Поділитись:

Суд оголосив перерву у справі щодо рішення Луцької ТВК

Середа, 04 жовтня 2017, 16:56

У справі за позовом щодо постанови ТВК про припинення процедури відкликання 5-ох депутатів Луцької міськради суд оголосив перерву – у відповідача та позивача витребують додаткові докази.

Відповідне рішення ухвалили 4 жовтня, – повідомляє ВолиньPost.

У своєму позові Артем Запотоцький просить визнати постанову ТВК про припинення процесу відкликання протиправною. Другою частиною позову мало стати зобов'язання прийняти постанови щодо звернутися до вищого органу БПП "Солідарність" щодо відкликання за народною ініціативою депутатів Євгена Ткачука та Олександра Козлюка. Аналогічне зверненням мають прийняти й до вищого органу Радикальної парті стосовно Аркадія Соломатіна, Костянтина Петрочука та Сергія Були.

Депутатів-"відкликанців", які у справі виступають третіми особами без додаткових вимог на стороні відповідача, у суді представляв Святослав Туз, проте у Ткачука та Козлюка був ще один адвокат – Ірина Чебелюк.

Адвокат позивача Дмитро Бурда зауважив, що підставою звернення є постанова від 21 серпня 2017 року щодо ініціативи з відкликання 5-ти депутатів. З його слів, постанова протиправна.

Бурда наголосив, що на більшість засідань у передбачений законом час кворум ТВК не збирався, тому прийняти якісь рішення було неможливо.

"Окремі члени комісії пропонували взагалі призначення почеркознавчої експертизи", – зауважив Бурда.

На його думку, це робили для того, аби підписи не могли перевірити у законний термін.

Наводив адвокат й низку інших доказів. Наприклад,щодо достовірності осіб, які були членами ініціативної групи та представникам зборів, адже не можна перевірити їхні дані. Проте така мотивація є безпідставною, як і визнання вписування громадянства як "укр" чи "Україна", тобто різним чином, підставою для неврахування волевиявлення цих осіб. Адже підписів зібрали удвічі більше за виборчу квоту, тому не варто нівелювати думку такої великої кількості людей через кілька моментів.

Адвокат Борис Шумський зауважив, що в протоколі узагальнення підписів вказано, що комісія не могла встановити, чи є виборцями представники ініціативної групи та ті, хто брав участь у зборах 10 липня. Мовляв, ця інформація є лише у виборчому реєстрі. Проте це, вважає правознавець, надумана причина, адже визначити, чи є людина виборцем, просто – наявність громадянства, дієздатність, вік понад 18 років та. Усі члени ініціативної групи надавали копії своїх паспортів. Тож у комісії були всі підстави встановити, що зазначені особи є виборцями, і для цього не треба реєстру.

Натомість представника відкликанців Святослава Туза цікавило, яким чином збирали людей 10 липня. Бурда відповів, що 7 липня Запотоцький подав оголошення у місцеві ЗМІ. Запотоцький є офіційним представником ініціативної групи, тож представляв інтереси усіх осіб, які висловилися за відкликання 5-тьох депутатів. Після низки запитань до пояснень взялася сторона відповідачів.

Зі слів очільника ТВК Леоніда Будцева, після отримання документів від ініціативної групи наступного ж дня скликали комісію. На засідання 1 серпня прибули 10 членів комісії, 8 були відсутні. На ньому встановили та проголосували порядок денний, де серед питань був пункт про перевірку документів, звернення до відділу реєстру виборців та правоохоронних органів.

Наступного засідання не було, оскільки з'явилося менше 10 членів комісії. Згодом Будцев виносив на комісію питання щодо способу перевірки підписів, проте його так і не з'ясували через відсутність кворуму. Будцев зауважив, що усі ці питання не врегульовані законодавством. Проте згодом процес визначення способу став непотрібним, адже люди самі почали приходити до ТВК.

"Коли людина приходила, ми запитували, чи вона підписувала підписні листи за всіх п'ятьох депутатів чи за когось окремо", – зауважив Будцев. Перевіряли паспорт, місце проживання тощо. Опісля складали акт, який підписував член ТВК, правоохоронець та виборець, який підтверджував свій підпис.

Натомість частина членів ТВК відмовилася визнавати подібні акти, хоча близько 30-ти осіб підтвердили свої підписи просто під час засідання комісії.

"Підстав не враховувати перевірку підписів виборців, на мою думку, не було", – наголосив Будцев.

"За мою роботу у виборчій комісії це було вперше, що члени комісії так безпідставно не з'являлися на засідання", – зауважив Будцев. Доходило навіть до того, що деякі члени комісії запевняли, що прийдуть на засідання, після чого вчергове не з'являлися.

Зрештою голова ТВК зауважив, що стосовно підсумкового рішення ТВК виклав окрему думку. Її він сформулював тому, що таке рішення нівелювало та не врахувало роботи її членів стосовно перевірки, не відобразивши низку моментів в узагальнюючому протоколі.

Туз поцікавився у Будцева, скільки засідань було після отримання документів. Будцев сказав, що одне, проте із низкою перерв. На ньому проголосували про початок процедури перевірок. Тому в приміщення ТВК приходили працівники комісії, які перевіряли підписи.

Надалі пояснення давали представники третіх осіб. Туз вважає, що постанова є законною та не підлягає оскарженню. Мовляв, не витримані всі вимоги ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад". Законними можна вважати лише ті акти, які складалися всіма членами комісії. Туз вважає, що перевірка підписів була незаконною. З його слів, немає у законі норми, яка дозволяла б представнику ініціативної групи звертатися до суду у її інтересах, тому він висловив сумнівність підставності позову.

Не може суд зобов'язати ТВК звертатися до партійних органів, оскільки це не в його компетенції. Зрештою, він і Чебелюк просили відхилити позов у повному обсязі.

Вислухав сторони, суд оголосив перерву через необхідність витребування додаткових доказів. Від ТВК проситимуть подати докази стосовно визначення виборчої квоти стосовно партій.

Наступне засідання відбудеться 19 жовтня о 10:00.

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
12 березня 2024