Поділитись:

Вірмени хочуть поставити у Луцьку пам'ятний знак

Четвер, 14 грудня 2017, 12:05

Пам'ятний знак невинним жертвам вірменського та українського народу хочуть поставити на розі вулиць Караїмської та Галшки Гелевичівни.

Вірменська громада "Сурб Саргіс" української єпархії Вірменської апостольської церкви презентувала депутатам Луцькради, яким він має бути. Питання розглядалось 14 грудня під час засідання комісії з питань генерального планування, будівництва та архітектури.

Депутати звернули увагу, що у зверненні пам'ятний знак називається "невинним жертвам вірменського та українського народу", а на зображенні майбутнього пам'ятного знаку є напис "невинним жертвам вірменського народу".

Представники вірменської громади розповіли, що такі знаки будуть встановлені в кожному обласному центрі, пам'ятний знак, який має бути встановлено в Луцьку, вже привезений з Вірменії і перебуває в Києві.

Депутат Андрій Козюра запропонував перенести розгляд цього питання, оскільки в.о. міського голови Григорій Пустовіт висловив своє бажання бути присутнім під час розгляду.

Довідка:

Цікаво, що за оцінками істориків, під час подій 1915 року в Османській імперії загинули від 800 тисяч до 1,5 мільйона вірмен.

Минулого року Німеччина стала 29 країною у світі, яка відтепер офіційно називатиме різанину вірмен в Османській імперії "геноцидом".

Україна офіційно не визнала масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом, хоча черговий законопроект щодо цього був зареєстрований у Верховній Раді.

Експерти пояснюють це передовсім політичним, а не історичним контекстом.

По-перше, Туреччина і Азербайджан – давні союзники України, особливо нині, у період протистояння з Російською Федерацією. Отже, Київ не хоче псувати взаємини з цими країнами.

По-друге, Вірменія досі не визнала геноцидом голодомор українців. Київ, попри те, що в Україні мешкає чимало етнічних вірмен, вважає своїм правом утриматися від першого кроку.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024