Поділитись:

"Луцькі патрульні мають значно вищий рівень підготовки, ніж в інших містах", - Фацевич

П'ятниця, 18 грудня 2015, 17:01

Заступник керівника Національної поліції України Олександр Фацевич розповів для "Конкурента" про особливості підготовки патрульної поліції у Луцьку, як буде працювати новий підрозділ МВС та для чого патрульним планшети.

Олександре, які були особливості під час відбору і навчання поліцейських у Луцьку?

Нам дуже зручно, що у Луцьку робота поліції запускається після великих міст. Ми вже бачимо недоліки, які зустрічаються в роботі, скажімо в Києві, Одесі, Харкові та вносимо зміни в програму навчання. Наприклад, водіння більше вчимо, бо часто водійське посвідчення є, а їздити - проблема. Справа в тому, що чим менше людей треба підготувати, тим вищою є якість цієї підготовки. Я так кажу не тому, що Луцьк – моє рідне місто і я повинен так говорити. Це справді так, це підтверджують мої інспектори, які повернулися з Луцька. Я сьогодні був на співбесіді командирів рот, вони показують дуже хороші знання і командири з них будуть толкові.

Може секрет в тому, що більшість з них - колишні ВВшники?

ВВшники? Знаю, що з податкової є люди, і колишні співробітники МВС, але близько 70% - це люди з вулиці.

В нас дуже багато документів подало активістів з місцевих організацій "Самооборона Волині", "Автомайдан" та інших, але практично ніхто з них не пройшов. Як так вийшло?


При відборі усі рівні: співробітник МВС, АТОшник, Самооброна, простий громадянин. Не важливо ким вони були до того, привілеїв нема. Якщо не пройшли - значить хтось тести десь не здав, хтось фізичної підготовки, хто тест на логіку чи співбесіду провалив. Багато є критеріїв. Але це не означає, що активістів брати не хотіли. В комісіях рішення приймають спільно. А в її складі були представники і з області, і з Києва. Так зробили, щоб адекватно приймати рішення. От в чому суть. Плюс проблема в тому, що співбесіду пройшли три сотні людей, а в штат потрібно тільки 160. Тому інші - в резерві.

А на що можна розраховувати тим, хто опинився в резерві?

У деяких містах є недобір. Водночас зараз іде процес переатестації всіх колишніх працівників міліції. Цим займається той самий рекрутинговий центр, що займався набором патрульної поліції. Тому чимало з них отримають пропозиції там, де будуть вакансії.

Влітку під час оголошення набору в патрульну поліцію Луцька Ека Згуладзе говорила, що луцькі поліцейські будуть вчитися у польських колег. Вдалося втілити цей задум?

На даному етапі луцьких поліцейських готують інструктори з Києва, яких вчили американські і канадські спеціалісти. До речі, канадські ветерани зараз готують спецназ, який буде в департаменті патрульної поліції. Після присяги патрульні з Луцька почергово відправляться для стажування та навчання у Київ та інші міста. Адже у різних містах є своя специфіка. Десь більше пограбувань, у Києві проблемою є безпека дорожнього руху. В столиці маємо до п'яти тисяч викликів на добу, а в Луцьку зараз в межах 100-120. Важливо, щоб патрульні могли реагувати на різні ситуації.

Під час інтерв'ю><span class=Під час інтерв'ю

Як буде організована робота патрульної поліції в Луцьку?

Основне завдання поліцейських це превенція, тобто запобігання злочинам під час патрулювання. По-друге, вони реагують якщо бачать правопорушення і самостійно їм запобігають. Плюс поліцейські відпрацьовують усі виклики, які приходять на планшет. Наприклад, екіпаж їде на 33 квартал і отримує повідомлення з Центру управління екіпажами поліції. Диспетчери "Центру 102" починають працювати уже разом з патрулем. Диспетчер на 102 отримує дзвінок, скажімо "Мене пограбували, напали, таракани вдома", тобто різне. Цю заяву вносять в єдиний реєстр, передають інформацію диспетчеру, який керує черговим патрулем, а диспетчер в певному квадраті доручає виїзд найближчому екіпажу. Буває, що на місце може виїхати і слідчо-оперативна група. В основному 70% викликів відпрацьовують по планшетах і 30% - це ті завдання, які патрульні самі собі ставлять.

Чи забезпечені уже екіпажі технікою?

Так, планшети закупили за кошти донорів, як і автомобілі. В бюджеті передбачені гроші на все необхідне. Поки що залишається проблеми з оргтехнікою, але ми працюємо над її вирішенням. Патрульний буде забезпечений всім: від ручок і блокнотів до палива і зброї.

Надрукувати
мітки:
коментарів