Поділитись:

"Ганьба!", квіти та вільні місця: як у Луцьку обговорювали бюджетні мільйони

П'ятниця, 15 грудня 2017, 20:30

Чи то громадськість не цікавиться, на які витрати йдуть її податки, чи не вірить у свій вплив, чи то була кепсько проінформована, однак зала Палацу культури Луцька, де 15 грудня проводили громадське обговорення проекту бюджету Луцька на 2018 рік, була заповнена переважно посадовцями тієї ж міської ради.

Загальну картину розбавляло кілька громадських активістів, дійсно небайдужих лучан, а також депутатів міської ради. Зокрема, у залі "Конкурент" помітив Анну Мовяк, Павла Данильчука, Олександра Лазуку, Миколу Собуцького, Бориса Смаля, Юрія Безпятка та Миколу Дендіберіна. Останнього важко було не помітити, але про це згодом. Для політиків і людей, які біля політики, такі заходи чудовий спосіб зайвий раз заявити про себе. А для звичайних лучан - це могла би бути нагода вкотре нагадати про проблему в садочку, занедбаний двір, бездіяльність влади тощо. Втім, того активу практично не було.

Присутні реєструвалися у холі. Кожному у руки вручали короткі довідки про видатки та доходи бюджету міста, а також шматок паперу помаранчевого кольору – для голосування.

Зареєструвалися 150 учасників><span class=Зареєструвалися 150 учасників

Секретар міської ради, виконувач обов'язків міського голови Григорій Пустовіт вийшов на сцену вчасно. За процедурою потрібно обрати головуючого слухань, лічильну комісію та секретаря зборів. Керівником пропонують саме Пустовіта. Майже усі за, і лише кілька рук не згідних.

Зал не був заповнений на повну. Більше того, практично всі з присутніх - посадовці органів та установ Луцької міської ради><span class=Зал не був заповнений на повну. Більше того, практично всі з присутніх - посадовці органів та установ Луцької міської ради

"За ту руку – дуже дякую. Це свідчить, що у нас демократичне зібрання", - прокоментував це Пустовіт.

Вибравши лічильну комісію і розповівши інші бюрократичні деталі, почалася сама презентація проекту бюджету.

Коротко по цифрам, які озвучили під час презентації. Загальний фонд доходів спеціального та загального фондів пропонують встановити на рівні 2 мільярдів 487,3 мільйонів гривень. Очікуваний ріст – 10%. Щодо видатків, то сума сягає 2 мільярдів 494, 3 мільйонів гривень. Очікуваний ріст – 6%. Тут варто врахувати, що ще не відбулася сесія обласної ради, тож коригуватиметься цифра субвенцій.

На сцені було лише двоє><span class=На сцені було лише двоє

Керував обговоренням секретар міської ради та в.о. міського голови Григорій Пустовіт><span class=Керував обговоренням секретар міської ради та в.о. міського голови Григорій Пустовіт

Лілія Єлова - багаторічний Лілія Єлова - багаторічний "шеф" луцького бюджету

Основним кошиком, який наповнюватиме бюджет загального фонду (без трансфертів) будуть податки з доходів фізичних осіб, вони складуть 67% з загальної картини. Єдиний податок – 11%, акцизний – 7,7%, плата за землю – 8,7%.

Щодо видатків загального фонду, то тут місто в основному витрачає на соціальну сферу (62,2%). Для прикладу, на благоустрій та дорожнє покриття залишається лише 7%.

Невтішними є цифри бюджету розвитку. У 2018 році вони складуть лише 89% відносно бюджету 2017 року. Мова йде про 17 мільйонів гривень. Також збільшується сума реверсної дотації, тобто тієї, яку місто віддає державі, у 2,2 рази.

Для капітального ремонту доріг на наступний рік планується виділити 20 мільйонів гривень. Для капремонту прибудинковий територій – 15 мільйонів гривень. 5 мільйонів хочуть передбачити для ремонту мосту на вулиці Ковельській, по мільйону для ремонту ліфтів та капремонту житлового фонду для ОСББ. 500 тисяч гривень хочуть передбачити для освітлення пішохідних переходів і 6 мільйонів гривень для придбання сортувальної лінії. Ще 400 тисяч гривень – для розроблення комплексної схеми руху.

У сфері освіти пропонують капітально відремонтувати басейн 21 гімназії (1,5 млн грн), шатрові дахи шкіл 5 та 7 (по 2 мільйони гривень), приміщення школи №3 (753 тис. грн), систему опалення ДНЗ №19 (751 тис. грн). водовідведення у ЗОШ №9 (800 тис. грн).

4 мільйони гривень хочуть передбачити для закупівлі житла для атовців на умовах співфінансування.

Куди конкретно підуть кошти – вирішуватимуть депутати міської ради, які затверджують конкретні цільові програми.

У підсумку доповіді керівник Департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова резюмувала, що загалом бюджет 2018 року зможе забезпечити належне фінансування соціальної сфери та комфортне проживання лучан.

Коли ж почалося обговорення, то учасників дискусії, яких було не так багато, цікавила доля 27 школи, фінансової співпраці з обласним бюджетом, зокрема, щодо фінансування обласних медзакладів, покращення стану в дитсадочку №19, діяльності резервного фонду. Були внесені і пропозиції забрати деякі видатки, наприклад, на придбання авто для виконкому міської ради чи інформаційного забезпечення діяльності органів міської ради та депутатського корпусу.

Активіст Сергій Рижков><span class=Активіст Сергій Рижков

Питали на обговоренні і про долю ДНЗ №19><span class=Питали на обговоренні і про долю ДНЗ №19

Експерт  Волинського центру розвитку урядування  екс-заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев виходив до мікрофона не один раз. Навіть не два><span class=Експерт Волинського центру розвитку урядування екс-заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев виходив до мікрофона не один раз. Навіть не два

Експерт-фінансист з децентралізаційних питань Анатолій  Матвіюк впорається одразу з двома гаджетами><span class=Експерт-фінансист з децентралізаційних питань Анатолій Матвіюк впорається одразу з двома гаджетами

Та двічі цікавила присутніх відсутність на обговорені заступників міського голови.

Експерт Волинського центру розвитку урядування та екс-заступник міського голови Луцька Юрій Моклиця  у першу чергу питав: Експерт Волинського центру розвитку урядування та екс-заступник міського голови Луцька Юрій Моклиця у першу чергу питав: "А де заступники?"

"Ганьба, що немає трьох заступників", - не стримувався депутат Павло Данильчук.

Із початку у залі був лише Юрій Вербич, а о 17:12 до нього приєднався Костянтин Петрочук.

Самостійньо заступник міського голови Юрій Вербич просидів майже все обговорення><span class=Самостійньо заступник міського голови Юрій Вербич просидів майже все обговорення

Самотність Юрія Вербича майже наприкінці обговорення перервав його колекга Костянтин Петрочук><span class=Самотність Юрія Вербича майже наприкінці обговорення перервав його колекга Костянтин Петрочук

А коли емоції трішки заспокоїлися, розрядив чи навпаки спантеличив товариство член депутатської бюджетної комісії Микола Дендіберін.

Депутат міської ради  Микола Дендіберін><span class=Депутат міської ради Микола Дендіберін

Він не задавав питань, а просто взяв оберемок червоних троянд і поніс їх на сцену.

"Я не могу сказать, что я гуру в финансах. Человек, который скажет, что он знает все – он ничего не знает, это на уровне идиотизма. Поэтому я обращаюсь к Еловой, очень часто у нее бываю, советуюсь, поражаюсь ее профессионализму. Когда у нас бюджетная комиссия, она приходит с такой пачкой, к ней очень много вопросов, она в течении 15 секунд находит этот листок бумаги и отвечает. Я благодарю вас за ваш профессионализм и вашу команду. Хорошие девочки. Удачи вам всем. Скажу крылатую фразу: меры городов приходят и уходят, а Елова остается", - сказав Дендіберін. Зал вибухнув оплесками, а, судячи з емоцій, Лілія Єлова не очікувала такого повороту подій.

Схвильована Лілія Єлова><span class=Схвильована Лілія Єлова

На такій мажорно-експресивній ноті обговоренню фактично настав кінець. Після короткого спітчу Пустовіта, зал проголосував за резолюцію. Проект громадськість погодила. 146 за, 2 утрималося і один проти.

Слухання розпочалися о 16:05 та тривали до 17:24><span class=Слухання розпочалися о 16:05 та тривали до 17:24

Ось дві руки, які Ось дві руки, які "утрималися"

Рука, яка була Рука, яка була "проти"

"Хай вам всім щастить!", - сказав у фіналі Григорій Пустовіт і з цим важко не погодитися.

Надрукувати
мітки:
коментарів