Поділитись:

Рекламний бізнес Луцька можна буде занести до "червоної книги", - оператори

Середа, 28 лютого 2018, 15:50
Рекламний бізнес Луцька можна буде занести до

Оператори рекламного ринку планують подати до суду, аби скасувати рішення виконавчого комітету про підняття тарифів у розрахунку плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів на 49%.

Про це 28 лютого повідомив голова Асоціації рекламістів Волині та директор компанії "Бренд Борд" Сергій Ковальчук під час круглого столу, який організували представники ГО "Волинський центр розвитку урядування".

Нагадаєм, виконавчий комітет прийняв рішення збільшити базовий тариф у розрахунку плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів на 49%.

Свою позицію щодо цього питання пояснював радник міського голови Ігор Поліщук: він зазначав, що таким чином зростуть надходження до бюджету. Такі дії обурили представників рекламного бізнесу.

На обговорення 28 лютого запрошували операторів, представників влади, виконавчого комітету.

Нині зі слів експерта "Волинського ЦРУ" Тараса Яковлева у Луцьку близько 130 операторів рекламного ринку, яка мають укладені угоди з КП "Луцькреклама". Вони платять кошти за використання комунальної землі під біл-бордами. Загалом у Луцьку 450 бордів та 200 сітілайтів. Лише 20 операторів мають понад три борди. Завдяки коштам, які сплачували оператори у 2017 році, бюджет міста поповнився на 4 мільйони гривень.

Експерти Волинського ЦРУ Сергій Григоренко (крайній справа) та Тарас Яковлев (ліворуч від Григоренка)Експерти Волинського ЦРУ Сергій Григоренко (крайній справа) та Тарас Яковлев (ліворуч від Григоренка)

З 1 січня 2018 року операторам відмінили так звану знижку на плату, а завдяки рішенню виконкому тариф виріс на 49%.

"Підвищення, яке відбулося, не таке, яке може бути підйомним для тих людей, які цим бізнесом займаються. У 2,5 не можна піднімати вартість. Це потребує додаткового обговорення та вивчення, попередні консультації з тими людьми, які цим займаються. Вважаю, що такі дії зумовлені тим, аби призвести до банкрутства чи ліквідації цих суб'єктів господарювання і відповідно зведення бордів до одних рук чи зав'язані їх на комунальне підприємство, яке цим буде займатися. Це не правильно. Адже конкуренція, як ніщо інше, стимулює бізнес до розвитку", - зазначив Тарас Яковлев.

Його колега Сергій Григоренко бачить у такому підвищенні політичний мотив. Адже, не маючи рекламних можливостей, конкурувати буде важко.

Сергій Ковальчук наголошує, що обговорень щодо тарифів не було і не відомо, з чого брали цифри, якими керувалися під час встановлення тарифів.

Учасники рекламного бізнесу Сергій Ковальчук та Світлана Свирида Учасники рекламного бізнесу Сергій Ковальчук та Світлана Свирида

"Наш бізнес скоро потрібно буде заносити у Луцьку в "червону книгу", аби його захистити", - зазначив рекламіст. З 2012 року по 2017 рік тарифи збільшилися в чотири рази, не враховуючи нещодавнє підняття тарифу.

"Наш бізнес приречений на провал. Були гарні слова про наповнення бюджету, але за цим ховається щось інше. Або хочуть змінити сфери впливу, або повністю його закрити. Час покаже, куди піде цей бізнес", - зазначив Ковальчук.

Підтримала колегу і представниця української Асоціації візуальної індустрії та директор компанії "Факторія" Світлана Свирида. Рекламіст зазначила, що зимовий період важкий для цієї царини, хоча саме тоді зростають платежі, відміні від плати за тариф: оплата електроенергії, пального тощо.

Вона вважає рішення непрозорим та цинічним. На думку Свириди постраждають не лише рекламісти, а й місцеві виробники, які замовляють у місті рекламу і їм доведеться або збільшувати бюджети, або відмовлятися від промоції.

Скрутна ситуація і щодо домовленостей з великими замовниками, які затверджують маркетингові плани у грудні та вимагають остаточних розрахунків.

Головний спеціаліст державної регуляторної служби Олег Греков характеризує рішення про підняття тарифів регуляторним актом, бо воно стосується відносин влади та суб'єктів господарювання. А отже має проходити за особливою процедурою.

Члени виконкому Михайло Щур, який був присутній на круглому столі, і Олександр Серватович не голосували за це питання. Олександр Серватович ухвалив таке рішення для уникнення конфлікту інтересів, адже є учасником рекламного бізнесу, а Михайло Щур вважає, що рішення про тарифи має проходити регуляторну процедуру. Натомість його внесли за день до засідання, тож якісно перевірити цифри та аргументацію не було можливості.

Члени виконкому Ігор Муковоз, Михайло Щур та рекламіст Павло Цапюк (зліва направо)Члени виконкому Ігор Муковоз, Михайло Щур та рекламіст Павло Цапюк (зліва направо)

Член виконкому Ігор Муковоз голосував за підняття тарифів. Він єдиний з тих, хто голосував за, прийшов пояснити свою позицію. Зокрема, пояснив, що вважає аргументи про наповнення бюджету переконливим і суто з позиції члена виконавчого комітету не збентежений тим, що можуть зайти інші оператори, які будуть платити більше до міської казни. Разом з тим, вислухавши пояснення операторів ринку щодо необ'єктивності підрахунків міської ради, готовий більш ретельно вивчити їхню позицію.

У підсумку експерти та рекламісти пропонують підготувати проект рішення на засідання наступної сесії міської ради про скасування рішення виконкому, вирішити яким має бути базовий тариф та сам механізм обрахунку.

Надрукувати
мітки:
коментарів