Поділитись:

У колишній в'язниці в Луцьку припинили облаштовувати хостел

Понеділок, 05 лютого 2018, 10:36

Реалізацію проекту "Хостел" на місці колишньої в'язниці – приміщенні пам'ятки архітектури національного значення "Монастир бригідок" – тимчасово призупинили.

Про це повідомили у Волинській єпархії УПЦ КП. Причина – брак коштів та значний суспільний резонанс, – інформує Волинська дирекція НСТУ.

Єпархія очікує альтернативних пропозицій від критиків ідеї хостелу, проте за два місяці їх так і не надійшло, – зазначив Костянтин Марченко. Натомість є домовленість із Луцьким стрілецьким братством про облаштування в приміщенні музею.

"Ми завжди на боці людей і завжди намагаємося до них прислухатися. Сказати, що ми повністю відмовилися від цієї ідеї, буде неправильно, але ми призупинили проект, щоб вивчити думку тих, хто проти. Ми хочемо зрозуміти: проти – це добре, але яка є натомість альтернатива з їхнього боку? Якщо і далі буде така пасивність з боку активістів, ми будемо діяти в рамках чинного законодавства", – розповів Костянтин Марченко.

Нагадаємо: у жовтні 2016 року пропозиція щодо облаштування хостелу у приміщенні колишньої тюрми прозвучала на комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму Луцької міської ради. Зокрема директор історико-культурного заповідника "Старий Луцьк" Павло Рудецький зазначив, що така ідея у нього була давно.

Однак історики виступили категорично проти цього. Завідувач відділу "Книга Пам'яті" Наукового центру історичних студій Волині, кандидат історичних наук Оксана Сущук вважає облаштування хостелу на місці тюрми нонсенсом. Крім того, у пані Оксани є своє бачення щодо майбутнього приміщення колишньої луцької тюрми. Ще раніше науковець розробила проектну ідею щодо меморіалізації історичного місця. Він передбачає створення цілісного меморіального комплексу.

Довідково:

Луцька тюрма на території комплексу бригіток фактично існувала до середини 60-х ХХ ст. Найбільш трагічною для лучан є подiя 23 червня 1941 р, коли понад 2 тисячі в'язнів було розстріляно органами НКВС на подвір'ї тюрми. Після звільнення Луцька в'язниця знову почала використовуватися радянською владою за призначенням аж до 1958 року.

На території Луцького замку та луцької тюрми з жовтня 1941 р. до червня 1942 р. діяли шталаги № 360 і 365 – німецькі концентраційні табори радянських військовополонених. На окресленій території загинуло і захоронено понад 11 тисяч осіб різного етнічного складу та релігійного спрямування.

Тут же під час німецької окупації функціонувало ґетто, під час ліквідації якого за участю команд СД, німецької та української поліції було знищено 15-16 тисяч осіб. На цій території також був табір цивільного населення, створений після ліквідації ґетто, згодом – табір примусової праці для біженців-поляків.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024