Поділитись:

Де і за скільки спочиває майно, демонтоване луцькими муніципалами

Вівторок, 05 грудня 2017, 21:00
Де і за скільки спочиває майно, демонтоване луцькими муніципалами

Із початку року департамент муніципальної варти демонтував більше сотні об'єктів, які встановили усупереч правил благоустрою Луцька. Паркани, гаражі, сараї і навіть шлагбауми, які були "без документів" потрапили під зачистку. Рішення про кожне із таких знесень приймає виконавчий комітет Луцької міської ради за поданням департаменту муніципальної варти.

ЗНОСИТИ І ЗНОСИТИ

"На сьогодні налічується близько 200 тимчасових споруд та близько 1000 металевих і дерев'яних конструкцій, які необхідно негайно демонтувати з метою розвитку міста", - писали у програмі впорядкування малих архітектурних форм, тимчасових споруд, металевих та дерев'яних конструкцій на території міста Луцька на 2017 рік в Департаменті муніципальної варти на початку року.

Де і за скільки спочиває майно, демонтоване луцькими муніципалами

На запит "Конкурента" у раді повідомили, що з початку року до 26 жовтня було демонтовано 109 об'єктів. Потому їх зберігають на майданчику у селі Княгининок. Є можливість повернути це майно, написавши заяву. При цьому потрібно компенсувати витрати. За заявами користувачів було повернуто лише 9 таких об'єктів. Компенсація міському бюджету за демонтаж та зберігання склала 26,8 тисяч гривень. При цьому 5 рішень виконавчого комітету щодо демонтажу було скасовано у судовому порядку. Відносно двох таких справ все ще ведеться претензійно-позовна робота у зв'язку із нововиявленими обставинами.

НА МЕТАЛОБРУХТ

"Демонтовані об'єкти, які зберігаються на майданчику для тимчасового зберігання, утилізовуються шляхом здачі на металобрухт", - зазначено у відповіді. Жодного продажу цього майна не відбулося. Хоча минулого року такі спроби були. У 2016 році вдалося продати 8 гаражів з аукціону на суму в 35,7 тисяч гривень.

Де і за скільки спочиває майно, демонтоване луцькими муніципалами

"Ми (департамент муніципальної варти, - Конкурент) їх здаємо (на брухт, - Конкурент) як структурний підрозділ виконавчого комітету за дорученням Луцької міської ради. Ми подаємо в усі, які нам відомі об'єкти, запити, хто запропонує вищу ціну. Але із урахуванням того, що це буде самовивіз. Ми —не вивозимо. Ми витрат не несемо по цьому. Їм треба вивезти, розрізати ці об'єкти, поважити і ми до цих коштів не дотичні. Вони одразу платять їх на цільовий рахунок Луцької міської ради. Не нам, а по перерахунку вони заходять прямо у бюджет", - пояснює керівник департаменту Юлія Сиротинська.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: КУДИ ПОДІЛИСЯ ДЕМОНТОВАНІ В ЛУЦЬКУ ГАРАЖІ?

До моменту здачі кожен із об'єктів, в залежності від типу, має свій "термін життя". Паркани зберігають 15-20 днів, дерев'яні конструкції та сараї одразу вивозять на смітник, оскільки, пояснює Сиротинська, за зберігання погнилих дошок ніхто не платить. Кіоски та ларьки зберігаються від 90 до 100 днів. Усі ці нюанси, зі слів керівника муніципалів, виписані у Правилах благоустрою Луцька та програмі впорядкування малих архітектурних форм, тимчасових споруд, металевих та дерев'яних конструкцій на території міста Луцька на 2017 рік. Власне, у самій програмі зазначено, що термін зберігання тимчасових споруд та металевих і дерев'яних конструкцій становить 90 днів. Саме на цей термін передбачені кошти.

А у правилах благоустрою затверджено порядок знесення та зберігання об'єктів. Зазначено, що кошти на ці витрати мають йти з місцевого бюджету.

Порядок демонтажу наступний:

1. Якщо виявляють незаконний об'єкт, то скликають комісію за участі працівників міськради, особи, що встановила об'єкт (якщо така є), працівників міськвідділку поліції (за згодою) та складають акт з детальним описом конструкцій.

2. Після об'єкт підлягає демонтажу та зберіганню. Якщо власник об'єкту оплатив витрати, відновив порушений благоустрій, йому повертають об'єкт.

НЕДЕШЕВЕ ПРИБИРАННЯ

У Луцькій міській раді повідомили, що на зберігання демонтованих об'єктів з початку року до 26 жовтня витрачено 70 тисяч 308 гривень, на демонтаж — 423 тисячі 716,13 грн.

Демонтує та зберігає об'єкти підприємець Степан Книш, з яким міська рада підписала угоду. Сума договору — 1 мільйон 50 тисяч гривень. Підприємець за ці кошти має надати послуги із демонтажу, перевезення та зберігання самовільно встановлених малих архітектурних форм, тимчасових споруд, гаражів, кіосків тощо. Мова йде про не менш, аніж 205 демонтажних робіт. Зберігання одного об'єкту вартує 27 гривень на добу.

Була проведена переговорна процедура (тобто не аукціон за участі інших підприємців), оскільки досі двічі тендер не відбувся через брак кількості учасників.

Перший раз у квітні. Тоді очікувана вартість тендеру була 1 мільйон 99 тисяч гривень. Степан Книш запропонував виконати послуги за 1 мільйон 50 тисяч гривень. Аналогічно не знайшлося кількох охочих на тендер у травні.

Де і за скільки спочиває майно, демонтоване луцькими муніципалами

У вересні 2017 року із цим же ж підприємцем був укладений ще один договір на суму в 61 тисячу 830 гривень. Мова йде про послуги зберігання демонтованих об'єктів у селі Княгининок та у Луцьку на вулиці Індустріальній. Вартість зберігання одного об'єкту за одну добу — 27 гривень. На початку жовтня 2017 року був укладений аналогічний договір уже на суму 105 тисяч 597 гривень. І у кінці жовтня є угода про оплату за зберігання металевих об'єктів. Сума угоди 60 тисяч 993 гривень.

Тобто, підсумовую суми, на послуги із демонтажу місто погодилося заплатити 1 мільйон 50 тисяч гривень. На послуги зі зберігання — 228 тисяч 420 гривень.

Довідково:

Книш Степан Миколайович разом із Книшем Андрієм Степановичем і Книш Надією Михайлівною є засновниками вантажної компанії "КСАС І В". Окрім цього Степан Книш, як фізична-особа підприємець надає транспортні послуги.

Надрукувати
мітки:
коментарів