Поділитись:

Підсумки виконкому: гарячі батареї, сльози "Луцьктепла" та золоті труби

Середа, 18 жовтня 2017, 21:00

Три години та 15 хвилин знадобилося дюжині членів Луцького виконавчого комітету, аби розглянути понад 70 питань.

"Апарат не витримує темпів нашої роботи", – з усмішкою коментував виконувач обов'язків міського голови, а заодно і секретар міськради Григорій Пустовіт технічний збій, який стався під час голосуванні на другому десятку питань. Зрештою, як казав герой культового фільму, не довго музика грала, і під час розгляду питань, пов'язаних із розміщенням тимчасових споруд, темпи роботи дюжини ледь не доходити до топтання на місці. Та про все по порядку.

"Луцьктепло": з журбою радість обнялися

Топ-питанням виконкому стали рішення, пов'язані із підготовкою до опалювального сезону. Головні спікери – директор ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна та директор департаменту житлово-комунального господарства Юрій Крась – дуетом відповідали про кількість заготовленої солі для доріг, газу у трубах, грошей на рахунках.

Якщо першого поки що вистачає (заготовили 1000 тонн солі), другого – вистачає на перший період (номінації випросили на перші дві декади жовтня), то щодо грошей на рахунках "Луцьктепла" – як кіт наплакав і й ті заблоковані.

"Не пригадуємо такого року, аби підприємство входило в опалювальний сезон з такими боргами по пільгах і субсидіях. Якщо у минулому році була поточна заборгованість за місяць два мільйони, то у цьому році заборгованість по субсидіях 73,5, по пільгах – майже 6,5 млн грн. Сума величезна"", – із сумом констатувала Валентина Малютіна.

Рахунки "Луцьктепла" арештовані, адже зараз тривають судові спори із компанією "Тепелен". Вона звернулася до суду про стягнення 28 мільйонів гривень. Борг виник ще сім років тому, але вимоги заявлені лише цього року. Нещодавно були списані 2,5 млн грн. У реструктуризації "Луцьктеплу" відмовили. Не вдалося це зробити ні через суд, ні через звернення до підприємства.

"Шановні, поважайте лучан. Ви великі гроші заробляєте на лучанах. Але заробляйте чесно. І бачте в нас партнерів, а не ворогів, яких треба знищити. Якщо ваша мета збанкротувати "Луцьктепло", то все зрозуміло. Але якщо ваша мета повернути гроші, то давайте говорити, ми готові говорити. Ми здатні повернути гроші, але на даному етапі це вкрай складно", – звернувся до "Тепелену" Григорій Пустовіт.

Також під час виконкому "Луцьктеплу" погодили інвестиційну програму та поговорили не лише про борги підприємства, а й про його боржників. З'ясувалося, що одним із головних (майже півмільйона гривень боргу) є комунальна установа "Управління будинком "Волинської обласної ради". Установа здає в оренду будинок на Київському майдані, 11, де працює у тому числі Волинська обласна державна адміністрація. Судячи з усього, вони й боргують за тепло. А комунальна установа, як наслідок, боргує "Луцьктеплу". А ось звичайні лучани розраховуватися стали набагато краще. У порівняні з минулим роком в сезон входять із боргом, що аж на 10 мільйонів гривень менший, аніж минулорічний.

Та є й ще кращі новини – вже з понеділка, 23 жовтня, домівки тих лучан, які досі мерзли, жахалися приходу плісняви та грибка у ваннах, почнуть прогрівати.

"У такому критичному стані, але з певним оптимізмом починаємо опалювальний сезон", – резюмувала Малютіна.

Директор Директор "Луцьктепла" таки усміхнулася

Довідка:

Підприємство "Тепелен" займається постачанням пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

Його засновником відповідно до Єдиного державного реєстру є компанія "Калберг Холдінгс Лімітед" (Вірґінські острови). Кінцевий бенефіціарний власник – Елені Лаоу (Республіка Кіпр, місто Нікосія). Статутний фонд підприємства – 800 гривень. Воно розміщене на вулиці Карпенка-Карого, 2, де розміщена котельня, що генерує тепло для частини мешканців 40 та 33 кварталів Луцька.

Кредити на "золоті труби"

Дев'ятьом об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків за рішенням виконкому відшкодують відсоткові ставки за залученими кредитами. Гроші ОСББ брали на енергозберігальні заходи. Наприклад, заміну вікон та дверей місць загального користування, влаштування індивідуальних теплових пунктів та термомодернізації житлового будинку. Відповідно до міської програми, частину витрат компенсує міський бюджет.

Ось ці щасливчики: ОСББ "Сухомлинського-4а", "Гулака-Артемовського 1, М. Луцьк", "Конякіна 29", "Луцьк Європейський", "Соборності 26", "Конякіна 29а", "Сагайдачного 20", "Наш Дім" та "Добробут-14б". Програма розрахована на 3 роки і зі слів Юрія Крася з міського бюджету пішло для допомоги об'єднанням у цьому році понад 12 мільйонів гривень.

Чи йдуть гроші за призначенням і зацікавився член виконкому Ігор Алєксєєв. Він зазначив, що було б не погано мати працівників в структурі міської ради, які би перевіряли, чи дійсно ОСББ ставить, умовно, золоті труби, якщо так написано у проекті. Його підтримав член виконкому Валерій Корпач (до слова, голова ОСББ), зазначивши, що у деяких ОСББ побутує думка, що якщо мова йде про державні кошти, то можна ледь не золотом покривати об'єкти нерухомості покривати. Тож, певно, у новій програмі підтримки ОСББ, врахують ці нюанси, аби кошторис не завищувати, а передбачати рентабельні витрати.

Колег трішки заспокоїв перший заступник міського голови Григорій Недопад, зазначивши, що не рідко особисто разом із радником міського голови Ігорем Поліщуком по дахах та підлазах лазять, дивлячись на результати роботи. Втім, програму таки міняти будуть, аби вона стала більш виваженою.

"Я так розумію, що ніхто не чув, аби якесь ОСББ взяло кошти і не зробило те, що воно мало зробити за ті кошти. Просто якась громада себе більше любить і хоче щось краще поставити, щось більш високоякісне. А якась менше. Я би не йшов тим шляхом, як у Радянському Союзі, сказавши, що всі мають стелити лише рубероїд чи шифер. Якщо громада вирішила, що хоче щось якісніше поставити (а йдеться лише про компенсацію відсотків), то треба навпаки підтримати громаду. Чим гарний механізм ОСББ, тим, що люди самі себе регулюють. Місто гасить лише відсотки", - сказав, як відрізав, член виконкому Олександр Серватович.

Погодити не можна заборонити

Традиційно на засідання виконавчого комітету виносять низку питань про розміщення підприємцями тимчасових споруд. У народі – кіосків, магазинчиків, "будок". Одне слово, усіх невеликих критих місць для торгівлі, які не мають фундаменту, і які можна знести одним порохом муніципалів.

Під час засідання виконкому погодили розміщення споруди для торгівлі хлібом на Конякіна, 9б; чинного магазинчика, де торгують напоями, на Ковельській, 67; магазину "Софія" на проспекті Молоді (от лише фасад викликав естетичні зауваги); літнього майданчика, що буде біля новобудови на Івана Огієнка, 2а; магазинчика на Станіславського, 2; ятки для торгівлі на Лесі Українки, 67. А ось розміщення стаціонарної тимчасової споруди на вулиці Володимирській від ТзОВ "Волинь преса друк" підтримки у членів виконкому не знайшло. Наприклад, колишній начальник луцького міськвідділку поліції та член виконкому Ігор Муковоз не повірив, що будуть у кіоску торгувати суто пресою та проїзними талонами. В Ігоря Алєксєєва були претензії щодо благоустрою території.

Дискусію викликала і споруда підприємця Крамаревича, який торгує хлібом на Конякіна, 9б. Він хоче покращити вигляд свого МАФу, втім майбутній проект може зайняти прилеглий газон, тож член виконкому Ігор Алєксєєв висловлював занепокоєння.

Чинна конструкція><span class=Чинна конструкція

Плани до розширення><span class=Плани до розширення

Але проект знайшов 10 голосів підтримки. Також магазину "Продукти-1124" на проспекті Соборності, 11 ("АТБ-маркет") погодили цілодобову роботу із забороною продажу алкоголю з 22:00 до 8:00.

Виконком також погодив 12 дозвіл для розміщення об'єктів зовнішньої реклами, щодо двох щитів та трьох лайтпостерів було рішення щодо звільнення від плати за користування рекламним місцем, оскільки це була соціальна реклама.

На Богдана Хмельницького, 17 за одну гривню у рік погодили оренду приміщення департаменту муніципальної варти Луцька. Їм же ж дали приміщення на проспекті Соборності, 11а. За гривню в рік здають приміщення на вулиці Потебні для спортивної дитячої школи. На Гулака-Артемовського, 20 ДКП "Луцьктепло" погодили дозвіл на укладання до 2020 року договору з підприємцем для розміщення кавового автомата. Розмір річної орендної плати за розміщення кавового автомата складає 9% від вартості нежитлового приміщення, визначеної експертним шляхом, місячна орендна плата становить 112,19 грн. Також збільшили площу для боксерського клубу олімпійського резерву на проспекті Відродження, 22а.

Існувала і частина рішень технічного характеру. Наприклад, у зв'язку з тим, що начальник юридичного відділу департаменту соціальної політики Наталія Теслюк змінила прізвище, довелося виносити щонайменше три проекти рішення. Адже посадовець є членом комісій, що стосуються соціальних питань.

Надрукувати
мітки:
коментарів