Поділитись:

11 луцьких ОСББ встановлять індивідуальні лічильники газу в багатоповерхівках

Вівторок, 21 листопада 2017, 14:31

Луцьк охоче бере участь у пілотному проекті із спільного фінансування встановлення індивідуальних лічильників газу в багатоповерхових будинках. У рамках цього проекту 11 луцьких ОСББ зможуть на умовах співфінансування разом з ПАТ "Волиньгаз" встановити індивідуальні газові лічильники.

Про це йшлося у вівторок, 21 листопада, у стінах Центру енергоефективності та енергозбереження.

Віце-президент Всеукраїнської ради голів ОСББ Роман Бондарук зазначив, що загальнобудинкові лічильники мають менше переваг над індивідуальними.

"Протягом цього року в нас в Луцьку й не тільки, виникла дискусія – встановлюються загальнобудинкові лічильники. Всі ми розуміємо, що, на жаль, не зовсім коректний облік має цей загальнобудинковий лічильник, але іншого шляху поки немає. Тому ми в Луцьку не стали чекати поки нам дасть держава якийсь інший механізм. Ми за допомогою наших партнерів ПАТ "Волиньгазу" розробили такий механізм, який уможливлює встановлення індивідуальних лічильників в квартирі власників на основі співфінансування", – зауважив Бондарук.

Своєю чергою технічний директор ПАТ "Волиньгаз" Сергій Галянт підтвердив співпрацю та додав, що по всій Волинській області передбачене встановлення 459 лічильників у багатоповерхівках, де мешканці використовують газ лише для приготування їжі.

"Ми звернулися спільно з групою ОСББ до нашого регулятора НКРЕКП, вони розглянули можливість співфінансування. Згодом ми подали свої заключення з точки зору технічної можливості, економічної доцільності. Відповідно нам була направлена відповідь, що вони не заперечують. Перший етап нашого співфінансування це були три будинки в місті Луцьку, по яким ми вже працюємо, один будинок – вже закрили, в другому будинку – працюємо і розуміємо, що це пріоритет і для держави, і для кожного мешканця міста Луцька. Людина повинна розуміти, скільки вона споживає газу, тепла", – зауважив Галянт.

Та додав, що після першого етапу співпраці є ще 11 будинків, які виявили бажання встановити індивідуальні лічильники газу. Технічний директор також озвучив суми, які платитимуть за встановлення лічильників мешканці квартир.

"Це буде десь в межах попереднього етапу від 1600 до 1700 гривень. При тому що комерційна вартість коливається десь від 3500 до 4500 тисяч гривень", - повідомив техдиректор "Волиньгазу".

До того ж посадовець просив зауважити, що із нового року газ буде обліковуватися тільки за лічильниками, тому варто про це подбати, аби користувачів не переводили на низькі граничні норми чи й взагалі не припиняли подачу газу.

Голова правління Асоціації ОСББ "Лучани" Юлії Сабатюк переконана, що той, хто вірить в перемогу, дуже її хоче, то він її добивається.

"Дякувати Богу, вже закінчують другий будинок, який пішов за співфінансуванням і з понеділка на черзі буде вже третій. Я думаю, що до нового року завершимо ці перших три будинки. Ясно, що це "пілот" і, повірте, дуже було тяжко і не знаходили ми скрізь розуміння, але ми розуміли те, що треба домовлятися і іншого шляху у нас не буде. Тому за рахунок інвестиційної складової буде проведено монтаж. Наша дольова участь в тому, що ми оплачуємо самі прилади обліку з комплектуючими уже в тій частині, якої не вистачає для того, щоб був квартирний облік стовідсотково", – підсумувала Юлія Сабатюк.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
17 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
19:34