Поділитись:

Vox Dei: куди лучанам дівати сухе листя і гілля

Субота, 21 жовтня 2017, 21:00

Кожного разу із приходом золотавої осені виникає проблема: що робити із листям, яке опадає.

Люди традиційно звикли його спалювати разом із сухим гіллям, попри те, що екологи і медики наголошують про небезпеку від їдкого диму. ІА "Конкурент" дізналося, що робити із опалим листям, чи є із цим проблеми на Волині та кому загрожує штраф.

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Шеремета пояснює, що від спалювання опалого листя відбувається забруднення атмосферного повітря, а це негативно впливає на навколишнє середовище і на здоров'я людей.

"Проблеми на Волині полягають у тому, що населення мало інформоване про заборону на спалювання сухої рослинності і її залишків, і в тому, що це вже для людей увійшло в традицію. Ще є одна проблема: загалом в області ще не налагоджений механізм збору залишків сухої рослинності", – зазначає він.

Найкращий спосіб утилізації опалого листя – компостування і використання як міндобрива, – каже еколог.

"Взагалі я би цю проблему розглядав ширше, не тільки спалювання сухого листя, а й всієї сухої рослинності. Відповідальність за це регулюється двома законами: законом про рослинний світ і про тваринний світ. За порушення закону передбачена адміністративна відповідальність – це штрафи. Для населення становить 10-20 неоподаткованих мінімумів (170-340 грн), а для посадових осіб – 50-70 неоподаткованих мінімумів (850-1190 грн)", – пояснив Сергій Шеремета.

Керівник департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Сиротинська каже, що проблема спалювання листя і гілля виникає кожного весняно-осіннього періоду.

"Кожного дня, коли сонячно, у приватних секторах фіксують факти спалювання, група швидкого реагування складає адміністративні протоколи. Найбільше у вихідні дні, коли люди починають прибирати власні території. І є ще факти розведення багаття, наприклад, у паркових зонах (парк 900-річчя, Лесі Українки). Там ми проводимо профілактичні бесіди. Наразі в нас по 1-3 виклики за день", – розповідає вона.

До того ж, каже головна муніципалка, люди доповнюють купу із листям ще й побутовим сміттям.

"Лучани можуть укласти договори на вивезення твердих побутових відходів. Це коштує від 100 до 300 гривень, машина вивозить відходи на сміттєзвалище в Брище. Можна укласти договір із "Луцькспекомунтрансом", це буде дешевше (близько 100 гривень). Вони присилають спеціальну машину", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЩО РОБЛЯТЬ ІЗ ОПАЛИМ ЛИСТЯМ В ЛУЦЬКУ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів