Поділитись:

Як лучанам отримати гроші з бюджету: лайфхак від Андрія Покровського та "Свідомих"

П'ятниця, 23 березня 2018, 10:45

У РЦ "Промінь" 22 березня відбулася зустріч жителів Луцька та прихильників Громадянського руху "Свідомі". Під час неї містяни дізналися корисну інформацію про залучення коштів на округи без депутатів, використання різних інструментів взаємодії громадян із місцевою владою та поспілкувалися із засновником ГР "Свідомі", меценатом та депутатом Луцької міської ради Андрієм Покровським.

Присутніми на зустрічі були депутати Луцької міської ради Алла Надточій, Андрій Авраменко, Микола Яручик, депутат Волинської обласної ради Святослав Кравчук, голова ГО "Луцька міська організація Спілки воїнів АТО Волині" Олег Кобилинський, співзасновник благодійного фонду "СТОПРАК" Сергій Адамчук, голова обласної організації БПП "Солідарність" Роман Романюк, голови ОСББ, представники виконавчого комітету Луцькради, учасники АТО, мешканці округів без депутатів, молодь, пенсіонери та інші небайдужі лучани.

Модератором заходу став співзасновник Громадянського руху "Свідомі", продюсер та ведучий суспільно-політичного ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" Тарас Шкітер, який зауважив, що рух активно працює вже більше півроку. І за цей час молодій команді вже вдалося реалізувати кілька вдалих проектів. Аби детальніше дізнатися про засновника, як виник рух та якими принципами керується, слово взяв Андрій Покровський.

Cпівзасновник Громадянського руху Cпівзасновник Громадянського руху "Свідомі" Тарас Шкітер

"Я – людина, яка прийшла з бізнесу, мені 42 роки і я можу пишатися тим, чого я досяг. Не так давно, із 2015 року, я почав працювати депутатом Луцької міської ради на громадських засадах і усвідомив, що ми можемо багато чого зробити у нашому місті і це першочергово залежить від нас самих", – розпочав засновник Громадянського руху "Свідомі".

Андрій Володимирович Покровський><span class=Андрій Володимирович Покровський

Далі присутнім розповів кілька історій, які його здивували і надихнули на створення Громадянського руху.

"Ми з колегами створили громадянський рух і назвали його "Свідомі" лише для того, щоб кожен із нас зрозумів одну річ – саме свідомість спонукає нас до розвитку. Друга складова – це плідна і чесна праця. Ми маємо чітко розуміти, що вірити обіцянкам зовні, що нам хтось щось дасть, це безглуздо. Ми повинні чітко усвідомлювати, що лише ми самі спроможні досягти результатів, побудувати свій дім, місто і країну", – переконаний меценат.

Присутнім лучанам, Андрій Покровський розповів, що рух керується такими принципами як відповідальність, активність та дієвість, орієнтація на успіх, економічний добробут та патріотизм, толерантність та детальніше ознайомив із важливими проектами Громадянського руху.

Депутат Луцької міської ради Микола Яручик та  голова обласної організації БПП Депутат Луцької міської ради Микола Яручик та голова обласної організації БПП "Солідарність" Роман Романюк

Так, соціальна програма "Ми Свідомі" охоплює декілька напрямків – це цикл лекцій для школярів з антирекламою наркотиків, безкоштовні спортивні секції для дітей на майданчику в "СІТІ ПАРКУ", співпраця з бійцями АТО, організація свят для дітей із соціально вразливих сімей, закупівля сучасного обладнання для закладів освіти та охорони здоров'я, виготовлення та поширення соціальної реклами про небезпеку водіння автівок у нетверезому стані та багато інших.

Проект "Округи без депутатів" був створений на базі журналістських досліджень та усвідомлення ситуації, яка склалася в місті.

"Ми побачили те, що 12 округів без депутатів живуть в місті гірше ніж ті округи, де є депутат-лобіст, який дбає про свій округ. До мене зверталися багато лучан, тому я й ініціював як депутат проект рішення, завдяки якому вдалося трошки "вирівняли" ситуацію", – зауважив депутат Луцькради.

Та уточнив, що на ці 12 округів було виділено по 200 тисяч гривень цього року та планується виділення у 2019-2020 роках ще по 100 тисяч гривень.

Третій проект – це "Школа свідомого громадянина". Він спрямований на те, аби підвищити рівень свідомої поведінки молоді через відкриті лекції, семінари та дискусії з відомими людьми, переклади лекцій відомих у світі діячів та поширення їх серед українців.

Четвертий проект, "Доступний кінотеатр для пенсіонерів", передбачає регулярні й безкоштовні покази популярних українських та закордонних фільмів та залучення старшого покоління лучан до сучасних і культурних подій у місті.

На продовження зустрічі лучанам повідомили, які є механізми отримання фінансів із міського бюджету.

Юрист Валентин Хаймик><span class=Юрист Валентин Хаймик

Так, координатор проекту "Округи без депутатів", юрист Валентин Хаймик детально розповів механізми, за допомогою яких лучани можуть отримати кошти на проекти та ідеї стосовно благоустрою свого мікрорайону, вулиці чи будинку.

"З ініціативи Андрія Володимировича у вересні 2017 року був підготовлений проект рішення та програма підтримки ініціатив на округах, де немає депутатів. Ми досліджували проблеми і прослідкували, що на цих округах утричі менше ремонтують двори, удвічі менше ставлять дитячі й спортивні майданчики. Саме тому й була подана така ініціатива і депутати її підтримали. Зараз лучани мають можливість використовувати ці кошти", – зазначив Валентин Хаймик.

Та додав, що мешканці округів без депутатів можуть ці кошти використовувати на поточний та капітальний ремонт будинків (за умови, що це бути багатоквартирний будинок), ремонт під'їздів, дитячих чи спортивних майданчиків, встановлення нових дитмайданчиків на території свого будинку в окрузі. До того ж, якщо є два суміжні округи без депутатів, мешканці яких бачать проблему спільного характеру, наприклад ремонт дороги, то її можна вирішити при спільному бюджеті.

Координатор проекту також повідомив про механізм отримання коштів, який передбачає 4 етапи:

  • Написання і подання звернення в міську раду;
  • Розгляд звернення в департаменті фінансів та бюджету;
  • Розгляд звернень комісією міської ради;
  • Виділення коштів з міського бюджету та реалізація проектів.

Голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу, політолог Михайло Наход, своєю чергою, розповів лучанам про інструменти електронної взаємодії влади і громадськості.

Політолог Михайло Наход><span class=Політолог Михайло Наход

Так, політолог зауважив, що з 2013 року в Луцьку працює електронна платформа як "Відрите місто" і близько двох років працює Система електронних петицій, за допомогою яких можна привертати увагу до проблем, які є в місті.

Михайло Наход довів до відома містянам, що платформа "Відкрите місто" дозволяє зафіксувати проблему загального характеру.

"Повідомлення можна записувати на платформі, вони автоматично надходять у відповідальний за вирішення цієї проблеми підрозділ Луцькради і впродовж 25 днів підрозділ міськради повинен або вирішити цю проблему, або сказати, чому це зробити не можливо. При тому це все відбувається прозоро і ця система реально працює", – запевнив представник ГР.

Та нагадав про сайт електронних петицій, де для того аби Луцькрада розглянула звернення, потрібно аби на його підтримку було зібрано 300 підписів за 14 днів.

Окрім цього Михайло Наход повідомив про конкурс громадських ініціатив, де проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, отримують фінансування з міського бюджету і зелене світло на їх реалізацію. Та зауважив, що цьогоріч стартує ще один схожий проект "Бюджет участі" (громадський бюджет), який також надає можливість втілити задум в життя.

Опісля, Тарас Шкітер на прохання лучан представив представників Громадянського руху "Свідомі", які закріплені за округами без депутатів та які готові допомагати лучанам.

Під кінець зустрічі лучани спілкувалися із депутатом Луцькради Андрієм Покровським – ставили свої запитання стосовно квартир для атовців, смороду в місті, припаркованих автівок обабіч дороги, об'єднання навколишніх сіл і з Луцьком та висловлювали подяку за активність і прагнення змінити рідне місто на краще.

Своєю чергою меценат зауважив, що подібні зустрічі будуть відбуватися й надалі, аби лучани ставали відповідальнішими та свідомішими.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів