Поділитись:

Дмитро Добродомов: "Банкова та "УКРОП" не готові до виборів мера у Луцьку"

Вівторок, 10 жовтня 2017, 21:00

Влітку Волинь лихоманило від гучних візитів перших осіб держави: Петро Порошенко, Володимир Гройсман та ціла "братія" представників Уряду. Осінь же зробила Луцьк майданчиком для виступів опозиційних сил: Семен Семенченко, Єгор Соболєв, Михайло Саакашвілі...

"Вишенькою на торті" став лідер "Народного контролю" Дмитро Добродомов, який відвідав обласний центр Волині слідом за екс-президентом Грузії. Змішані думки захоплювали голову, коли довелося думати, про що ж спілкуватися з нардепом. Проте всі "внутрішньомозкові" непорозуміння зійшли нанівець, коли Дмитро почав говорити.

Його голос звучить досить тихо, погляд часто опущений донизу. Але він прекрасно орієнтується в проблемах Луцька, і саме тому наша коротка 17-хвилинна розмова виходить дуже ґрунтовною та цікавою.

– Нашу розмову логічно розпочати з дещо банального питання про мету вашого візиту до Луцька. З якою ціллю ви приїхали?

– Насправді це питання зовсім не банальне. Я намагаюся об'їхати максимальну кількість областей, ваша – третя. До цього відвідав Івано-Франківську та Чернівецьку. В Києві нема досконалого розуміння того, що відбувається та що турбує людей на місцях. Я не переконаний, що речі, які ми відстоюємо – зняття депутатської недоторканості, Антикорупційний суд та інші – нагальні для більшості українців.

Виявляється, що так і є. Наших громадян турбують ціни, які ростуть. Вони не можуть зрозуміти слів Гройсмана про те, як добре економіка вийшла з кризи. Я їхав до вас із Києва і бачив, як на заправках двічі зросли ціни на паливо.

Я побував у вас на ЛПЕ та "Луцьктеплі". В мене шок. Що там, що там – величезні проблеми. Дві третіх пасажирів у Луцьку – це пільговики. Місцевий бюджет повинен шукати кошти і "стягувати" їх з розвитку. Держава "збагрила" проблему, якою не хоче займатися.

Те, що у "Луцьктепла" заблоковані рахунки перед початком опалювального сезону… У мене взагалі шок. Це незвична проблема, і я не до кінця розумію, як вони будуть розраховуватися. Це афера проти міста та результат політичного протистояння ваших двох груп. Їх всіх потрібно садити та змушувати домовлятися в інтересах лучан, хоча б в контексті опалювального сезону. Якщо цього не вирішити, то знесуть одних та других, коли почнеться 20-градусний мороз.

Я підніматиму це питання на засіданні нашого антикорупційного комітету, буду звертатися до НАБУ. Це абсурд, такого не повинно бути.

Як я зрозумів, ви чудово орієнтуєтеся у політичних розкладах Луцька та Волині. Певно вам відомі всі ті баталії, які почали відбуватися після смерті Миколи Романюка: боротьба за крісло секретаря міської ради, зняття Вусенко і так далі. Ви маєте чітко сформовану позицію стосовно всіх цих перипетій?

– Звісно. Депутати розділилися навпіл. Вашому голові обласної ради (Ігор Палиця, – ред.) дуже кортіло встановити контроль над Луцьком, "знести" секретаря від "Самопомочі" та поставити свого, вигідного.

Так сталося, що група "Народного контролю" тривалий час була "золотою акцією", без чиїх голосів не можна було вирішити ситуації. Ми не зайняли жодної сторони, оскільки потрібно все робити за законом. У підсумку "дрогнули" депутати від Ляшка та переламали всю ситуацію.

Зараз справа в судах, але це кардинально неправильно. Ми бачимо відсутність легітимності влади та очільника міста на додачу до всіх ваших проблем. Наслідки можуть бути дуже негативними. Тут не стоїть питання "Хто крутіший?": Палиця чи група "Континіум". Проблема в тому, хто повирішує всі нюанси з вашими комунальними підприємствами.

Ви влучно зауважили, що три голоси "Народного контролю" у міській раді могли зіграти ключову роль. Чи були якісь намагання "завербувати" ваших депутатів? Вам щось відомо про подібне? Особисто на вас хтось "виходив"?

– "Виходили". Були спроби поговорити. Перше й головне: наша партія заснована на демократичних засадах. Я вітаю рішення, яке прийняла місцева фракція, і те саме я казав людям, що на мене "виходили". Не можна було по-іншому.

Як мені відомо, наразі вже взагалі секретар від "Батьківщини (Григорій Пустовіт – ред.). Питання про голосування у Верховній Раді щодо призначення виборів Луцького міського голови стояло у порядку денному, але до нього не дійшли. Зараз воно чомусь відсутнє.

До речі, я хотів про це запитати. Ви як народний депутат можете сказати, чому затягується прийняття рішення про призначення позачергових виборів у Луцьку та хто за цим стоїть?

– Очевидно, що є протистояння між Банковою (Адміністрація Президента – ред.) та УКРОПом. На сьогодні ні перші, ні другі не готові. У цьому випадку призначення виборів у Луцьку блокує Банкова та "БПП" й коаліція. Це однозначно.

Але не питання в тому, хто виступає "за", а хто – "проти". Для прикладу, якщо у вас на окрузі загинув народний депутат, то повинні бути оголошені вибори. Часто політична доцільність не дає провести те, що повинно робитися автоматично.

На вашу думку, в чому полягає політична доцільність для Банкової?

– На сьогодні кандидат від влади не отримає підтримки громадян, і це приведе в парламент ще одного опозиційного депутата.

Я питав про призначення позачергових виборів Луцького міського голови.

– Кандидат від влади має мінімальні шанси перемогти. Ми говоримо про обласний центр, стратегічну область, яка знаходиться в складному для влади західному регіоні. Я думаю, що все готується на весну, тягнути з цим неможливо.

Весною можна очікувати виборів?

– Або весною, або літом.

Коли ці вибори відбудуться, "Народний контроль" буде висувати свого кандидата?

– Очевидно. "Народний контроль" завжди висуває своїх кандидатів. І на вибори до Верховної Ради теж. Окрім цього, є попереднє рішення боротися на президентських виборах.

Поряд сидить Павло Данильчук, який вже балотувався на посаду Луцького міського голови. Як ви оцінюєте його шанси знову стати кандидатом від "Народного контролю"?

– Прекрасні й чудові. Партія молода, результати чудові, зокрема на місцевих виборах. Те, як ми ростемо в загальноукраїнському плані та на місцях. Потрібно оновлювати. З ким не спілкуюся, всі говорять про повне оновлення влади. Потрібна довіра людей, яка здобувається конкретними справами. Коли буде оголошено, я особисто підтримуватиму Павла.

Повернуся до початку нашої розмови, коли я питав про мету вашого візиту. Вчора приїздив Саакашвілі, сьогодні – ви. Це скоординовані дії чи випадковість?

– Випадковість, не буду брехати. Я на зв'язку зі всіма опозиційними силами. Ми координуємо зусилля та організовуємо мирну акцію протесту у Києві 17 жовтня. Михайло мені дзвонив, пропонував разом побувати в Луцьку. Але я мусив бути 5 жовтня у парламенті (5 жовтня Михайло Саакашвілі вперше відвідав Луцьк з офіційним візитом).

Через 17 хвилин у вас зустріч з лучанами. Про що ви будете з ними говорити? До чого хочете достукатися?

– Я не так хочу достукатися, як почути. Ми маємо власну стратегію виходу з кризи. Я розумію, що через два роки ми станемо частиною нової влади, і ми повинні мати план дій, а не просто говорити, які всі погані. Я завжди розповідаю наш антикризовий план, слухаю людей, і він постійно доповнюється. Коли слухаєш, то розумієш те, про що ми говорили на початку: проблеми на місцях.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
10:55
27 лютого 2024
06 лютого 2024
11:49
06 жовтня 2023
30 серпня 2023
08 червня 2023
11:09
23 травня 2023
18 травня 2023
15 травня 2023
05 травня 2023