Поділитись:

Гендер: загроза чи захист рівноправ'я (відео)

Неділя, 17 грудня 2017, 18:02

Говорячи про права чоловіків і жінок, усе частіше використовується слово "гендер", а не "стать".

Про те, чим відрізняються ці поняття, говорили в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live" на телеканалі "Нова Волинь".

Як розповіла директорка ГО "Гендерний центр", професорка політології Оксана Ярош, гендер – це соціальна роль, а стать – це біологічна. Тобто з точки зору біології, є чоловік, є жінка. Але те, як вони можуть себе реалізовувати в суспільстві, який зробити вибір, це вже належить до соціальної ролі.

"Поняття гендер розглядає ціннісні речі: жінка має право на вибір; жінка не гірша за чоловіка, а рівна істота; жінка має право реалізуватись, якщо вона хоче", – зазначила Оксана Ярош.

На думку християнського сімейного психолога Альони Юхимчук, стать людині дається в момент зачаття, коли відбувається злиття двох клітин з відповідним набором хромосом. Що стосується гендерної ідентичності, то психолог бачить її як ідеологію, яка має негативні прояви.

"Вона, можливо, зараз трошечки завуальована, але під нею іде насправді бажання викорінити будь-яке інакомислення. Тому що ми бачимо розвиток різних гендерів, яких на сьогодні визначається 54. Де буде межа тих же гендерів?" – додала вона.

Проте, зі слів Оксани Ярош, 54 гендери – це просто наукові "штуки": якщо, наприклад, жінка хоче поводити себе, як воїн, то це один гендер; якщо як принцеса – це другий. Насправді несприйняття християнським суспільством поняття "гендер" відбувається саме через загрозу ЛГБТ, а зовсім не тотожні поняття. І люди гинуть від насильства в сім'ї, тому що депутати розуміють "гендер" майже як прийняття одностатевих шлюбів в нашому суспільстві. І саме через слово "гендер" Україна досі не прийняла Стамбульську конвенцію.

"Ми беремо визначення гендеру, що це соціальна роль, соціальна стать і поведінка. І тому така велика множинність гендерів. Я жінка, я мама, дружина, бабуся, християнка, лучанка, викладачка, політологиня... І виходить, що в мене цих ідентичностей повно. Множинно люди розвиваються", – зазначила вона.

Натомість, на думку Альони Юхимчук, пропаганда гендеру йде до того, щоб людина, досягши певного віку, могла обрати собі стать. Проте Оксана Ярош заперечила таке твердження, адже стать визначена ще при народженні, і змінити її ніхто не може.

В нас є закон про рівні права і можливості, він прийнятий у 2005 році. Там визначення гендерної рівності, що це рівні права жінок і чоловіків. Все, більш нікого немає. І там є про сексуальні домагання, це вперше. Тобто ми вже 12 років за цим законом живемо, і ніхто нікому не нав'язує", – зауважила вона.

"Я розумію, що ви хочете зберегти ідентичність, особливо, коли це християнська ідеологія. Багато чого ви не сприймаєте із світського, але Україна – це світська держава, і ми або визнаємо права людини, або ні. І будуємо якусь християнську державу, але це інша Україна", – додала Оксана Ярош.

Однак Альона Юхимчук все ж бачить загрозу у пропаганді гендеру.

"Ми не можемо забороняти ці речі, але в певний момент ми мусимо зрозуміти: а як далеко ми зайдемо з цим? Якщо це соціальна роль моя, якщо хочу обрати собі професію, стати тим, ким я бажаю стати, то в цьому абсолютно немає нічого поганого. Це є ті дари, таланти, які Всевишній заклав у нас. Але коли йдеться про загрозу, мене особисто це дуже бентежить. Це є бунт проти Бога. І добрим це нічим не закінчиться", – переконана вона.

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 грудня 2023
09 лютого 2023
27 липня 2022
30 квітня 2022
26 грудня 2021
28 жовтня 2021
25 серпня 2020
28 травня 2020
04 березня 2020
13 лютого 2020