Поділитись:

Недитячі "розбірки" школярів

П'ятниця, 01 грудня 2017, 07:40

Хто сильніший, того і правда. Саме за таким принципом живуть сучасні діти. Рівень їхньої агресії просто зашкалює, і проблема уже має загрозливі масштаби.

Усі ми звикли говорити про щасливе і безтурботне дитинство, коли головним обов'язком було навчання в школі, а найстрашнішою проблемою – "двійка" за контрольну. Та насправді це не зовсім так. Просто ми вже забули, що дитинство – це ще й період, коли потрібно заявити про себе, здобути авторитет серед однолітків, аби не провести шкільні роки у статусі "лоха" чи "слабака".

Комусь цей авторитет дістається у спадок – тати й мами "забронювали" місце під сонцем, хтось досягає поваги завдяки інтелектуальним здібностям чи таланту, ну а хтось вибиває його кулаками. Найгірше, що кількість останніх стрімко збільшується.

Скажете, що світ став жорстокішим, війна, бідність?.. Але ж війни і голод завжди були. Неблагополучні сім'ї? Теж були у всі роки. Тоді що змінилося? Що перетворило "маминих котиків" і "таткових принцес" на справжніх малолітніх хуліганів, які не просто завойовують авторитет, а отримують задоволення від болю, якого завдають слабшим?

Жорстокості і злочинів завжди вистачало. Проте раніше діти не бачили цього аж у такій кількості. Тепер, завдяки ЗМІ, вони щодня чують про бійки, грабежі, знущання, вбивства… Мало не кожен випуск новин стає покроковою інструкцією до злочину – що і яким способом зробити. Мозок дитини просто не встигає сприймати і фільтрувати таку кількість негативу.

А комп'ютерні "стрилялки"? Тут взагалі no comments… Сучасна графіка створює такі зображення, що не кожен дорослий витримає: мізки на стінах, вибиті очі, відірвані частини тіла, з яких юшить кров… Бр-р-р. Ще й звуковий супровід зовсім не дитячий.

Інтернет – окрема тема. Відео бійок, учасниками яких є підлітки, набирають сотні тисяч переглядів. Їх поширюють, коментують, ними захоплюються. Хіба це нормально???

Ось і результат науково-технічного прогресу. З присмаком моральної деградації.

* * * * *

Днями довелось стати свідком дитячої "розбірки". Двоє школяриків зовсім не по-дитячому з'ясовували стосунки – хлопчина, який значно переважав зростом і вагою, схопив "суперника" за шию і, притиснувши до паркану, його душив! Перехожі змушені були розбороняти дітей...

Цього разу розігнали, а що далі?

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
24 лютого 2024
20 лютого 2024