Поділитись:

Vox Dei: що таке піст і як постити правильно

Субота, 24 лютого 2018, 20:00

Великий піст цьогоріч почався 19 лютого і триватиме до 7 квітня.

Він передує найбільшому християнському святу Воскресіння Господнього. Часто піст ототожнюють з відмовою від певних видів їжі, проте існують й інші шляхи його здійснення. І обмеження в їжі тут не головне. Про це ІА "Конкурент" розповіли представники різних релігійних вірувань.

Олег Точинський, прес-секретар Волинської єпархії УПЦ, протоієрей:

"Цього тижня для православних християн розпочався Великий піст. Це особливий період, в який віруючі люди сповільнюють темп свого життя, зазираючи всередину свого єства. Основною метою Великого посту є, так би мовити, велике прибирання в "квартирі" своєї душі та гідна зустріч найважливішого Гостя – Христа Спасителя, який прийде до усіх з настанням Пасхи Христової.

Вступаючи у Великий піст, потрібно пам'ятати, що у цей період ми повинні не просто зосереджувати свою увагу на відмові від вживання певних видів їжі, але, передусім, відмовлятись від самих себе: від свого "я", "хочу", "бажаю", "знаю" тощо. У пості головне – духовне утримання.

Як сказав спочилий митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан): "У піст головне – не їсти одне одного!" Думається, що ця порада є однією з найбільш актуальних для кожного з нас, адже основний гріховний шлейф тягнеться за нами саме через невміння жити поруч з іншими: любити, поважати, бути уважними до чужих проблем, милосердсвувати. Без цього, звісна річ, хай би ми хоч увесь піст голодували – жодної користі з цього не було б.

Тому, охочим постувати, потрібно пам'ятати про ці прості і непереможні істини, які ми особливо повинні виховувати в собі саме в цей період".

Сергій Шараєвський, пастор Луцької біблійної церкви:

"Протестанти мають трішки інакше розуміння посту, тому не використовують православний календар.

1. Класично, піст – повне утримання від їжі (в певних випадках і від води). Може бути одноденним, може тривати декілька днів. Ісус Христос постився 40 діб. Також можливо "постити" (утримуватися) від соціальних мереж, від шопінгу, від гаджетів, тобто від того всього, що в сучасному світі може в нас красти час і відволікати від духовних справ та милосердя.

2. Ціллю посту може бути особлива потреба церкви, окремої особистості або суспільства загалом (хвороба, гоніння, війна, стихійне лихо тощо). Також піст можливий для особистого духовного єднання з Богом чи вирішення власних духовних проблем.

3. Піст – це лише складова молитви до Бога. Сам по собі піст, як і молитва, не є чудодійними засобами. Головним є Бог. А піст – це лише спосіб впокоритися перед Ним, відчути свою неміч, слабкість, побачити Божу велич і силу. У дні посту важливо знаходити час для усамітнення, щоб помолитися і почитати Біблію. Інакше піст буде лише голодуванням.

4. Важливо в час посту не демонструвати навколишнім свою "гіпердуховність". Ісус рекомендував вести себе так, щоб інші не помічали того, що ти постишся. Не потрібно про це всім розповідати, писати у Фейсбуці, робити "духовний" вигляд.

"А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно" (Біблія, Євангеліє від Матвія 6:17,18)

5. Піст повинен супроводжуватися добрими ділами та милосердям. В принципі, як і все наше життя. Але піст – це хороший час звернути увагу на людей, що мають якісь потреби, проявити до них милосердя. Не даремно пророки ще в древні часи про піст говорили таке:

"Хіба ж оце піст, що Я вибрав його, той день, коли морить людина душу свою, свою голову гне, як та очеретина, і стелить верету та попіл? Чи ж оце називаєш ти постом та днем уподоби для Господа? Чи ж ось це не той піст, що Я вибрав його: розв'язати кайдани безбожности, пута ярма розв'язати й пустити на волю утиснених, і всяке ярмо розірвати? Чи ж не це, щоб вламати голодному хліба свого, а вбогих бурлаків до дому впровадити? Що як побачиш нагого, щоб вкрити його, і не сховатися від свого рідного?" (Біблія, книга пророка Ісаї 58:5-7)".

Отець Павло, настоятель Кафедрального собору святих апостолів Петра і Павла:

"У римо-католиків західного обряду піст триває 40 днів, і ми піст розпочинаємо в середу. За східним обрядом розпочинають у понеділок. Щодо специфіки дотримання великого посту, ми акцентуємо увагу на тому, що головним елементом є не відмова від споживання їжі, м′яса. Для нас найважливіше – це переміна свого серця. Ми заохочуємо наших вірян робити великопісні постанови, тобто те, від чого вони відречуться на час Великого посту. І намагаємося зосередити увагу, що піст – це не лише відмовитися від їжі, але й, наприклад, перестати запізнюватися на роботу, перестати сваритися із сусідами. Щось практичне, що може допомогти людині змінити себе, своє серце. Звісно, якщо відмова від шоколаду чи від кави допомагає комусь стати кращим, то дуже добре.

Кожна людина переживає піст індивідуально. Але, скажімо, один з елементів доброго переживання великого посту – це відмова від гучних забав. Тобто варто обмежити себе в урочистостях, де присутня музика, танці.

До того ж, комусь лікарі забороняють відмовлятися, наприклад, від м'яса. І коли людина в піст таки відмовляєтеся від м'яса, то шкодить своєму здоров'ю. І тут треба бути дуже обережним. Адже існує 5 заповідь, яка говорить: "Не вбивай!". І це стосується не тільки іншої людини, а й того, що шкодить власному здоров'ю. Тому щодо обмеження їжі завжди треба консультуватися зі своїм духовником, якщо він дасть добро – тоді варто".

Надрукувати
мітки:
коментарів