Поділитись:

Чия мова - того й влада, чия влада - того й мова

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 07:40

Вся Європа вчора обговорювала освітній закон України. Та і не тільки вчора. Всі критикують, засуджують, дорікають, що "утискаємо мови нацменшин"… Агов! Ви себе хоч чуєте? Маячня якась.

Уже 26 років ми живемо в незалежній Україні. У нас є державні символи – прапор, герб, гімн. Маємо свою Конституцію і закони. А ще маємо свою державну мову. Українську. Не російську, не білоруську, не угорську чи ще якусь, а УКРАЇНСЬКУ!

Всі українці дотримуються Конституції і законів України. Всі шанують синьо-жовтий прапор і герб-тризуб. Всі слухають "Ще не вмерла України і слава, і воля…", поклавши руку на серце. А що ж з мовою не так?

За 26 років вже зросло і стало на ноги нове покоління – незалежне, вільне, українське. І якось дивно, що в головах "не клацнуло", не "увімкнулось" усвідомлення себе як нації. З власною історією, культурою, мисленням. Мовою. Ми ж йшли до цього віками!

І про які "утиски мов нацменшин" взагалі йдеться? Ніхто ж не забороняє розмовляти ними, писати твори й видавати книги, шанувати й розвивати їх. Спілкуйтесь якою завгодно, де завгодно і скільки завгодно – жодних обмежень! Йдеться, власне, не про "утиски" інших мов, а про вивчення, популяризацію і утвердження української мови.

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову (Ліна Костенко)

Нікого не бентежить факт, що, аби стати громадянином Канади, потрібно скласти іспит на знання державної мови (французької/англійської). Та навіщо ходити далеко – у сусідній Польщі в іноземців вимагають офіційне підтвердження знання польської мови. І ніхто не заперечує. Не виносить це питання на обговорення в ПАРЄ і не оголошує незрозумілі ультиматуми. То чому ж у нас по-іншому?! Чому ми, українці, в незалежній Україні змушені доводити всій Європі необхідність і правомірність вивчення української мови???

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 січня 2024
13 січня 2024
17 листопада 2023
01 листопада 2023
13 жовтня 2023
04 жовтня 2023
01 липня 2023
29 червня 2023
19 червня 2023
11 червня 2023
10:23