Поділитись:

А ЖЕКу лампочки "до лампочки" (фото)

Понеділок, 18 грудня 2017, 07:40

Як часто ви купуєте лампочки для освітлення свого під'їзду? Ні, не так. Чи знаєте ви, хто повинен купувати лампочки для освітлення під'їздів? Не повірите! Виявляється, це належить до обов'язків ЖЕКу, який обслуговує ваш будинок. Ні ви, ні ваші сусіди не зобов'язані витрачати свої кошти на заміну перегорілих, вибитих чи крадених лампочок, адже цим повинні займатися "компетентні" установи.

Щомісяця мешканці багатоповерхівок сплачують рахунки за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Залежно від житлової площі, нараховані суми різняться, проте у середньому це виходить по 100 гривень з квартири. Тобто, якщо взяти звичайнісіньку п'ятиповерхову "хрущовку" без ліфта на 100 квартир, то щомісяця ЖЕКу з неї "падає" приблизно 10 000 гривень. А за рік – 120 000 гривень.

За ці кошти працівники ЖЕКу зобов'язані безплатно (хоч ми платимо щомісяця!) надавати послуги, мінімально необхідні для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, зокрема:

  1. Прибирання прибудинкової території.
  2. Прибирання сходових кліток.
  3. Прибирання підвалів, технічних поверхів.
  4. Технічне обслуговування ліфтів.
  5. Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем загального користування.
  6. Дератизація (за наявності підвалів в будинках).
  7. Дезінсекція.
  8. Обслуговування димовентиляційних каналів.
  9. Поточний ремонт конструктивних елементів.
  10. Освітлення місць загального користування, підвалів.
  11. Енергопостачання ліфтів.

Якщо ви, не доведи Господи, заборгували за утримання будинку, вам не нададуть субсидію, а спеціально навчені люди доведуть вас до білої гарячки телефонними дзвінками та візитами. Проте, коли справа доходить до отримання мешканцями законних послуг, не все виявляється безплатно.

Мешканці цього під'їзду нарешті дочекалися своєї черги на косметичний ремонт. Проте у ЖЕКа "немає грошей на будівельні матеріали", тож люди змушені "скинутись" по 100 гривень на фарбу, лаки, вапно і т.д. Дивно, чи не так? А де ж гроші, які заплатили за утримання будинку? Невже не вистачить на витратні матеріали???

Уже тиждень на сходових клітках стоять драбини для виконання ремонтних робіт. Проте ремонтом тут і не пахне. Мабуть, не всі ще "скинулись"…

А про лампочки, підозрюю, можна взагалі забути. Хоча у звіті ЖЕКу, який обслуговує цей будинок, зазначається, що за 2017 рік на освітлення місць загального користування витратили майже 10 600 гривень. Цікаво, куди ж стільки лампочок вкрутили???

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 лютого 2024
20 лютого 2024
06 лютого 2024
16 січня 2024
10 січня 2024
09 січня 2024
30 грудня 2023
29 грудня 2023
26 грудня 2023