Поділитись:

Як волинському вболівальнику поїхати на Євро–2016

Автор: Василь Бідун |
Середа, 08 червня 2016, 20:30
Як волинському вболівальнику поїхати на Євро–2016

Як волинському вболівальнику поїхати на Євро–2016

Як дістатися до омріяного Євро–2016 на власному авто, де краще заправлятися та скільки коштів треба витратити на поїздку досліджував "Конкурент".

Якщо ви хотіли, щоб атмосфера європейського футбольного турніру просякла вас із головою, мабуть, прикупили декілька квитків на Євро десь так півроку тому.

Хоча можна припустити, що багато кому просто не дісталося такого бажаного квитка на футбольну битву у Франції.

Однак ніхто не може завадити вам долучитися до Євро, не маючи пропуску на якийсь конкретний матч. Адже найцікавіше, мабуть, відбувається поза куполом стадіону: зародження духу свята, неймовірний енергетичний заряд. Таке по телевізору навряд побачиш. А якщо і побачиш – то не відчуєш.

Здається, що енергії, яку виробляють футбольні фанати на чемпіонаті, вистачає, щоб підзарядити вболівальників у всьому світу. Останні прикипають до своїх телевізорів, смакуючи яскраві матчі у виконанні найкращих футбольних віртуозів.

Тому, аби сповна відчути атмосферу футбольного свята, не обов'язково бути на стадіоні. Просто їдьте у місто, в якому гратиме ваша збірна та відчуйте смак Євро на повну.

До початку футбольного свята у Франції залишилося всього-на-всього кілька десятків годин. 10 червня змагання стартують і триватимуть рівно місяць. А тому, якщо на перші матчі потрапити складно, то на фінальні стадії чемпіонату – цілком реально. Головне бажання. Ну і віза також потрібна.

Віза до Франції: як, де, за скільки

Оскільки безвізового режиму з країнами Європейського Союзу ми так і не дочекалися, тому, аби потрапити до Франції, доведеться зайнятися оформленням візи.

Якщо ви ще не маєте цього чарівного пропуску до футбольного ельдорадо, то треба поспішати: знадобиться орієнтовно три тижні, щоб виробити візовий документ. Таким чином вам навряд чи вже вдасться підтримати власну збірну на груповій стадії чемпіонату. Єдине – це сподіватися на вихід своєї команди до стадії плей-офф. Або ж їхати дивитися на інші команди, які вам імпонують.

Враховуючи те, що ваша основна мета – відвідати футбольну Францію, то вам потрібна віза тільки цієї країни, адже тут ви перебуватимете найдовше.

Для того, щоб оформити відповідний документ, необхідно надати докази того, що ви їдете як турист. Найкращою посвідкою, зрозуміло, буде квиток на футбольний матч. А якщо такого не маєте – можна надати посольству інформацію про заброньовані готелі та орієнтовний маршрут із кількістю днів перебування у тій чи іншій країні.

Вартість оформлення пропускного документу у візовому центрі – 55 євро. Можна зекономити близько 20 євро, якщо зайнятися оформленням самостійно. При цьому варіант номер два може бути дещо тривалішим.

На турагентства не розраховуймо?

Туристичні агентства з Луцька самостійно не влаштовують тури, присвячені Євро–2016. В основному вони виступають посередниками, пропонуючи послуги львівських перевізників.

До прикладу, львівська туристична компанія Аккорд-тур організовує чимало автобусних маршрутів до Євро–2016, розрахованих на 5–6 днів. Завдяки цим турам можна не лише з'їздити на футбол, але й відвідати кілька європейських міст. Вартість екскурсії – від 326 євро.

Однак потрапити на матчі української збірної в груповому етапі, скориставшись послугами цього агентства, вам не вдасться: усі тури на найближчі футбольні матчі розкупили. У вас є шанс, у кращому випадку, відвідати фінальну стадію чемпіонату. Для цього треба постійню відстежувати нові пропозиції турагентства.

Шукаємо житло

Добиратися до Франції власним транспортом – далеко не найгірший варіант.

Якщо вміло підійти до цього питання, можна непогано зекономити. Головне, чітко все розпланувати.

Поїздка на автомобілі до західного краю Європи, передбачає проїзд через кілька країн Європейського Союзу. Тому потрібно чітко прокласти маршрут, забронювати готелі чи кемпінги, розрахувати дату в'їзду та виїзду з країн Шенгенської угоди.

Зарезервувати помешкання у потрібному вам місті, чи то в Ліллі, де гратиме перший матч Україна з Німеччиною, чи Ліоні й Марселі, де відбуватимуться дві наступні гри, допоможе сервіс Booking.com.

До прикладу, двомісний номер у готелі міста Лілль коштує від 130 до 360 євро. Середня вартість номера у Ліоні – 150–250 євро. Хоча можна знайти кімнату і за 83 євро.

Де заправити чотириколісного

Важливо у подорожі власним автомобілем розрахувати, скільки потрібно пального, щоб дістатися до місця призначення і повернутися.

Необхідно враховувати, що ціни на пальне у різних країнах Європи суттєво відрізняються. А оскільки вам доведеться долати кілька тисяч кілометрів, то й наповнювати бак протягом всієї поїздки вам доведеться декілька разів.

Як не дивно, найдешевше бензин вартує саме в Україні. А тому найвигідніше, звісно, заправити своє авто тут. У Польщі літр А-95-го коштує трохи більше 1 євро, що теж відносно не дорого.

Відстань від Луцька до Лілля, Ліона чи Марселя становить від 1800 до 2400 кілометрів. В середньому, на 100 кілометрів шляху потрібно 10 літрів пального. Отож, на подорож в один бік ваше авто "з'їсть" 180–240 літрів бензину.

Щоб зекономити декілька десятків, а то й сотень євро, потрібно правильно розрахувати, де краще заправити ваш автомобіль.

Країна Бензин 95 Бензин 98
Бельгія 1.40 EUR 1.47 EUR
Угорщина 1.12 EUR
Німеччина 1.35 EUR 1.47 EUR
Італія 1.57 EUR 1.65 EUR
Люксембург 1.11 EUR 1.21 EUR
Нідерланди 1.63 EUR 1.70 EUR
Польща 1.03 EUR 1.11 EUR
Словаччина 1.22 EUR 1.43 EUR
Словенія 1.22 EUR 1.29 EUR
Україна 0.80 EUR 0.84 EUR
Франція
1.38EUR
1.43 EUR

Вирушаємо з Луцька до Лілля

Як волинському вболівальнику поїхати на Євро–2016

Футбольний матч Україна–Німеччина відбудеться у місті Лілль 12 червня.

Згідно з даними сервісу Google Maps, щоб заїхати від Луцька до Лілля, потрібно здолати 1777 кілометрів. Орієнтовна тривалість шляху – 18 годин 5 хвилин.

Перелік країн, які потрібно проїхати на шляху до Євро чималий: Польща, Німеччина, Нідерланди, Бельгія. Не оминути вам і платних доріг, яких у Європі зараз є чимало. Однак не лякайтесь, витрати там не суттєві. Про них трохи згодом.

Оскільки шлях досить тривалий, то, зрозуміло, протягом подорожі вам доведеться зробити як мінімум одну зупинку на відпочинок. Цей момент також потрібно врахувати у плануванні свого маршруту.

Луцьк – Ліон: станція № 2

Як волинському вболівальнику поїхати на Євро–2016

Друге місто, яке прийматиме українську футбольну збірну, – Ліон. Це одне з трьох найбільших міст Франції. Розташоване воно на відстані приблизно 700 кілометрів на південь від Лілля.

16 червня тут відбудеться протистояння збірної України з Північною Ірландією.

Маршрут з Луцька до Ліона приблизно на 300 кілометрів довший, ніж до Лілля.

Google Maps пропонує два шляхи, найкоротший з яких становить 2059 кілометрів і пролягає через Польщу та Німеччину.

У цьому маршруті також трапляються платні дороги.

Salut Marseille!

Як волинському вболівальнику поїхати на Євро–2016

Третє місто, де зіграє збірна України на чемпіонаті Європи – Марсель. Розташоване воно на березі Ліонського заливу, що на півдні Франції.

Приблизно 300 кілометрів складає відстань від Ліона до міста на березі моря.

Найкоротший маршрут з Луцька становить 2217 кілометрів і, як показує Google Maps, триватиме приблизно 23 години. На шляху до французького Марселя вам доведеться проїхати через Угорщину, Словенію та Італію.

Можна також відправитися альтернативним маршрутом, який проходить через Польщу, Чехію та Німеччину. Він довший за попередній приблизно на 150 кілометрів і подолати його можна рівно за добу. Тут вже варто зважати на ваші вподобання, де б ви хотіли побувати більше.

Як і в двох інших випадках, на шляху до Марселю також доведеться долати платні автобани.

Платні дороги Європи

Як вже зазначали, у європейських країнах дуже поширені платні дороги. Суть їхня полягає в тому, що ви отримуєте можливість їхати на максимальній швидкості, не заїжджаючи до населених пунктів. Це дає змогу суттєво економити час.

Вартість пересування платним автобаном тої чи тої країни різний. До прикладу, у Польщі вартість платного автобану – 3 євро на 100 кілометрів дороги. Також там існує обмеження швидкості – 130 кілометрів.

Німеччина – чи не єдина країна західної Європи, де всі автобани є абсолютно безкоштовними. Також там відсутнє обмеження швидкості.

Країна Оплата та валюта Вартість Штраф Мінімальна тривалість Обмеження швидкості на автобані
Польща За кілометраж при в'їзді. Злоті, євро, платіжні картки ~ 3 євро за100 км - - 130
Німеччина Безкоштовно - - Необмежена
Італія За кілометраж при в'їзді або виїзді. Євро, платіжні картки. Можливе самообслуговування ~ 7-8 євро за100 км - - 130
Словенія Віньєтка на лобовому склі. Євро 15 євро 300-800 євро 7 днів 130
Угорщина Віньєтка без наклеювання. Євро, форінт, гривня 13 євро 10 днів 130

***

Отож, щоб сповна насолодитися, мабуть, найбільш масштабною подією цього літа, не потрібно "видумувати велосипед" чи "летіти у космос". Усе набагато простіше.

Деілька днів на оформлення візи, декілька годин в інтернеті на бронювання житла. Коли ці етапи пройдено – виводьте з гаража свого чотириколісного друга, огляньте його, щоб, бува, не підвів у дорозі, заправляйте повен бак і вперед до Євро–2016!

Надрукувати
мітки:
коментарів