Поділитись:

Vox Dei: які вони – сучасні студенти?

Субота, 18 листопада 2017, 21:00

Кажуть, студентство – найпрекрасніша пора. Це і самостійність, і свобода, і ще трохи дитячої безтурботності. Пора мрійників, романтиків і великої кількості можливостей, яких з кожним прогресивним роком дедалі більше.

17 листопада більшість країн відзначила День студента. З нагоди свята Конкурент зібрав думки і вітання людей, які знають про студентські будні найбільше. Отож, студенти, це – для вас!

Ігор Коцан, ректор СНУ ім. Лесі Українки:

"Сучасні студенти креативні, активні і зовсім інші, ніж ті, що були у 20-му столітті. Студентам тільки бракує самовпевненості, вони повинні розуміти, що за них ніхто нічого не зробить, вони самі повинні продукувати ідеї і думати, як їх реалізувати. Є багато думок, але в них повинна бути своя думка, тільки тоді вони можуть бути успішними.

Я хочу нашим студентам побажати словами відомого вченого Альберта Енштейна: "Якщо є воля, знайдеться і спосіб". Вони повинні про це пам'ятати, тоді вони реалізують свої цілі".

Петро Савчук, ректор Луцького національного технічного університету (ЛНТУ):

"Щоб бути успішним студентом, треба мати такі якості: допитливість, креативність і наполегливість. Незалежно від того, який рівень діти отримали в школі, у кожного є шанс досягти успіху. Коли вони потрапляють в університети, в усіх відкриваються однакові можливості. І той, хто наполегливий, креативний і допитливий, якраз і досягає успіху зазвичай.

Бажаю студентам правильно обрати і відчути той шлях, який у майбутньому дозволить себе реалізувати. Щоб вони в нашій країні змогли вийти на рівень, на який, як вони вважають, заслуговують. Жити максимально наповнено під час студентських років, максимально цікаво, адже це – найкращі роки, які дають дуже багато можливостей".

Юрій Громик, декан факультету філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки:

"Сучасні студенти цікаві, креативні, впевнені у своїх поглядах і словах. А у зв′язку з цим, як на мене, мають дуже гарну перспективу: професійну і чисто людську. З нагоди Дня студента щиро вітаю всю молодь, яка студіює. Бажаю доброго здоров′я, аби вистачило його і граніт науки гризти, і повноцінно провести студентські роки, які в житті кожної людини завжди найкращі".

Назарій Недбайло, голова студради СНУ ім. Лесі Українки:

"Як кажуть, дитинство – це безтурботна пора, то, мені здається, що й студентство також. Сучасним студентам бракує грошей. А решта: якщо студент захоче вчитися – він буде вчитися. Єдине, що хочуть скоротити кількість отримувачів стипендій із 40 % до 20 %, – це неправильно.

Хотілося б, щоб студенти відсвяткували свій день весело і цікаво. А головне – гідно. Попереду в усіх сесія, тому бажаю успішно скласти іспити і отримувати стипендію. Пам'ятайте: студентське життя – найкраще. І його треба прожити корисно і цікаво".

Ірина Гаранчевська, голова студради ЛНТУ:

"Сучасні студенти є дуже мобільними. Якщо порівнювати з минулим, то тоді відбувалося відносно мало виїздів за кордон, подорожей. Зараз студенти не бояться їздити, пізнавати щось нове. Вони стали набагато активнішими, почали відстоювати свої права, створюють студради чи профкоми. Також є зміни в організації різних подій: вони роблять те, що їм подобається. Різноманітні гаджети також впливають на студентів по-своєму. Студенти стали більш інформовані, стали мислити глобальніше.

Зараз студентам бракує часу, адже вони хочуть встигнути всюди. Можливо, студентам варто бути деколи більш серйозними, задумуватися про майбутнє. А ще деколи бракує кращої якості освіти, хоча я не можу сказати, що вона зовсім неякісна. Ну й грошей бракує теж. До того ж зараз така ситуація зі стипендіями, що студентам важко потрапити в рейтинг.

Насамперед бажаю студентам знайти себе. В університеті треба знайти ту мрію, яку ти хочеш розвивати. А ще бажаю свободи: щоб студент завжди мав вибір і робив його правильно. Великого щастя і гарно провести студентські роки, адже вони найкращі у житті, і натхнення для пізнання нових емоцій і звершень".

Захар Ткачук, директор Молодіжного центру Волині:

"Я вважаю, що студенти – це основна квінтесенція молоді у наш час. Це час, коли молоді люди формуються і пізнають доросле життя через практику. Сучасні студенти, як на мене, мало приділять часу для політичного життя та цікавляться життям держави. Ми звикли бачити студентів на революціях, але питання постійної боротьби за демократію, свободу –недостатні. Радий, що не так давно студенти вийшли протестом щодо відсутності опалення у гуртожитках. Це вже позитив. Переваги – це, звісно, більша мобільність, більші можливості для навчання, стажування, особистого розвитку.

Я б побажав студентам менше боятися, більше боротися за своє майбутнє, об'єднуватись не навколо пива, а великих ідей. Це ж час великих діянь і романтиків!"

Надрукувати
мітки:
коментарів