Поділитись:

Як у Луцьку виготовляють макарони (фото)

Четвер, 19 травня 2016, 21:00
Як у Луцьку виготовляють макарони (фото)

Упродовж 2016 року кожен українець мав би з'їсти 4 кілограми макаронних виробів. Саме така цифра закладена у споживчий кошик, затверджений Кабміном.

"Макаронним еталоном" вважається італійська pasta. Але для чого далеко ходити? У Луцьку теж виробляють макарони і використовують для цього італійське обладнання.

Як працює виробництво та з якого борошна виготовляє свою продукцію ТОВ "Продовольча компанія "Заграва" під торговою маркою "Makarella", цікавилося ділове інтернет-видання "Конкурент".

***

Виробничий процес на підприємстві повністю автоматизований і виключає ручну працю, основна сировина – пшеничне борошно вищого сорту. Після проведення лабораторних досліджень на відповідність якісним показникам (згідно з ДСТУ 46.004-99) та показникам безпечності (наявність домішок, пестицидів, нітратів, відсутність ГМО), поступає на переробку. Борошновози перекачують його у виробничі бункери, що виключає можливість змішування сировини з різними якісними характеристиками.

БорошновозБорошновоз

Наразі в Україні є чимало підприємств, які займаються переробкою зерна і продажем борошна, однак для виробництва макаронних виробів підходить лише борошно з високим вмістом клейковини та білості. Ці параметри є важливими, бо від них залежить міцність, гладкість структури, колір макаронних виробів, також вміст білків та вуглеводів, наближених до показників твердих сортів макаронів.

Продукція торгвої марки «Makarella»Продукція торгвої марки «Makarella»

"На нашому підприємстві впроваджено НАССР-система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори впродовж всього технологічного процесу виготовлення продукції, що є визначальними для безпечності харчових продуктів,тому ми в постійному пошуку надійних постачальників. Пріоритет надається сертифікованим підприємствам, на яких впроваджені системи ISO 9001, ISO 22000", – каже керівник групи із впровадження системи менеджменту безпечності харчових продуктів Лілія Ільчишин.

Лілія ІльчишинЛілія Ільчишин

Основна частина сировини поставляється з Вінницького регіону, борошно виготовляється з екологічно чистого зерна пшениці, яке завдяки багатим ґрунтам та клімату більше збагачене поживними речовинами.

Після того, як лабораторія дала заключення про якість борошна, воно потрапляє у виробничу ємкість (бункери – 64 тонни), його просівають через систему шовкових сит, потім воно проходить очистку від металомагнітних домішок і здійснюється підігрів борошна. Далі воно потрапляє в тістомісильну машину (тиск 80-120 атмосфер), де проводиться змішування води і борошна. Для приготування макаронного тіста використовується питна вода, яка проходить складний процес очистки і фільтрації на американському обладнанні фірми "Calligan".

БорошноБорошно

"Тісто для виготовлення макаронних виробів у тістомісильній камері-пресі замішується упродовж 20 хвилин, тоді транспортується до вакуумної камери. Там вакуумний насос відбирає повітря з тіста для того, щоб тісто ущільнилося і поступало в шнекову камеру для пресування", – пояснює начальник виробництва макаронних виробів ТМ "Makarella" Лідія Нестерук.

Начальник виробництва макаронних виробів ТМ Начальник виробництва макаронних виробів ТМ "Makarella" Лідія Нестерук

Тістомісильна камера-пресТістомісильна камера-прес

Завдяки застосуванню глибокого вакуумування у тістовій камері та правильному процесу сушіння (технологія "турбо терматик") макарони не злипаються і зберігають натуральний запах, колір і форму.

Після того, як тісто замісили, воно потрапляє у шнек-камеру пресу, де проходить через матрицю, яка надає макаронам відповідної форми (вага матриці 120 кілограм). Для кожного виду продукції, які виготовляє підприємство, використовують різні матриці: ракушки, павутинка, ріжки, спіраль. Форма макаронних виробів повинна зберігатися на усіх наступних етапах виробництва.

МатрицяМатриця

Лінія для виробництва макаронівЛінія для виробництва макаронів

Після завершення виробничого циклу матриця потрапляє на мийку, де замочується у воді на добу, а тоді очищується під тиском води в машині для мийки матриць.

Наступним етапом виробництва є обробка макаронних виробів – це процес підготовки відформованого напівфабрикату до сушки. Обробка включає в себе різку тіста, розкладку і обдувку. Його ріжуть за допомогою металічних ножів, які можуть обертатися з різною швидкістю, залежно від виду продукту.

Лінія для сушки макаронівЛінія для сушки макаронів

Далі макарони прямують на попередню підсушку, яка триває 3,5 хвилини і за цей час вони втрачають до 3 % вологи.

Транспортування макаронів у сушильну камеруТранспортування макаронів у сушильну камеру

"Після того, як макаронні вироби підсушилися, вони потрапляють в основну сушку, яка поділена на дві зони: попередню і кінцеву (процес відбувається майже три години). Продукція проходить сушкою дев'ять ярусів і контролюється датчиками з визначення відносної вологості в середині сушки", – пояснює начальник виробництва.

Процес сушки макаронівПроцес сушки макаронів

Виробництво працює у дві зміни по 12 годин, процес повністю автоматизований, залучення ручної праці відбувається лише під час пакування продукції. Оператор керує виробничим процесом за допомогою комп'ютерного дисплею, де зафіксовані параметри та технологічні інструкції, які потрібні для кожного виду макаронних виробів.

Панель контролюПанель контролю

"Планова потужність лінії становить 1 600 кілограмів на годину. Ми ж виробляємо 1 100-1 200 кілограмів/годину. За добу виходить майже 25 тонн продукції", – пояснює оператор потоково-автоматичної лінії "Braibanti" Ігор Давидов.

Оператор потоково-автоматичної лінії Оператор потоково-автоматичної лінії "Braibanti" Ігор Давидов

За процесом пресування потрібно постійно слідкувати, щоб продукція відповідала заданим параметрам, адже тиск в пресі для замішування тіста 80-120 атмосфер. Для прикладу, в міському водогоні тиск становить 3-3,5 атмосфер.

На виході з сушильної камери вони дуже гарячі, тому їх потрібно охолодити. У холодильник подають холодну воду, і макаронні вироби охолоджують повітрям. Після охолодження продукція ковшовим елеватором направляється у бункери для стабілізації.

Висушену продукцію транспортують у бункери-накопичувачі, яких на підприємстві є п'ять. Кожен з них вміщує 3-3, 5 тонн макаронів.

Транспортування макаронів у бункериТранспортування макаронів у бункери

Фасувальна машина (14 вагових головок)Фасувальна машина (14 вагових головок)

З бункерів макаронні вироби транспортують на столи з решітчастим дном (своєрідним ситом) для подальшого сортування та пакування.

Сито для сортування макаронівСито для сортування макаронів

Упаковка – кінцевий етап виробництва макаронних виробів. Продукція фасується двома сучасними автоматами італійської фірми Richarelli та української Ело-Пак. Італійський фасує продукцію масою один, два, три кілограми, а український фасує продукцію на 0,4, 0,7, 1 кілограми.

Фасувальний автомат італійського виробництваФасувальний автомат італійського виробництва

Фасувальний автомат українського виробництваФасувальний автомат українського виробництва

За допомогою пакувального автомата, в який заправляється плівка, на пачках з макаронами ставиться дата, спаюється упаковка (процес відбувається при температурі 180 градусів).

У процесі фасування та пакування, макаронні вироби контролюються за дотриманням маси нетто пакувальних одиниць.

Зважування макаронівЗважування макаронів

Пакування продукціїПакування продукції

Наступним етапом виробництва є пакування макаронів у пакети з поліпропіленового рукава.

"Ми фасуємо по 10-12 кілограм і також пакуємо мішки по 20 кілограм, залежно від замовлення", – пояснює начальник виробництва Лідія Нестерук.

Уже запаковані макаронні вироби вантажать на піддони і перевозять у склад готової продукції, де відбувається відвантаження продукції замовникам.

На підприємстві кажуть, що їхнім пріоритетним заданням на сьогодні є виготовлення та забезпечення споживачів продуктом найвищої якості. Пріорітетним сьогодні є український ринок, зокрема Західний регіон України.

"У минулому році відбувся ребрендинг торгової марки Makarella, який сприяв новому сприйняттю нашої продукції споживачами. Високу якість макаронів підсилили і логотип, і упаковка, яка стала більш інформативною: доповнили її такими елементами, як час приготування макаронів, додали рецепти соусів, щоб навчати нашого споживача, як краще споживати продукцію. Та головне, ми підвищили якість макаронів за рахунок постачання більш якісного борошна", – додає керівник маркетингового відділу Тетяна Чабарай.

Довідка

ТОВ "Продовольча компанія "Заграва" – виробник макаронних виробів в Україні. Підприємство входить в один з найбільших українських холдингів ТОВ "Хлібні інвестиції", який займає 8 % ринку хлібобулочних виробів України.

На виробничих потужностях, що розташовані у місті Луцьку, виробляють макарони під торговою маркою "Makarella", а також продукцію для приватних торгових марок мереж (Privat Label).

На підприємстві діє сертифікована система управління безпечністю харчових продуктів HACCP (відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000: 2007) та система управління якістю продукції (відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2009).

Система ХАССП (Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) – аналіз ризиків і критичних контрольних точок) – концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, що суттєво впливають на безпеку продукції.

Підприємство реалізовує продукцію як в Україні, так і за кордоном. Працює з такими всеукраїнськими мережами, як "Сільпо", регіональними – "Вопак", "Пакко", "ТамТам", "Салют", "Наш край", "Колібріс".

Експортує продукцію в Польщу, Молдову, Грузію.

Підприємство взяло участь у конкурсі "100 кращих товарів України 2015" та отримало нагороду "Переможець 2015".

Директор ТОВ "Продовольча компанія "Заграва" Ничай Наталія Миколаївна.

Статутний капітал – 2 200 000 гривень.

Надрукувати
мітки:
коментарів