Поділитись:

Про піст і дієту

П'ятниця, 05 січня 2018, 07:40

"Головне у піст не їсти один одного" – відома істина, але дуже незручна.

Уже завтра, 6 січня, українці відзначають Святвечір – останній день 40-денного посту, після якого святкують Різдво Христове.

Піст – справа індивідуальна: хтось дотримується обмеження в їжі весь період посту, хтось не постить взагалі, а хтось постить останні дні перед Різдвом – такий собі "спрощений варіант" для очищення совісті.

Проте чомусь більшість забуває, що піст – це не дієта, це не просто обмеження в їжі. Головна ідея полягає у поєднанні фізичного посту з духовним, тобто молитва і відвідування храму – такі ж обов'язкові елементи посту, як і відмова від м'яса, молочних страв та ін. Проте у нас же спрощений варіант… А на храм часу немає. І, окрім "Отче наш", багато хто й не знає інших молитв…

Із величезної кількості звичаїв і традицій, які супроводжують піст, ми обрали те, що зручно, те, що потребує найменше зусиль. Адже обмежити себе у їжі – найлегше. І для фігури корисно. Значно складніше стримувати свій внутрішній негатив, керувати своїми емоціями, побороти свої спокуси і очистись духовно. Про смиренність взагалі мовчу...

То, може, не варто обманювати себе і прикидатися зразковими вірянами? Краще ніяк, аніж як-небудь. І усвідомте: піст і дієта – це зовсім різні речі.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів