Поділитись:

Як на Волині зростала курятина та інше м'ясо в ціні

Понеділок, 02 жовтня 2017, 10:00

Через здорожчання енергоносіїв, ріст цін на зернові, зростання ціни та дефіцит на живок свинини та ряд інших факторів відбулось істотне здорожчання курятини як в Україні, так і на Волині зокрема.

За 8 місяців поточного року на Волині споживча ціна на тушки курячі зросла на 30,4 %. Про це йдеться у відповіді на запит головного управління статистики у Волинській області.

Істотне зростання ціни на курятину збентежило чимало волинян, які "забили на сполох", мовляв, курятина вже буде коштувати стільки, як свинина. Однак на сьогодні кілограм яловичини чи свинини досі залишаються наполовину дорожчими аніж кілограм курячих тушок.

У липні відбувся "стрибок" цін на курячі тушки та філе

Ціни на тушки курячі у серпні 2017 року в порівнянні з липнем зросли на 7,8 %. В аналогічний період 2016 року цей показник знизився на 1,1 %.

Поступово, але незначними темпами, курятина почала зростати в ціні ще з початку року, а різке підвищення відбулось в липні. Тому, якщо у квітні споживча ціна на курятину зросла на 0,8 %, то вже у липні на 10,5 %.

До слова, минулого року ціна на тушки курячі фактично протрималась на одному рівні або ж якщо і зростала, то на незначний рівень. У підсумку за 12 місяців минулого року ціни на тушки курки зросли на 5,6 %.

Щодо курячого філе, то й цей вид курятини теж значно здорожчав за останніх вісім місяців. Адже за цей період ціна на філе курки зросла на 25,0 %.

Якщо в серпні минулого року була ситуація незначного здешевшання філе (- 0,8 %), то вже в аналогічний період цього року курка додала в ціні на 5,0 %, а пік зростання споживчої ціни - це +7 % у липні 2017 року.

Від початку року і до серпня кілограм тушок курячих здорожчав на 13,26 гривень, про що свідчить статистика. Тому, якщо в січні волиняни за кілограм цього продукту платили 40, 86 гривень, то в серпні - 54,12 гривень.

Цікаво, що минулого року найвища середня ціна на тушки, яку зафіксували в держстатистиці, становила 41,82 гривню за кілограм.

В період від серпня 2016 року до серпня 2017 року середня ціна на філе курки зросла на 25 гривень і становила, за останніми статистичними даними, 89, 21 гривень за кілограм.

Якщо подивитись на графік, то можна побачити, що істотно ціна на філе куряче зросла у липні цього року, і якщо на початку 2017 за кілограм філе треба було викласти 70,70 гривень, то вже в липні - 84,39 гривень.

Причини здорожчання курятини та іншого м'яса у 2017 році

Як пояснив директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, на зростання ціни на курятину вплинуло багато факторів. Зокрема це і енергоносії, нафтопродукти і мінімальна зарплата, та й зернові нині дорожчі в порівнянні з минулим роком.

"Коли йде здорожчаня інших чинників, які є складовими при виробництві тої чи іншої продукції, треба чекати, що рано чи пізно буде поступове підвищення", – сказав Юрій Горбенко.

Начальник відділу збуту на внутрішньому ринку ТзОВ "Птахокомплекс "Губин" Богдан Гойчук назвав теж декілька причин, які вплинули на зростання цін на курятину - це подоражчання енергоносіїв, зростання ціни на живок птиці, вирощеній на давальницькій основі, і зростання ціни та дефіцит на живок свинини.

Статистичні дані свідчать про те, що в липні, коли спостерігалось істотне збільшення цін на курятину, свинина теж додала 5,0 %. Хоча варто зауважити, що якщо ціна на курятину в серпні у відношенні до липня збільшувалась на 7,8 % (тушки курячі), то на свинину було незначне зниження. (- 0,1 %).

Говорити про те, що споживча ціна на курятину через стрімке липневе зростання дорівнялась в ціні на свинину, поки що не доводиться. Адже, відповідно до статистичних даних, за 8 місяців 2017 року споживча ціна на свинину збільшилась на 37,4 %, а це на 7 % більше, аніж споживча ціна на тушки курячі.

Якщо рівняти з 2016 роком, то минулоріч найбільший ріст ціни на свинину відбувся у квітні – на + 5,3 %.

Все ж таки курятина, яка, зі слів експертів, "підтягнулась" за цінами свинини, й досі лишається найдешевшим видом м'яса. Адже середня ціна на свинину в серпні становила 103,50 гривень за кілограм, а це на на 49 гривень більше за серпневу ціну кілограма тушки курки.

Втім яловичина залишається найдорожчим видом м'яса в порівнянні з курятиною чи свининою, не зважаючи на те, що ціна на яловичину за 8 місяців поточного року зросла на 15,7 %, що є наполовину менше, аніж зростання ціни за цей період на свинину.

Якщо в січні цього року ціна на яловичину становила 94,40 за кілограм, то в серпні за кілограм яловичини волинянам довелось викласти в середньому 107,27 гривень.

Якщо ж порівняти середні ціни в серпні за кілограм м'яса, то, однозначно, "лідером" є яловичина, на декілька гривень менше вартує кілограм свинини, і курятина поки що лишається дешевшою наполовину (54,12 грн/кг тушки курячі) або ж на третину ( 89,21 грн/кг філе курки)

З початку року зросли ціни на зернові

Щодо росту цін на зернові, які називають одним із чинником зростання цін на курятину, то у держстатистики повідомили, що станом на серпень ціна на зернові, що надходять на зернові та зернозберігаючі підприємства, становила 3 762 гривень за тонну, а на початку року ця ціна становила 3 500 за тонну. В серпні 2016 року ціна за збереження зернових в зерносховищах становила в середньому 3 206 за тонну.

Середні ціни закупівлі культур зернових, зернобобових та олійних підприємствами, що займалися їхнім зберіганням і переробкою, становила в серпні 3 779 гривень за тонну, в січні ця ціна становила 3 500 гривень за тонну.

У серпні 2016 році середні закупівельні ціни зернопереробних підприємств становили 3 082 гривень за тонну зернових.

Середня ціна реалізації культур зернових сільськогосподарськими підприємствами в серпні становила 3 801 гривню за тонну. Втім на початку року ця ціна становила 3 555 гривень за тонну. Тобто закупівельні ціни на зернові, які в тому числі закупляють птахофабрики для вигодовування птиці, неістотно, але ж збільшилися, що стало одним із чинників здорожчання курятини.

Отож, якщо порівняти ціни, які були на початку року,і станом на серпень, то найменше додала в ціні яловичина - 12,87 гривень, тушки курячі - 13,26, філе курки - 18,51, і середня ціна за кілограм свинини від початку року до серпня зросла на 28, 44 гривні за кілограм.

Тобто, незважаючи на істотне здорожчання, курятина й досі залишається найдешевшим видом м'яса в порівнянні з тією ж яловичиною чи свининою.

Якщо ж підсумувати, то м'ясо курки і свинина щомісяця додавали в ціні гривню-дві, а серйозне зростання відбулось саме в липні, якраз тоді, коли відбулось чергове здорожчання електроенергії. До того ж ціни на зернові також поповзли вгору. Відтак через те, що зросли затрати на виробництві, виробники курятини змушені збільшувати й ціни на свій товар, аби цей бізнес не став збитковим.

.

Надрукувати
мітки:
коментарів