Поділитись:

ТОП-8 питань гендиректору Modern-Expo Group

Неділя, 29 квітня 2018, 20:00
ТОП-8 питань гендиректору Modern-Expo Group

Генеральний директор Modern-Expo Group Петро Пилипюк виступив перед лучанами з відкритою лекцією "Чому Україна - країна можливостей вже сьогодні".

Відкрита лекція відбулась 27 квітня в РЦ "Промінь" у рамках проекту "Школа свідомого громадянина" від ГР "СВІДОМІ".

Присутні слухачі задавали спікеру чимало запитань. Журналіст ІА "Конкурент" записав найцікавіші питання лучан і не менш цікаві відповіді на них від Петра Пилипюка.

  • Як поєднуєте час, аби вистачало на cім'ю та роботу?

П.П. Мені його не вистачає, бо я постійно на роботі. Але є таке поняття, як тайм-менеджмент, який потрібно розвивати в собі, й потрібно розвивати звичку бути пунктуальним та планувати роботу. Дружина працює зі мною в компанії, ми й там бачимось. Тому це якось компенсує мою відсутність в родині. Якщо робити все правильно, то часу вистачить на все.

  • Як справляєтесь із невдачами?

П.П. Чим би ти не займався (не важливо, який це рівень твого бізнесу), проблеми є, були і будуть. Один чоловік колись сказав: "Коли в тебе немає проблем, то подумай, чи ти ще живий". В нас є черговість: є проблеми, ти їх вирішуєш і йдеш далі. Ми не говоримо, що є проблема. Ми кажемо: це задача, чи челендж, і ми маємо працювати над цим. Я спираюсь на свою команду, і мені допомагають в роботі мої фахівці. Щодо особистих проблем, то повірте, нам посилають рівно стільки, скільки ми можемо витримати. Тому не переживайте – це випробування, і якщо ви його пройдете, то завтра буде ще краще.

  • Як і чому ви обрали цю нішу, в якій працюєте?

П.П. Я почав займатись підприємництвом в студенські роки. В 90-ті - це був період дефіцитів, і тоді, розуміючи де і чого не вистачає, пробували на цьому заробити. Коли я завершив навчання в інституті, то вирішив, що вчителем в школі ще встигну попрацювати. Тому ризикнув, і з товаришем відкрили бізнес. Нам з Києва привозили радіоелектроніку на продаж. Тоді на мою зйомну однокімнатну квартиру приходили, дивились і купували цей товар. Далі був магазин "Каскад", хто пам'ятає такий. Потім возили продукти харчування з Польщі до Києва, але щось в цьому бізнесі не пішло. Як ми зайшли в тему обладнання для магазинів? Інтуїція і доля випадку. Коли я мав справу з магазинами, я бачив, які вони радянські і убогі, й саме тоді виникла думка, що їх можна зробити кращими.

А потім з'явилась можливість брати на реалізацію рішення для магазинів, і далі пішло-поїхало… Що таке інтуїція? Вважаю, що це певний багаж знань. Я не вчився бізнесу, але постійно самовдосконалююсь. Тому, коли ти себе добре завантажив знаннями, то й інтуїція гарно спрацює.

  • З яким літературним героєм порівнювали себе в дитинстві і з ким себе ототожнює успішний Петро Пилипюк?

П.П. В дитинстві в мене була асоціація себе з мультгероєм Петриком П'яточкіним. Я в дитинстві був оптимістом, завжди у всьому допомагав батькам. А зараз можу сказати, що мене надихає Ілон Маск. Коли я більше ознайомився з його біографією, то це виявилась надихаюча історія. Прочитайте книжку про Ілона Маска. Мені після прочитання аж вночі приснилась розмова з ним.

  • Як ви обираєте чесних та адекватних людей в свою команду?

П.П. Мені в житті щастило на хороших та порядних людей. Були винятки, але треба задуматись: якщо ти не зустрічаєш чесних людей, то переходь на інших рівень спілкування. Щодо працівників, які до нас приходять, то ми на детекторі брехні нікого не перевіряємо, але дивимось, хто і для чого до нас прийшов.

Якщо починаєте свій бізнес, то раджу таке: спочатку можна покластись на близьких людей, яким ви довіряєте, а далі інші підтягнуться.

  • Як справляєтесь з "кадровим голодом"?

П.П. В останні два роки всі "ломанулись" за кордон. Я вважаю, що добре, коли з'явилась така можливість, бо в нашій країні "на верху" не розуміють, що таке інвестиційна привабливість…

Якщо ти хочеш, щоб в тебе працювали найкращі працівники, то створи найкращі умови. Ми завжди були вищі ринку на 20 %. Офіційна середня зарплата на підприємстві - 15 тисяч гривень, але дані після травня застаріють, бо піднімаємо фонд зарплати. Підприємствам пораджу працювати над своєю ефективністю, щоб платити реально конкурентну зарплату. Не "жлобтесь" і платіть нормальні зарплати.

  • Книжка і фільм, які найбільше вплинули на вас за останні три роки?

П.П. Одна з фундаментальних, які рекомендую, – "Від хорошого до величного" Джима Колінза, де розписуються ключові моменти, як побудувати компанію. Стосовно фільму, то часу не вистачає на це. Хоча можу порадити французький дуже класний й оптимістичний фільм "Один плюс Один".

  • Які б ви дали поради Президенту України для того, щоб нашу країну зробити успішнішою, і чи полетіли б з Маском на Марс?

П.П. Мудрості хочу побажати Президенту, більше нічого. А якби Маск запропонував, то я б взяв відпустку десь так на пару років і гайнули б туди з цікавими людьми...

Читайте також: "МИ РОЗРИВАЄМО ШАБЛОНИ": ПЕТРО ПИЛИПЮК НА "ШКОЛІ СВІДОМОГО ГРОМАДЯНИНА"

Надрукувати
мітки:
коментарів