Поділитись:

Справа про викрадення лучанина: підозрюваних відпустили під домашній арешт

Четвер, 26 квітня 2018, 08:32

Чотирьох підозрюваних у причетності до викрадення людини в Луцьку не взяли під варту. Натомість суд обрав кожному з них запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Відповідні рішення ухвалив суддя Луцького міськрайонного Михайло Квятковський під час судових засідань, 25 квітня, – повідомляє ІА ВолиньPost.

Нагадаємо: зранку 23 квітня 2018 року зловмисники викрали потерпілогопоблизу торгового центру "Гостинець" у Луцьку, силою заштовхали його в автомобіль, перевезли в село Липини Луцького району, де продовжували проти його волі незаконно утримувати у транспортному засобі. Застосовуючи до чоловіка погрози та насильство, викрадачі вимагали передати їм грошові кошти в сумі 4 тис. доларів США.

Суддя Михайло Квятковський розглядав усі чотири справи окремо. Першим розглянув клопотання сторони обвинувачення щодо взяття під варту лучанина Олега Лисенка, якого разом з чоловіками з Київської області підозрюють у викраденні лучанина на території торгового центру "Гостинець" у Луцьку.

Другим – щодо взяття під варту жителя міста Васильків Київської області Віталія Савчука, третім – щодо взяття під варту росіянина за походженням, а тепер киянина Юрія Жвалюка, четвертим – щодо взяття під варту жителя міста Васильків Київської області Костянтина Поляковського.

Сторона обвинувачення щоразу у чотирьох випадках озвучувала клопотання про те, що вважає за необхідне обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Натомість захисники кожного з підозрюваних вважали такий запобіжний захід надто суворим та необґрунтованим.

У кожному з випадків прокурор Луцької місцевої прокуратури Оксана Яковлева зауважувала, що доцільно обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки наявні певні ризики. Зокрема, те, що кожен з підозрюваних може вчиняти нові злочини, тиснути на потерпілого та свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Більше того, на переконання сторони обвинувачення, потерпілому досі надходять погрози.

Натомість адвокати підозрюваних Володимир Кондратюк та Юрій Максимчук наполягали на більш м'якому запобіжного заходу для кожного зі своїх підзахисних.

Заперечували у задоволенні клопотання сторони обвинувачення і самі підозрювані. Так, для прикладу, лучанин Олег Лисенко, зауважив, що не є організатором викрадення.

"Я не маю жодного впливу на будь-яких осіб, вони мені навіть не відомі. В мене є сім'я, двоє дітей. Я співпрацюватиму зі слідством, якщо мені дадуть домашній арешт", - додав Лисенко.

Під час розгляду другої справи щодо обрання запобіжного заходу підозрюваний Віталій Савчук сказав, що взагалі випадково опинився у тому автомобілі, на якому повезли лучанина після викрадення.

"Я їхав в Луцьк, щоб пригнати собі машину "литовську", щоб познайомитися з тим, хто приганяє автомобілі", - сказав він і додав, що частково свою провину приймає лише у тому, що не дав свідчень слідству. Надалі ж пообіцяв всіляко цьому сприяти.

Натомість під час третьої справи підозрюваний Юрія Жвалюк розповів, що наразі проходить курс лікування у Києві, не має наміру переховуватися від слідства, має офіційний бізнес, справно платить податки.

"За все життя я мав тільки 2 автомобільних штрафи, які я оплатив. Ніколи не ухилявся ні від чого. Мене багато чого тримає в Києві: і діти, і дівчина, з якою я живу понад 10 років у цивільному шлюбі. Зараз вона перебуває на обліку у лікаря через вагітність", - додав Жвалюк. Тож він теж просив суд обрати йому більш м'який запобіжний захід, ніж тримання під вартою.

Під час розгляду четвертої справи підозрюваний Костянтин Поляковський сказав, що їхав в Луцьк разом з другом Віталієм Савчуком (теж підозрюваним у викраденні), аби придбати автомобіль, пригнаний з Польщі.

"Я теж хотів придивитися авто. Ніяких таких планів не було. Те, що виникло, це велике непорозуміння. Зі мною це перший раз, прошу не позбавляти мене волі", - звернувся він до суду.

Зрештою, у кожній справі суддя Михайло Квятковський ухвалив рішення про відмову у задоволенні клопотання сторони обвинувачення щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. На переконання суду, сторона обвинувачення не довела, що жоден з більш м'яких запобіжних заходів не може запобігти ризикам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024