Поділитись:

Гучне затримання на хабарі та антиолігархи: репортаж із сесії Луцькради (Фото)

Четвер, 26 квітня 2018, 19:20
Гучне затримання на хабарі та антиолігархи: репортаж із сесії Луцькради (Фото)

Це був ясний, погожий день, 25 квітня. Ніщо не віщувало біди: дерева цвіли, пташки співали, депутати собі сварились на сесії, активісти і чиновники зітхали час від часу, спостерігаючи за цим всім. Тільки ледь чутне шелестіння купюр готувало на вечір інтригу.

Однак вже увечері не тільки міська рада буде стояти на голові, а й весь Луцьк буде шокований – заступника міського голови Олександра Рачкова СБУ спільно з САП та іншими бравими хлопцями-правоохоронцями піймали на отриманні хабаря за узаконення будівництва.

Заступник явно не очікував таких "гостей", і це його так розхвилювало, що прихопило хворе серце і його повезли у лікарню. Напевно, зараз за серце та за голову хапаються й ті чиновники та депутати, імена яких засвітились у "справі Рачкова".

Олігархам - бій!

Але ця подія сколихнула інформпростір Луцька увечері. А вдень депутати працювали на засіданні сесії й мило спілкувались один з одним. Ну, як мило? У звичній їм манері спілкування - розмахували руками, кричали, іронічно підколювали один одного і навіть матюкались.

В.о. міського голови Григорій Пустовіт і не підозрював, які гості прийдуть до його заступникаВ.о. міського голови Григорій Пустовіт і не підозрював, які гості прийдуть до його заступника

Депутат Андрій Авраменко тепер позафракційнийДепутат Андрій Авраменко тепер позафракційний

Сесія розпочалась трохи незвично – з розгляду "земельних" проектів рішень, які зазвичай вже трохи стомлені довгими монологами та суперечками обранці розглядають в кінці засідання.

Начальник управління змельних ресурсів Олександр Шабала радіє, що не довелось чекати на  доповідь до вечораНачальник управління змельних ресурсів Олександр Шабала радіє, що не довелось чекати на доповідь до вечора

Після того, як депутат Андрій Авраменко покинув фракцію БПП "Солідарність", інший депутат Павло Данильчук намагався переконати колег, щоб ті дали КП "Луцькі ринки" земельну ділянку під Центральним ринком лише на один в рік в оренду. Але ті дали у постійне користування. Розглянувши ще низку питань – від відновлення меж земельної ділянки російському банку до надання в оренду земельної ділянки забудовнику "Луцьксантехмонтаж" на вулиці Чорновола, обранці пішли підкріплювати свої сили чимось смачненьким.

Депутат Наталія БундаДепутат Наталія Бунда

Депутат Микита РабанДепутат Микита Рабан

Депутат Євгеній Ткачук підглядає, до кого пише його колега Депутат Євгеній Ткачук підглядає, до кого пише його колега

Радник міського голови радитьсяРадник міського голови радиться

Депутат Микола ЯручикДепутат Микола Яручик

Після обідньої перерви градус пристрастей в сесійній залі зашкалював. Голова фракції ВО "Свобода" Микола Федік розповів колегам, хто такий олігарх і чому він такий страшний. Відтак "свободівці" пропонували підтримати їхнє звернення до Верховної Ради щодо підтримки антиолігархічного пакету законопроектів.

Голова фракції ВО Голова фракції ВО "Свобода" Микола Федік провів депутатам лікбез щодо видів та підвидів олігархів

Наради під час сесії  інколи ну дуже необхідні. Фракція ВО Наради під час сесії інколи ну дуже необхідні. Фракція ВО "Свобода"

Голова фракції Голова фракції "БПП "Солідарність" Петро Нестерук

"А ви знаєте таких криміналітетів, як "Пупса" і "Морду"?" - поцікавився голова фракції "УКРОП" Ігор Поліщук.

"Я не такий спеціаліст кримінального світу, як ви", - відповів Федік.

"Я не є експертом кримінального світу, але непогано розбираюсь, як і хто фінансує політичні партії. Зокрема, партію "Свобода", - відповів Поліщук, а його колега по депкорпусу Євгеній Ткачук сказав, що не треба всіх міряти однією міркою. Адже є олігархи хороші, які нажили свої мільярди чесною працею.

Коли проект рішення твоєї фракції про олігархів не підтрималиКоли проект рішення твоєї фракції про олігархів не підтримали

Депутатська більшість не підтримала не тільки цей проект рішення, а й наступні пропозиції та проект рішення, які пропонував депутат Андрій Покровський.

Депутат Андрій Покровський (праворуч)Депутат Андрій Покровський (праворуч)

Вже не радикальний Аркадій СоломатінВже не радикальний Аркадій Соломатін

Депутат Богдан Богонос уважно слухає доповідачаДепутат Богдан Богонос уважно слухає доповідача

Провладна більшість проти сучасних технологій для луцьких школярів

Депутат Андрій Покровський пропонував внести зміни до Комплексної програми розвитку освіти на 2018-2020 роки. Відповідно до запропонованих депутатом змін, міська рада мала б передбачити кошти у бюджеті для закупівлі інтерактивної панелі в кожну школу міста. Адже МultiBoard прекрасно вписується в концепцію реформи нової української школи.

Обранець громади пообіцяв, якщо депутати підтримають його пропозицію, він ще із власної кишені виділить кошти у розмірі 300-400 тисяч гривень, що становить близько 10 % від загальної вартості проекту.

Депутат пригадав, що колись і комп'ютери для шкіл – це було щось нове і дороге. Так само зараз з інтерактивними панелями - спочатку потрібно закупити хоча б по одній, потім крок за кроком докуповувати такі панелі ще.

Депутати спілкуються в перерві: Андрій Авраменко, Юлія Вусенко, Наталія БундаДепутати спілкуються в перерві: Андрій Авраменко, Юлія Вусенко, Наталія Бунда

Позафракційний Микола Яручик та член фракції БПП Позафракційний Микола Яручик та член фракції БПП "Солідарність" Андрій Покровський

Юлія Вусенко має теж щось сказатиЮлія Вусенко має теж щось сказати

Однак ініціативу Андрія Покровського підтримали лише 19 депутатів. Ігор Поліщук сказав, що це буде марна трата бюджетних коштів і від того, що в кожну луцьку школу закуплять інтерактивну панель, ефекту не буде.

"Дякую за подарований МultiBoard для першої школи. Але така людина, як ви, зможе за свої кошти хоча б по одній інтерактивній панелі в кожну школу придбати", - сказав Поліщук.

"Мені здається, річ у тім, що цю ініціативу запропонував "неправильний" депутат. Якби проект рішення виніс депутат фракції, яка складає більшість при владі, всі б її підтримали", - побачивши несправедливість, вирішив включитись у розмову Микола Федік.

"Весело тут у нас!"

"Білосердешні" депутати Валерій Бондарук та Андрій Козюра

"Обіцянки-цяцянки" і склероз?

Андрій Покровський нагадав колегам, що варто виконувати те, що вони обіцяли своїм виборцям. Відтак запропонував все ж таки внести зміни до бюджету та виділити 1,2 мільйона гривень на "округи без депутатів". Оскільки люди чекають цих коштів.

(Детальну інформацію про 12 обділених округів у Луцьку, читайте у спецтемі ІА "Конкурент".)

До слова, не так давно Ігор Поліщук на камери висловлював протилежну думку і запевняв всіх, що фракція "УКРОП" підтримуватиме ініціативу Покровського.

"Наша фракція буде підтримувати цей проект рішення. У мене є перелік з 21 прибудинкової території, які перебувають в найгіршому стані, 17 з них на округах, що не мають депутатів. Ми побачимо, як програма буде реалізовуватися, і якщо до неї будуть потрібні зміни, то ми їх внесемо", – наголосив Поліщук.

Однак, як саме програма почне реалізовуватись, коли її виконання блокує своїм неголосуванням чи голосуванням "Проти" провладна більшість на чолі з "УКРОПом", не відомо.

Андрій Покровський також нагадав депутатам, що програма співфінансування купівлі житла учасникам АТО досі недофінансована. У 2017 році депутати підтримали зміни до програми співфінансування купівлі житла учасникам АТО. Ці зміни передбачали, що 50 % від пайової участі перераховуватимуться в програму співфінансування.

Депутат Костянтин ПетрочукДепутат Костянтин Петрочук

Депутату Олександру Козлюку дуже смішноДепутату Олександру Козлюку дуже смішно

"Ми передбачили 15 мільйонів гривень надходження до бюджету від сплати пайової участі, з яких 50 % має надійти в програму співфінансування. Нам ще бракує 8,5 мільйонів гривень, і хочу зауважити, що ця сума до кінця року має бути в цій програмі, бо це наше спільне рішення було", - сказав Андрій Покровський.

Однак і тут провладна більшість проігнорувала ініціативу. Очевидно, для більшості обранців, які ігнорують виділення коштів для потреб лучан, "обіцянки-цяцянки"... Навіть якщо ти обранець громади, яка делегувала тебе для того, щоб ти відстоював(-ла) інтереси лучан та їхніх дітей...

Не сумувала і завсідниця сесійних засідань пані Людмила.

"Хамка!" - кричала вона начальниці департаменту муніципальної варти Юлії Сиротинській. Остання, своєю чергою, з трибуни ледь не докоряла окремим депутатам, що вони не мають юридичної освіти, а тому не розуміють логіки її дій.

Депутат Микола Дендіберін емоційно висловився аби заступитись за головну муніципалку містаДепутат Микола Дендіберін емоційно висловився аби заступитись за головну муніципалку міста

"Тише там!.. Я знаю Сіратінскую, і она нє прогібаєтса ні пєрєд кєм!" - заступився за неї депутат Микола Дендіберін.

Врешті на годиннику було за 17:00, сесія завершилась, і в залі вже звучав Гімн України "Ще не вмерла України ні слава, ні вооля...."

А тим часом сходами до входу у міську раду швидко підіймались працівники департаменту захисту економіки Нацполіції, САП та СБУ. Прийшли вони "по душу" заступника міського голови Олександра Рачкова

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 березня 2024
16:00
05 березня 2024
10:13
21 лютого 2024
18 січня 2024
12:50
18 грудня 2023
09:00
31 жовтня 2023
20 жовтня 2023
12:12
11 вересня 2023
11:32
01 вересня 2023
27 липня 2023