спить менше ніж сім годин. Експерти зі сну говорять, що норма сну для підлітка – дев'ять годин, і у тих, хто спить менше ніж сім годин, розвивається депривація сну. З 1991 року рівень недосипання серед дітей підвищився на 57%, а лише за 2012-2015 рр кількість дітей, які сплять менше ніж сім годин, підвищився на 22%. І, згідно з дослідженням про звички використання смартфонів серед дітей, ті з них, хто переглядає стрічку перед сном, сплять менше. Недосипання пов'язують з безліччю подальших проблем здоров'я: ризик для мислення і логіки, зниження опірності хворобам, високий кров'яний тиск. Недосипання впливає і на психічне здоров'я – схильність до депресій і тривожності. Тут важко простежити точно причинно-наслідковий зв'язок. Смртфони можуть привести до нестачі сну, а це веде до депресії, або смартфони призводять до депресії, і це дає недосипання. Але в будь-якому випадку мерехтливий в темряві екран смартфона впливає кепсько.

Надрукувати
мітки:
коментарів