Поділитись:

"До вибору кота треба підходити відповідально", – фелінолог Наталія Дмитрієва

Четвер, 01 березня 2018, 20:00

Фелінолог Наталія Дмитрієва><span class=Фелінолог Наталія Дмитрієва

Напевно, пальму першості у списку найпопулярнішої домашньої тварини візьме представник сімейства котячих.

Хтось дає прихисток бездомному кошеняті, а є люди, які витрачають величезні кошти, аби купити породистого мурчика в спеціальному розпліднику.

Обізнаність більшості людей про особливості цих тварин насправді досить примітивна. Тому підприємливі люди, часто користуючись незнанням інших, замість дорогої породи кота можуть підсунути дворову кицю ледь не за тисячу доларів.

Можливо, для декого це стане новиною, але вивченню особливостей котів присвячений цілий розділ із зоології, який називається фелінологія, а люди, які займаються котиками, – фелінологи.

ІА "Конкурент" поспілкувався із єдиним на Волині фелінологом Наталією Дмитрієвою, яка розповіла, в якому віці треба брати кошенят, які мають бути щеплення та від якої породи котів фанатіють волиняни.

Хто ж такі фелінологи?

Загалом фелінологи поділяються на два типи – це фелінолог-заводчик та фелінолог-експерт.

Фелінолог-експерт обов'язково має здобути біологічну освіту, аби мати право керувати фелінологічним клубом, надавати рекомендації щодо в'язки котиків, як будувати їхню виставкову кар'єру, вести фелінологічні курси.

Заводчику ж не обов'язково мати біологічну освіту. Для того, щоби бути більш-менш обізнаним з біологією та генетикою тварин, достатньо пройти фелінологічні курси.

На Волині фелінологічна справа тільки набирає свого розвитку. Активно пропагує це єдиний в області фелінолог Наталія Дмитрієва.

Свого часу вона закінчила Львівський державний університет імені Івана Франка, факультет біології, кафедру зоології. Але для того, аби стати фелінологом, окрім біологічної освіти, Наталії Дмитрієвій довелось закінчувати ще московські фелінологічні спеціалізовані курси.

Волинський "А-Мурчик"

Саме пані Наталія з групою однодумців організувала в 2016 році у Луцьку Волинський обласний фелінологічний центр "А-Мурчик".

Передісторією створення центру було рішення Наталії Дмитрієвої взяти на прохання своєї дитини домашню тварину. Зупинили свій вибір на котах, і тоді пошуки цікавої породи завели їх аж в Харків.

Саме в харківському розпліднику "Сонячна династія" їм вдалось знайти кішечку британської породи кремового забарвлення. Таким чином Розалінда (як її назвали власники) стала першою британською кішечкою кремового забарвлення на Волині і навіть на весь західний регіон.

Британка Розалінда (забарвлення: кремове, мармурове),><span class=Британка Розалінда (забарвлення: кремове, мармурове),

Втім, потім виявилось, що надзвичайно складно в нашому регіоні було знайти партнера киці такої ж породи і такого забарвлення. Тому у пошуках потрібного "кавалера" для Розалінди довелося їхати спочатку аж в київський розплідник, а потім – в житомирський.

Після цього Наталія Дмитрієва почала активно їздити різними виставками тварин, спілкуватися із заводчиками. Відвідуючи виставки, вона зрозуміла, що Волинь є фактично аутсайдером у фелінологічній справі і що тут зовсім відсутня культура розведення порідних тварин.

Відтак спільно з однодумцями – заводчиком з Рожища Юлію Поліщук, яка займається розведенням шотландських котиків, та лучанина Михайла Гусака –вирішили, що варто виправляти цю ситуацію.

Тому у червні 2016 року за підтримки житомирського КЛК "Вібріс", провели у Луцьку першу виставку котів. З цього й розпочалась історія створення волинського обласного фелінологічного центру "А-Мурчик".

британська короткошерстна кішка Сахара (червона плямиста)><span class=британська короткошерстна кішка Сахара (червона плямиста)

"А-Мурчик" став філією ПФЦ "Пан Коцький" (м. Київ), який на сьогодні є чинним членом Всесвітньої Асоціації Кішок (World Cat Federation). Загалом в Україні є три чинні фелінологічні системи: FIFe (Міжнародна організація кішок), WCF (Всесвітня федерація кішок) і внутрішньо-українська Rolandus.

У WCF від України є 6 членів (зокрема і "Пан Коцький").

Породи котів "британські висловухі" не існує

Загалом тварини поділяються на порідних, фенотипічних і безпорідних.

Безпорідні тварини – це звичайні коти, які, зі слів Наталії Дмитрієвої, генетично здоровіші, аніж будь-який інший породистий кіт.

Порідною вважається тварина, в якої є 5 поколінь предків, є родовід і це зафіксовано документально.

Фенотипічна – це тварина, яка схожа за зовнішніми ознаками на якусь порідну, але такою не є.

Саме таких тварин найчастіше можуть продавати "під соусом" породистих. Фелінолог Наталія Дмитрієва радить велику увагу звертати на ціну кошеняти. Адже не можна купити справжнього породистого "шотландця" за 500 чи 1000 гривень. Варто пам'ятати, що чистокровність тварини підтверджується лише відповідними клубними документами (метрика, родовід).

До слова, не так давно "А-Мурчик" самостійно організував виставку котиків задля ознайомити волинян із різноманіттям порід. Втім, породистих котиків з підтверджувальними документами було не так багато, більшість – фенотипічні: британець, український левкой, персидський, шотладська висловуха…

Наталія Дмитрієва розповіла, що на Волині особливою популярністю користується так звана порода "британські висловухі", хоча насправді такої породи не існує. Однак є капловухі (висловухі) шотландці. Саме шотландські коти бувають прямовухими (скоттіш страйт) та капловухими (скоттіш фолд). І до того ж британські та шотландські кішки – це дві різніпороди.

Кішка шотландська капловуха (забарвлення: чорне мармурове)><span class=Кішка шотландська капловуха (забарвлення: чорне мармурове)

"На Волині британських котів (з підтверджувальними документами) немає. Хочу сказати, що породи "британського висловухого" кота немає. Це чийсь бізнес-проект і в'язки між британцями та шотландцями були заборонені, бо це дві різні породи. Якщо купив шотландця – шукай для в'язки шотландця і такого ж забарвлення, як твій котик", – радить фелінолог.

Як пояснила Наталія Дмитрієва, шотландська порода визнана не всіма фелінологічними асоціаціями. Оскільки ці зігнуті вушка котиків пов'язані з геном, який відповідає за хворобу остеохондродисплазія – це проблеми, пов′язані із суглобами, хребтом, із серцевою системою. Під час цієї хвороби в котиків розростаються лапки, не гнеться хвостик, з'являється задишка і тварина в кінці кінців помирає.

Кішка Емма шотландська прямовуха (забарвлення:  чорне золотисте)><span class=Кішка Емма шотландська прямовуха (забарвлення: чорне золотисте)

"При всій симпатії до цих тварин, але вони є носіями генетичної аномалії. Проблема полягає в тому, що недобросовісні люди задля заробляння грошей, беруться за розмноження таких тварин і в'яжуть фолдів з фолдами, що категорично заборонено. Адже в результаті вони отримують хворих кошенят, яких потім продадуть людям", – пояснила Наталія Дмитрієва.

В середині 90-х перси користувались неабиякою популярністю в Україні

Незважаючи на те, що волиняни захопились породою шотландських висловухих, в світі існує ще біля 200 порід котів. Найдорожчою породою є перс. Пікова популярність цієї породи в Україні спостерігалась в кінці 90-х років. Тоді чимало людей бажало мати вдома саме такого домашнього улюбленця.

"У нас (на Волині, – К.) немає культури розведення цих тварин, і вчепились за цих висловухих шотландців, хоча є набагато цікавіші породи. Наприклад мейн-куни, бенгали, курильський бобтейл та багато інших", – каже Наталія Дмитрієва.

Бенгальська кішка Фенді><span class=Бенгальська кішка Фенді

Фелінолог вважає, що якщо немає якихось амбіцій щодо розведення породистих котиків чи участі у виставках, то краще взяти бездомне, безпорідне кошення, яке буде генетично здоровішим, аніж куплена в інтернеті фенотипічна тварина.

Щодо порідних тварин, то Наталія Дмитрієва не рекомендує купувати тварин без документів, які б підтверджували їхню порідність.

Обов'язкові щеплення та меню для котиків

Важливо є й те, в якому віці вам продають тварину. Адже якщо купувати маленьке кошеня, то воно має бути не менше тримісячного віку.

"Якщо вам продають кошенятко менше тримісячного віку, то це злочин!" – переконана Наталія Дмитрієва.

Котик, якого мають купувати в племінне розведення, в двомісячному віці має пройти дегельмінтизацію відповідно до ваги.

Мілагрос (кремовий біколор)><span class=Мілагрос (кремовий біколор)

Через два тижні йому дають комплекс щеплень проти калицивіроза, панлейкопенії, ринотрахеїту.

Через три тижні на котика чекає наступна ревакцинація, після якої він має хоча би тиждень посидіти на карантині. Отож, виходить, що заводчика кошеня може покинути в три з половиною місяці.

Період адаптації тварини до нового дому триває від тижня до двох.

Фелінолог радить в цей період не тероризувати тварину надмірною увагою і дати їй самостійно освоїтись в новій оселі.

Щодо раціону харчування, то Наталія Дмитрієва переконана, нашкодити тварині може передусім "людська" їжа.

"Нехай люди не думають, що якщо кидають коту якусь смажену рибу з кісткою, то це піде йому на користь. Раціон залежить індивідуально від кішки. Це можуть бути і субпродукти, і м'ясо, і яйця, і сир, сметана, риба. Просто це має бути дотримане в розумному балансі", – розповіла Наталія Дмитрієва.

Вона додала, що існує доволі популярна система харчування для котів – BARF. Там розписана рецептура збалансованого харчування, яка передбачає куряче м'ясо, злаки, яйця та інше.

Скептично ставиться фелінолог до розрекламованих кормів для котів.

Адже, на її переконання, виготовляються ці корми з незрозуміло яких інгредієнтів, і це, наймовірніше, дуже вигідний бізнес, аніж ідеальна, збалансована їжа для домашньої тварини.

Які документи потрібно мати, аби вивезти тварину за кордон

Якщо котика потрібно вивезти за кордон, то для того, аби це зробити легально, варто подбати про певний пакет документів для тваринки. Насамперед, аби вивезти кошеня за кордон, воно повинно бути не менше 6-місячного віку.

Синочок Розалінди - Топаз><span class=Синочок Розалінди - Топаз

Важливо, аби тварина мала щеплення проти вірусів та пройшла вакцинацію проти сказу. Після цього котик має бути прочіпований і має бути проведено аналіз крові на наявність антитіл до сказу, чи щеплення подіяло. Тоді ж лабораторія дає висновок, що все в порядку. Тому пакет документів для тварини має містити родовід, трансфер – передача права власності, ветеринарний паспорт зі щепленнями проти вірусу, сказу і аналіз на наявність антитіл проти сказу.

Наталія Дмитрієва каже, що українськими тваринами цікавляться за кордоном і охоче купують. Наталія Дмитрієва переконана, що бізнесом, та ще й прибутковим, розведення породистих котів аж ніяк не назвеш, адже існує багато ризиків. Найімовірніше – це дороговартісне хоббі.

"Якби це був прибутковий бізнес, то б його обклали податком. Це не прибутковий бізнес, а хоббі, яке вимагає фінансових затрат", – сказала фелінолог.

***

Безперечно, це схвально, коли людина вирішила зробити благородний жест і прихистила бездомного котика (та ще й хворого) з двору. Однак коли любитель котиків готовий викласти пристойну суму грошей за ту чи іншу породу кота, то не варто до цього ставитись легковажно чи вірити лише на "чесне слово" продавцю такої тварини.

"До вибору кота потрібно підходити відповідально", -– зазначає Наталія Дмитрієва.

Аби не купувати "кота в мішку" під виглядом псевдо-породистої тварини, варто або вимагати відповідні документи в продавців цих тварин, або ж можна звернутись за консультацією у фелінологічний центр, який вже діє на Волині.

До речі, як повідомила Наталія Дмитрієва, в планах їхнього центру – проведення ліцензованої виставки котів. Завдяки такій виставці лучани зможуть побачити, що окрім шотландських висловухих, існує чимало цікавіших унікальніших порід цих вусатих домашніх улюбленців.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
13:15
21 березня 2024
11 березня 2024
09 березня 2024
25 лютого 2024
22 лютого 2024
21 лютого 2024
19 лютого 2024
15 лютого 2024
14 лютого 2024
08:30