Поділитись:

Vox Dei: як обрати новорічну ялинку у Луцьку (фото)

Субота, 16 грудня 2017, 20:30

Офіційно головна ялинка Луцька засяє у День Святого Миколая, 19 грудня. Тоді й лучанам пора задуматися, чим прикрашати власні помешкання. Живі, штучні, саморобні – з кожним роком вибір новорічних дерев дедалі більший. Головне – святковий настрій і натхнення. А для того, щоби Вам спростити вибір новорічної ялинки, ІА "Конкурент" дізналося про можливі варіанти і ціни. Не затягуйте – Новий рік не за горами.

На Волині реалізація новорічних ялинок уже стартувала, але поки лише оптовим покупцям. А вже скоро новорічні дерева продаватимуть на спеціальних ринках. Як розповіли "Конкуренту" у Волинському обласному управлінню лісового і мисливського господарства, ялинки, які ростуть у лісі, до Нового року спеціально не зрубують. Для цього є спеціальні місця і причини.

"Переважно зрубуються спеціальні плантації, вони створюються в місцях, де є землі, на яких не можна вирощувати ліс (наприклад, пролягає лінія електропередач), або ж самозаліснені території. Переважно це ялинки і сосни до 1 метра, вони 5-річного або 7-річного віку. Такі дерева користуються найбільшою популярністю", – розповіла прес-секретар ВОУЛМ Світлана Думська.

Світлана Думська><span class=Світлана Думська

Оптовим покупцям лісгоспи продають ялинки і сосни від 40 гривень і вище – все залежить від розміру дерева. Коли ж дерева будуть реалізовуватися на торгових ринках, то вартуватимуть трохи більше. Тут їх оцінюватимуть за естетичними ознаками. У плані обласного управління – продаж 70 тисяч дерев.

Крім звичайних ялинок, є ще й ялинки у горщиках. Щоправда, ціни на такі ялинки будуть суттєво відрізнятися.

"Це своєрідна соціальна кампанія. Її впроваджують вже кілька років з декількох причин: 1) щоб дерева не зрубувалися; 2) є дуже багато покупців, які дійсно хочуть таку ялинку купити, а потім висадити її десь у себе. Та й ялинка, яка буде в горщику, не осипиться, гарно зберігається", – розповіла Світлана Думська.

Найбільше різновидів таких дерев пропонує ДП "Волинський обласний насіннєвий центр". Наприклад, звичайна ялина до 1 метра вартуватиме від 150 гривень, голуба ялинка – від 350 гривень, ялиця біла – від 400 гривень, сосна кримська – від 400, ялина канадська – від 500 гривень.

А ще цьогорі лісівники активно пропонууватимуть хвойні пропозиції.

"Волинський насіннєвий центр торік почав їх робити у формі ялинок, екібанок. Вони теж користуються популярністю. З гілочок роблять малесенькі ялиночки, і вони перевірено довго зберігаються. Ціна досить доступна – від 70 гривень. Такі ялинки можуть бути до 50 сантиметрів", – зазначили в обласному управлінні.

Категорично проти зрубування живих дерев під Новий рік виступає екоклуб "Оазис". Природозахисники радять шукати альтернативу.

"Краще купити штучна ялинку, або ще ліпше – проявити творчість і створити ялинку самому", – кажуть в екоклубі.

Це буде й оригінально, і без шкоди для природи.

Саме над цим і працює лучанка Яна Пасичник. Майстриня відшиває ялинки із натуральних тканин і наповнює їх синтапухом або синтапоном. Готове деревце ставиться на спеціальні підставки, які рукодільниця замовляє у іншого майстра. Такі ялиночки можуть бути заввишки від 20 до 50 см і користуються популярністю.

"Цьогоріч пошила вже близько 20 штук, вартість найменшої – 75 грн. Деякі поїхали з Луцька, з них дві – до Польші, біля 10 – у Київ, навіть одна ялиночка буде прикрашати оселю у Дубаях".

Як бачите, варіантів багато. Вам залишається обрати з усіх свій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЖИВІ, ШТУЧНІ, В ГОРЩИКАХ – ЯКІ ЯЛИНКИ ОБИРАЮТЬ ЛУЧАНИ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів