Поділитись:

Маршрути для бігунів, дитячі зони та відсутність бруківки: презентували концепцію зміни парку 900-річчя Луцька

Четвер, 01 лютого 2018, 14:00

У Луцьку 1 лютого представили концепцію реконструкції парку імені "900-річчя". Своє бачення показала група архітекторів з компанії Ariva Urban, які розробили концепцію безплатно. Аби створити нове бачення розвитку території, була проведена зйомка з висоти. Її планують затвердити лютневій сесії.

"Цей парк, який створює людям не свято, а святкову буденність", - зазначив керівник робочої групи, архітектор Роман Литвин. Він зазначив, що парк мав би обслуговувати 50 тисяч населення.

Однак тут є невирішені безпекові питання, погані умови для людей з обмеженими можливостями, дозвілля для дітей.

Нині у парк є 6 входів до парку, а проект передбачає ще 21 вхід на територію. Загалом передбачається збільшити територію парку приблизно на гектар. При цьому доріжки будуть максимально збережені, адже вони знайомі для людей і не повинні суперечити уставленим традиціям.

Парк буде без бруківки та асфальту, бо проектувальники бачать тут гравійно-набивне покриття, адже воно легко ремонтується, задовольняють велосипедистів та спортсменів. Очікується, що довжина доріжок буде 10,5 кілометрів, 6 містків очікує реконструкція, ще 5 хочуть створити.

Довжина доріжок буде 3,5 кілометрів. Тож можна буде з проспекту Відродження доїхати до вулиці Ветеранів через парк.


Планується, що для бігунів будуть маршрути від півкілометра до трьох кілометрів.

Для дітей заплановано три дитячі зони - найбільша біля церкви, де і нині відпочивають батьки з дітьми. Плануються, що території будуть обладнанні інвентарем для активного відпочинку.

У парку передбачено два туалети, які враховують потреби інклюзивності. Загалом зі слів Романа Литвина уся концепція зміни парку передбачає умови для людей із обмеженими фізичними можливостями.

Для розвитку конференс-туризму тут планують створити амфітеатр на воді. Для активних лучан тут також буде зона для кросфіту - функціональних спортивних тренувань. Зона для вигулу собак буде у трьох місцях. Це будуть закриті території, де можна відпускати псів та тренувати їх. Однак гуляти з чотирилапими за умов дотримань правил можна буде по всьому парку.

А ось створення пляжу на думку розробників має розпочатися з очищення води.

Щодо озелення, то тут є близько 1300 дерев. Для подальшої реконструкції потрібно провести інвентаризацію.

А ось проект парковки не показали, адже тут є питання, зазначив заступник міського голови Костянтин Петрочук.

Частина учасників обговорення наголошували на тому, що під кросфіт, амфітеатр та інші об'єкти потребують основи, а отже частина природи буде забрана, хоч навіть і екологічними матеріалами. Окрім цього на думку громадського діяча Юрія Моклиці таке планування може привести до занадто великої концентрації уваги до цього парку. А це призведе до більшої кількості відвідувачів, тобто машин. Натомість питання парковок тут під питанням. Про те, що кількість машин біля парку уже досить значна, зазначав і депутат міської ради Петро Нестерук.

Петро Гоцалюк із Асоціації регіонального розвитку цікавився, чи не буде занадто великого скупчення людей у випадку сонячного дня.

Загалом лучани, які були присутні на обговоренні, просили максимально зберегти тут зелену територію. Аби така насиченність інфраструктурними об'єктами та розвагами не змінила перше призначення парку. Лунали пропозиції, аби з місцевими мешканцями обговорили, чи потрібні заплановані об'єкти.


Роман Литвин зазначив, що для лучан буде доступний сайт, де кожен зможе ознайомитися з проектом. Він вже частково наповнений. Термін його реалізаціх близько трьох років. Вартість наразі не відома.

Читайте також: "МАФІОЗІ" ТА СІЧНЕВА СЕСІЯ ЛУЦЬКРАДИ (ФОТОРЕПОРТАЖ)"

Надрукувати
мітки:
коментарів