Поділитись:

Чи відмовляться лучани від централізованого теплопостачання (відео)

Субота, 18 листопада 2017, 20:40

Централізоване теплопостачання значно ефективніше, екологічніше та дешевше, ніж індивідуальне опалення.

Про це говорили в ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" на телеканалі "Нова Волинь".

Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" дозволить власникам квартир у багатоквартирних будинках від'єднатись від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. Це можливо за умови, якщо 50 % квартир в будинку не використовують централізоване теплопостачання.

На думку депутата обласної ради Святослава Кравчука, ДКП "Луцьктепло" не вигідно, щоб споживачі від'єднувались від централізованого теплопостачання, оскільки зменшиться навантаження на котельню, відповідно підприємство зазнає збитків.

"Тому я не думаю, що так оперативно можна буде вирішити питання, пов'язані з встановленням індивідуальних котлів навіть в тих будинках, де є 50 %", – зазначив він.

Окрім того, депутат розповів, що за кордоном теплопостачальники переконані, що централізоване опалення значно ефективніше і дешевше, ніж теплопостачання індивідуальне.

"В плані коригування, тобто температурного режиму, раніше включив – раніше виключив – так, індивідуальне краще. Але з точки зору ціни... Я думаю, що в Україні теж через певний період часу ті, хто користуються сьогодні індивідуальним опаленням, побачать, що централізоване дешевше буде", – додав Святослав Кравчук.

Директор ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна зауважила, що централізоване опалення не тільки дешевше, а й екологічніше, ніж індивідуальні котли в квартирах.

"Це, відповідно, і менше споживання газу, і більший ступінь очистки", – зазначила вона.

Зі слів Валентини Малютіної, у Луцьку немає таких будинків, де було б можливе таке масове відключення, адже у нас немає таких будинків, де 50 % мешканців мають індивідуальне опалення.

Як розповів Святослав Кравчук, у Нікополі, який має 120 тисяч населення, сьогодні централізованого опалення немає. Все опалення електричне. Але Нікополь виділяв на рік 25,5 млн для того, щоб можна було перейти на електричне опалення. Частина людей робили це за свої гроші, частина – за рахунок коштів місцевого бюджету. Проте, на думку депутата, при нашому енергопостачанні при його стабільній роботі це не вихід з ситуації. Окрім того, якби 200-тисячне населення Луцька перейшло на електричне опалення, енергосистема міста навряд витримала б таке навантаження, тим паче енергосистема будинків.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 червня 2023
23 березня 2023
11 січня 2023
18 жовтня 2022
21 лютого 2022
11 лютого 2022
26 грудня 2021
12 жовтня 2021
06 квітня 2021
09 лютого 2021