Поділитись:

Як не обпектися, економлячи на теплі

Вівторок, 23 лютого 2016, 11:05
Як не обпектися, економлячи на теплі

Коли в місті починається опалювальний сезон, кожен з нас з острахом думає про суму, яку доведеться віддати за опалення. Чи будуть послуги якісними чи доведеться платити за ледь теплі батареї та не завжди гарячу воду? А ще потрібно врахувати, що будинок сам може забирати від нас значну частину тепла через неправильно утеплені стіни, негерметичні двері та вікна.

Як мешканцям не мерзнути у власних оселях та економити на "комуналці", з'ясовував "Конкурент".

Куди зникає тепло?

Багатоповерхівки найбільше тепла втрачають через порожнисті зовнішні стіни та щілини в конструкції будівлі. Якщо споруда була зведена досить давно, або якість виконання будівельних робіт була дуже низькою, будинок зазвичай має невисокий клас енергоефективності.

"Містками холоду" можуть стати також вікна. Подвійне або потрійне засклення може забезпечити надійний захист від протягів і зменшить втрати тепла до 50 %.

Втрачати тепло споруда може і через дах. В зимовий період на покрівлі будинку добре видно місця, де тане сніг. З'являються так звані "теплові мости". Це свідчення того, що горище потребує утеплювальних робіт.

Як не обпектися, економлячи на теплі

Також не слід забувати про те, що центральні системи опалення, які використовуються в багатоквартирних будинках, можуть призводити до значних втрат теплової енергії. Адже багато з них вже застаріли та потребують модернізації. Тому на часі – встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП), які дозволяють зменшити споживання теплової енергії на 30-35 %.

Енергоощадність на державному рівні

Про енергоощадні технології, які мають допомогти підвищити ефективність використання тепла, говорять вже давно. На рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України навіть створили програму "Державна підтримка термомодернізації житлових будівель в Україні". Вона передбачає відшкодування кредитних ставок в регіонах: 15 % річних за кредитами на енергоощадні заходи та 20 % річних за такі ж заходи, але з використанням альтернативних газу джерел енергії.

Регіональний розподіл загального обсягу кредитів виданих ОСББРегіональний розподіл загального обсягу кредитів виданих ОСББ

Як бачимо з даних державної статистики, станом на 2 листопада 2015 року найбільший обсяг кредитів – 3,38 мільйона гривень – отримали саме ОСББ Волинської області. Ці кошти були призначені на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Енергоефективні технології від ОСББ

В обласному центрі діє програма "Сприяння діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015-2019 роки".

За словами голови Асоціації об'єднань багатоквартирних будинків "Володимирська" Георгія Давидюка, міська рада в 2016 році виділила місцевим ОСББ 1 мільйон 650 тисяч гривень бюджетних коштів. Вони мають бути спрямовані на покращення техніко-економічних показників будинків та впровадження енергоефективних заходів.

Фінансування з міського бюджету для будинку ОСББ здійснюється в межах до 200 тисяч гривень, що становить 70% від загальної суми кошторису, а 30 % оплачують самі власники квартир.

Для того, щоб зменшити споживання газу населенням, міськрада планує залучити кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Вони мають бути спрямовані на встановлення ІТП в підвальних приміщеннях житлових будинків. Але відповідного графіку реалізації проекту немає й досі.

"Про кошти ЄБРР у міській раді говорять вже два роки. А графіка встановлення ІТП в будинках немає. Головний інженер ДКП "Луцьктепло" Володимир Біньковський на мій лист-запит надіслав відповідь, що встановлення ІТП розпочнеться в Завокзальному районі міста у червні 2017 року після завершення обстеження будівельних приміщень", розповідає Георгій Давидюк.

Одним із результатів ефективного впровадження енергоощадних заходів став будинок, що знаходиться на вулиці Кравчука, 17. Георгій Давидюк каже, що це єдиний будинок в області, який за допомогою ІТП сам генерує гарячу воду та дозволяє мешканцям майже втричі менше платити за опалення.

"В нас своя гаряча вода.Температура 55-57 градусів, а не 25-30 градусів, як подає "Луцьктепло", гордиться Давидюк.

Індивідуальний тепловий пункт в підвалі будинку на вулиці Кравчука, 17Індивідуальний тепловий пункт в підвалі будинку на вулиці Кравчука, 17

Одним із способів визначення енергоефективності будинку є проведення його енергоаудиту.

Термографічний звіт будинку  на вулиці Кравчука, 17Термографічний звіт будинку на вулиці Кравчука, 17

"Ми побачили, що втрати тепла найбільші між стінами, швами, лоджіями на стиках будинку. Не тримають його і вікна. Всі зони, що відмічені жовтим і червоним кольором, – це все втрати тепла", – констатує голова.

Та додає, що вже провели збори будинку на яких вирішили провести повну термомодернізацію і утеплити будинок пінополістерольною плитою товщиною 10 сантиметрів, щоб зменшити його енергоспоживання.

Енергоефективність на ринку нерухомості

Основним критерієм під час купівлі житла є ціна. Зазвичай, потенційні мешканці новеньких квартир не готові витрачати додаткові кошти на енергоощадні матеріали для утеплення майбутньої оселі. Тому забудовник теж в цьому не зацікавлений. А основну увагу приділяє зовнішньому вигляду будинку.

Але, проживши в новобудові деяких час, мешканцям доводиться робити вибір: або мерзнути в "холодному" будинку, або замінювати вікна та двері, утеплювати стіни, щоб зменшити тепловтрати. А такі заходи з енергоощадження потребують додаткових коштів, і зекономити все одно не вийде.

Директор служби нерухомості "Фортеця" Ольга Дополюк каже, що сучасні будівельні фірми почали використовувати під час будівництва різні енергоощадні заходи.

"В боротьбі за клієнта все більше луцьких забудовників встановлюють хай дорожчі, але кращої якості котли і вікна (економія тепла до 15 %). Також, вже під час будівництва утеплюють фасади будинків, що дозволяє зекономити 30 % тепла. А встановлення терморегулюючої апаратури забезпечить до 20 % економії енергоносіїв", – зазначає Дополюк.

Директор служби нерухомості Директор служби нерухомості "Фортеця" Ольга Дополюк

***

Отже, причина великих комунальних рахунків може бути вирішена. Для того, щоб не "опалювати вулицю" та не мерзнути в будинках з холодними стінами, потрібно завчасно подумати про енергоощадні заходи. В першу чергу, купуючи нове житло, не намагатися економити на добротних вікнах та дверях, встановленні ідивідуальних теплових пунктів. В майбутньому це може допомогти зменшити платежі за опалення та створити умови для комфортного проживання.

Надрукувати
мітки:
коментарів