Поділитись:

#Сім-сорок: Хліба і видовищ

Неділя, 12 листопада 2017, 07:40

"Хліба і видовищ" - такими словами можна охарактеризувати не тільки давніх римлян, яких політики ще тоді підкуповували тим таки хлібом і цирковими виставами, а й наших сучасних людей.

Можна багато писати про гречку на виборах, але то вже настільки заїжджена тема і, як на мене, всі це знають, розуміють. Втім, варто задуматись, якими видовищами щовечора люблять "смакувати" телеглядачі перед екранами телевізорів, чи на що найбільше "клікають" в інтернеті.

Згвалтування, вбивства, збочення, криваве місиво в ДТП – ці теми люди читають, обмусолюючи чи вдома на кухні, чи в коментарях в інтернеті всі деталі. Є ще більш "благородні" споживачі інфи, які зайдуть на новину, прочитають, а потім кричать на весь Фейсбук, які уроди ці журналісти, як же вони обсмоктують тему дівчинки, яка народила в 12 років.

Звісно ж, журналісти теж інколи "хороші", і, забуваючи про журналістську етику, крупним планом можуть відзняти закривавлене обличчя трупа з ДТП чи покликати 12-літню маму на ток-шоу, аби з цією дитиною поспілкуватися про усіх її сексуальних партнерів.

Огидно? Так! Ток-шоу було рейтингове? Думаю так! А звідки рейтинги в ток-шоу? Їх зробили ті люди, які, подивившись, почали розганяти це відео в ФБ з дописами "журналісти пробили чергове дно". А ті, хто не бачив цього відео до цього, зайшли, аби подивитись, що ж там пробили.

В жодному разі не стаю на бік тих журналістів, які у погоні за рейтингами та переглядами нехтують якимись моральними аспектами та етикою в цілому. Однак в інформаційному просторі щодня з'являється мільйони різних інформаційних повідомлень, але найбільше споживачів інформації заходять саме на негативний контент.

Можливо, я помиляюсь, але якби такі теми не приковували до себе неймовірної кількості очей суспільства, то, може, й в самому інформпросторі ними так не смакували. Можливо б зрозуміли, що такі теми не цікавлять читачів (глядачів) і не писали після повідомлень про вбивство хлопця інформації на кшталт "Подробиці про те, як зарізали хлопця в підвалі". Чи я помиляюсь?

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 лютого 2024
20 лютого 2024
24 січня 2024
21 січня 2024
19:30
21 грудня 2023
04 липня 2023
04 березня 2023
27 січня 2023
15 січня 2023
18 жовтня 2022