Поділитись:

Як козаки у ЛНТУ патріотичний клуб відкривали (фото)

Середа, 23 травня 2018, 20:00

Луцький НТУ відтепер має власний патріотичний клуб, який діятиме на постійній основі.

Його відкриття відбулося 23 травня у стінах вищого навчального закладу. Виш спільно з Козацьким стрілецьким братством відкрили його для того, аби студенти знали історію свого войовничого та сильного народу.

"Ми спілкувалися з ректором університету Петром Савчуком. Він великий прихильник таких речей. Минулого року восени провели пробну лекцію тут. Після того вирішили, що це неправильно – одинична лекція, яка не дає ефекту. Тому була пропозиція зробити діючу експозицію у вигляді і учбового класу", – розповів отаман, генеральний гарматний братства Володимир Перчук.

Також чоловік розповів, що еспозицію зброї 17 століття представляють макети, однак принцип роботи на них можна показати.

"Ми не мали на меті повісити тут багато зброї, а хотіли показати окремо зразки, чим був озброєний козак того часу", – зауважив гарматний.

Також розповів про те, яке відношення козаки мають до великого лука, який також є у новоствореному патріотичному клубі ЛНТУ.

"Приблизно у 1575 році наш волинський гетьман Богдан Ружинський, коли він пішов у черговий похід проти татар, то мав серйозний бій, де їх оточили в чистому полі. Козаки підбилися тим способом, що з великих луків пускали стріли, до яких причіплювали мішечки з порохом. Запалювали їх. Відповідно порох вибухав у повітрі і татарські коні полякалися цих вибухів. Тоді наші козаки дуже адекватно без втрат відбилися", – зауважив Володимир Перчук.

Про місію патріотичного клубу розповів бунчужний, керівник культурно-просвітницького центру Козацько стрілецького братства Олександр Сокур.

"Цей центр сьогодні частково презентує діяльність братства, а в майбутньому буде допомагати студентам та учням, пізнавати історію українського війська починаючи з найдавніших часів і завершуючи сьогоденням", – відзначив чоловік.

Та додав, що експозиція, вона буде змінюватися, адже у волинських козаків достатньо експонатів, аби вони могли розповідати про бойову історію.

Своєю чергою проректор з науково-педагогічної роботи Талах Валентин відзначив, що до центру хочуть залучати вступників. Адже, за його словами, найкращим елементом виховання є приклад.

Під час відкриття клубу його освятив отець Нікодим, а козаки волинського братства розповіли про представлені карти, зброю, предмети часів Революції Гідності, свою участь в АТО та побратимів.

Надрукувати
мітки:
коментарів