Поділитись:

У Луцьку модернізують майже 40 закладів освіти

Четвер, 24 травня 2018, 08:39

Луцька міська рада продовжує співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО).

Уже вдалося спільно реалізувати кілька проектів з впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетній сфері. У кількох садочках та школах, закладах позашкільної освіти встановлено індивідуальні теплові пункти, проведено термомодернізацію приміщень, – інформує прес-служба Луцької міської ради.

І ось 23 травня у місті Києві відбулося підписання кредитного та грантового договорів між Луцькою міською радою та (НЕФКО) у межах реалізації масштабного проекту "Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька". Свої підписи під документами поставили секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, директор департаменту фінансів міської ради Лілія Єлова, виконавчий віце-президент Тронд Мое і старший інвестиційний менеджер НЕФКО Амунд Бейтнес.

Амунд Бейтнес і Тронд Мое позитивно відзначили співпрацю з Луцьком. Із їхніх слів, попередні два проекти продемонстрували, що Луцьк – надійний партнер. Вони бачать, що міська влада зацікавлена у впровадженні енергоощадних технологій. Тож спільними зусиллями вдається покращувати рівень життя лучан.

Як повідомив Григорій Пустовіт, перший проект з НЕФКО охопив шість закладів бюджетної сфери. На ці цілі було залучено 4 млн грн. Нині у Луцьку триває реалізація другого проекту з НЕФКО. У його рамках впроваджують енергозберігаючі заходи у 8 бюджетних закладах. На ці цілі залучено 10 млн грн кредитних коштів та 195 тис. євро від Фонду Е5Р.

"І ось сьогодні (підписання відбулося 23 травня, – К.) ми підписуємо черговий договір про співпрацю. Ми зможемо модернізувати 40 приміщень закладів бюджетної сфери. Це покращить мікроклімат у них та дозволить економити енергоносії", – зазначив він.

Відповідно до договорів, Луцьк отримає кредит у розмірі 5 мільйонів євро від НЕФКО та 1,3 мільйонів євро гранту від Фонду E5P. Крім того, передбачена й частка співфінансування з міського бюджету у розмірі 1 мільйон євро.

Проектом "Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька" передбачається утеплення фасадів, дахів, встановлення ІТП, ізоляція трубопроводів, заміна вікон та дверей, модернізація системи освітлення у 34 бюджетних закладах (40 будівлях бюджетної сфери).

Переважну більшість об'єктів проекту становлять будівлі шкіл та дитячих садків. Реалізація проекту у цих будівлях є пріоритетним для міста і додатково має високу показовість заходів. Ці будівлі відвідує велика кількість мешканців, вони знаходяться у всіх районах міста і мають великий вплив на формування поведінки ощадливого способу використання енергоресурсів.

У результаті реалізації проекту буде досягнуто економії у розмірі 17,3 млн грн. Загальна кількість зекономленої теплової енергії становитиме 10 618 Гкал/рік, електричної енергії – 639 027 кВт*год./рік, природного газу – 1 665 361 м 3 . Загальна кількість зекономленого CO 2 – 4 282 т. Період окупності проекту становитиме приблизно 11 років.

Термін запозичення – 9 років від підписання Кредитного договору, а пільговий період – 30 місяців.

Надрукувати
мітки:
коментарів