Поділитись:

Що думають волинські політики про затримання Саакашвілі

Вівторок, 05 грудня 2017, 20:00

5 грудня уся країна спостерігає за подіями, що відбуваються у Києві.

Зранку співробітники СБУ за дорученням Генпрокуратури провели обшуки у квартирі Михайла Саакашвілі. Сам Саакашвілі виліз на дах будинку і погрожував стрибнути, але правоохоронцям все ж вдалося його затримати. Автівку, якою везли "порушника" до СБУ, блокували прибічники Саакашвілі. Врешті їм вдалося витягнути його через розбиті вікна.

Чи правильно чинять силові структури і чи винен Михайло Саакашвілі взагалі? ІА "Конкурент" поцікавилося у волинських політиків.

Сергій Адамчук, очільник "Руху Нових сил" на Волині:

"Зараз відбувається політична розправа над Михайлом Саакашвілі. Абсолютно сфабриковані і змонтовані плівки якихось незрозумілих розмов між Курченком і голосом дуже схожим на голос Михайла, але насправді це все монтаж і фальсифікат. Влада не знайшла інших методів, як вдатися до фізичного закриття можливості пересування людини територією України. Це абсурд, це смішно, але зараз Україна перебуває саме в такому стані. Врешті-решт, а що ми хочемо від Генпрокурора без юридичної освіти? Якщо ця людина повністю розсекречує агентову сітку боротьби із корупцією, якщо ця людина вела себе по-хамськи в німецьких аеропортах, то яку честь і яку гідність в Україні вона може захищати? Ситуація дуже складна. Влада переступила ту межу, яка відрізняє владу в демократичній країні і директорат на шоколадній фабриці. Україну перетворили на шоколадну фабрику. Пропуск на фабрику хотів дав, хотів забрав, якщо працівник не подобається – прибрав. Це все те, що відбувається в нашій країні. Насправді ми дуже близькі до режиму, який є нині в Білорусі і Росії. Але українці не білоруси, не росіяни. Ми багато разів доводили те, що можемо захищати свою честь, свою гідність. І цього разу буде аналогічно.

Михайло Імберовський, депутат Волинської обласної ради ("Самопоміч"):

"Я вважаю це результатом того, що вище керівництво держави рухається трохи не тим шляхом, а через те, що воно не тим шляхом рухається, є пряма дія того, що практично нічого не змінилося. Ми обрали президента, але, якщо подивитися зі сторони, люди не змінилися (РДА, ОДА), це ті ж самі люди, які представляли попередній політичний режим. Ця проблема проявляється в тому, що ми маєм зараз аналогічні проблеми, які були наприкінці 2013 – початку 2014 року.

Я вважаю, це неправильно. Адже в європейській, демократичній державі, в якій ми усі себе прагнемо бачити, таке неприпустимо. Не буває демократії без вільного волевиявлення і вільного сповідування тієї позиції, яку ти маєш. Саакашвілі має свою позицію, і вона має певну підтримку в суспільстві. Але я би хотів говорити не прізвищами. Багато людей не згідні з тими чи іншими процесами, але це не означає, що вони є ворогами чи для президента, чи для України. Україна не має можливості стати нормальною і демократичною державою, якщо вона матиме таких керівників, які у своїй діяльності думають про те, як би обмежити діяльність тих людей, які мають іншу думку. Це два-три кроки назад. Ми не можемо цього допустити, адже реванш близький. Ми не можемо поставити знак дорівнює між тим, як отримати чи утримати владу, і жертвами, які відбулися заради демократії".

Анатолій Вітів, очільник волинської "Свободи":

Влада влаштували цирк. Хіба у нас зараз найбільше зло в Україні – це Саакашвілі? Чи в нас немає регіоналів? Коли стоїть питання арештувати регіоналів чи тих, хто розстрілював Небесну Сотню, то такої спритності у влади нема. Вона є тільки щодо тих, хто виступає проти режиму. Якщо у вас є питання, то вирішуйте у правовому цивілізованому полі, але не влаштовувати цирк. Могли підійти до Верховної Ради, допитати, викликати прокуратуру. Владі не вірять, її не сприймають. Влада перейшла рубікон, коли віри вже немає. Там були наші депутати від Верховної Ради, вони стежили за тим, щоб поліція не побила людей. Нехай працюють над регіоналами, над "Беркутом", є дуже багато справ.

Роман Романюк, очільник волинського осередку "БПП "Солідарність"

"Моя позиція проста: якщо є порушення, то неважливо, чи ти громадський активіст, чи політик, чи чиновник, все одно маєш відповідати перед законами України. Крапка. Все решта, що сьогодні намагаються роздути, люди використовують ситуацію, щоби ще раз привернути до себе увагу. І не більше. Вони мають талант у будь-якій схожій ситуації перекладати відповідальність на інших, тим самим відводити увагу від себе. Я вважаю, що ситуація зрозуміла. Зі сторони Саакашвілі – це все просто красива гра актора.

Я думаю, що в тій ситуації діяли чітко, конкретно, рішуче і правильно".

Павло Данильчук, очільник волинського "Народного контролю":

"Я ваажаю, що це була запланована акція, шоу. Адже затримання, оточення будинку, ситуація з дахом – це виглядає напівреалістично. З другого боку, я засуджую дії влади, адже вони із цим затриманням піднімають рейтинги самого Саакашвілі, прослуховують чергову хвилю невдоволення в суспільстві, показують Україну з негативного боку для Заходу, інвесторів, які десь намагаються прийти в Україну. Однозначно в цій ситуації винна влада, бо вона ухвалила рішення бездарним чином затримувати Саакашвілі. І ці всі докази Луценка якісь смішні. Це продовження шоу із проходженням кордону. З одного боку – засуджую, а з іншого – вважаю, що це все сплановано СБУ, Адміністрацією Президента".

Ігор Гузь, народний депутат України ("Народний фронт"):

"Я підтримую далеко не всі акції та висловлювання Саакашвілі, але таке демонстративне видворення його соратників з країни і сьогоднішнє затримання СБУ – це конкретний "дзвіночок" того, що вертикаль президента Порошенка перейшла межу.

У 2014-2015 роках Порошенко навпаки запрошував сюди грузинських політиків та адміністраторів, урочисто давав їм громадянство. Не мало грузинів воювали за Україну. Але як тільки вони почали говорити і робити "незручні" для Порошенка речі, почалися позбавлення громадянства, видворення, затримання…"

Така фобія перед усім, що пов'язане із Міхо, це однозначно мінус, і для іміджу України, і для всіх українців. Це конкретний сигнал, що в Україні можна потрапити за грати за критику Порошенка.

А "гайки закручують", як ми розуміємо, напередодні президентських виборів

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 листопада 2023
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
18 липня 2022
29 червня 2022
30 квітня 2022
01 квітня 2022
14 лютого 2022
11 лютого 2022