Поділитись:

Брищенський полігон чекає лише відсортоване сміття

Середа, 23 травня 2018, 13:30

Із 1 червня 2018 року на полігон у селі Брище несортовані відходи не будуть прийматися, а сортовані будуть прийматися тільки від окремих об'єднаних громад. Таким було рішення виконавчого комітету Луцької міської ради, що прийняте у березні. Утім поки що приміські громади до цього рішення не готові повністю.

Про це йшла мова 23 травня під час наради у департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради.

Березневе рішення було прийняте задля інтересів мешканців Княгининівської громади, які отримують екологічні проблеми у зв'язку з діяльністю полігону. Зокрема, погіршується якість води, повітря, що спричиняє проблеми зі здоров'ям. Розширювати межі полігону селяни не погоджуються та наполягають на сортуванні, щоб максимально зменшити кількість нечистот.

За використання брищенського полігону Луцьк платить до 2 мільйонів гривень у рік, зазначив директор департаменту житлово-комунального господарства Луцькради Юрій Крась. Окрім цього місто має і інші зобов'язання. Наприклад, цього року передбачені кошти для ремонту дороги в напрямку полігону в селі Сирники.

До середині червня в експлуатацію мають здати і нову міську лінію сортування сміття, яку розташували на вулиці Трункіна. Це дозволить вивозити на полігон максимально зменшену кількість відходів.

Нині стоїть питання до приміських ОТГ, яким чином вони будуть сортувати відходи. Якщо сортувальна лінія буде справлятися із міськими потребами, то можливо нечистоти з сіл Підгайці та Липини також сортуватимуть там за умови підписання відповідних угод, зазначив Юрій Крась. Окрім цього зі слів сільського голови Підгаєць Юрія Семенюка село готове долучитися фінансами до вирішення сміттєвих питань.

У Гіркополонківській сільраді поки не вирішили як справлятимуться зі сміттям. Однак на території самого села місця для будівництва полігону немає. Голова Прилуцької сільради на нараду не прийшов, була представниця.

Голова Княгининівської ОТГ, на території якої розміщене Брище, Олена Твердохліб розповіла, що після того, як з'ясувалося, що буде рішення, яке заборонятиме вивіз не відсортованого сміття, громада почала самостійно сортувати сміття на три фракції: скло, папір та пет-пляшку.

"Звичайно, зараз цих майданчиків мало. Ми виділили ті кошти, які могли виділити з бюджету. На сесії 1 червня ми знову будемо розглядати питання про виділення коштів. Закупили сміттєвоз. Зробили нове комунальне підприємство, запропонували співпрацю Заборолівській ОТГ для того, аби ми могли вивозити і сортувати їхнє сміття", - зазначила Олега Твердохліб.

Також вона запропонувала, аби у співпраці з Луцьком та іншими ОТГ збудувати ще одну сортувальну лінію саме для потреб приміських громад.

"Поки що на будівництво третьої черги полігону ми погоджувати не будемо. Ми маємо йти не до захоронення, а до переробки відходів. Кожен голова має сортувати сміття у своїй громаді", - зазначила Твердохліб.

Консенсусу щодо сміттєвої дилеми представники доходитимуть у цю суботу, 26 травня, на території самого полігону, де відбудеться виїзна нарада.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 березня 2024
15 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
18 січня 2024
20 листопада 2023
14 листопада 2023
17 жовтня 2023
12 жовтня 2023
08:00
27 вересня 2023