Поділитись:

У Луцьку оглянули будівлі, які утеплили за кредитні кошти(ФОТО)

Понеділок, 13 червня 2016, 08:15

У рамках Європейського тижня сталої енергетики, що відбувається у Луцьку, учасникам показали школу та житловий будинок, які утеплені за кредитні кошти НЕФКО.

Луцькрада планує взяти кредит на утеплення ще декількох бюджетних закладів міста. Про це розповів перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев 12 червня під час огляду гімназії № 21 імені Михайла Кравчука.

"Ми взяли кредит в корпорації НЕФКО і запланували зробити повністю термодернізацію будівлі школи. Тут є басейн, який повністю утеплений, замінено все насосне обладнання, облаштовані індивідуально-теплові пункти (ІТП), реконструйовано систему освітлення",– розповів про утеплення школи Тарас Яковлев.

Він додав, що цей об'єкт в плані утеплення планують закінчити цьогоріч.

Школу обіцяють утеплити повністю до кінця поточного року><span class=Школу обіцяють утеплити повністю до кінця поточного року

Оглядають ІТП в гімназії № 21><span class=Оглядають ІТП в гімназії № 21

Делегація мала можливість оглянути ІТП і послухати про те, наскільки економніше школа почала споживати енергію завдяки його встановленню.

Наступним об'єктом, що був утеплений за кредитні кошти НЕФКО, стало ОСББ на проспекті Відродження, 22.

"На прикладі цього будинку ми всім об'єднанням співвласників показуємо, що в принципі набагато дешевше вкласти гроші в утеплення і віддавати кредит, аніж платити просто за опалення", – сказав Тарас Яковлев.

Він додав, що у Луцьку за один квадратний метр опалення треба заплатити 15 гривень 44 копійки, а в будинках, де стоять ІТП, ця сума значно менша. Наприклад у цьому ОСББ вартість одного квадратного метру опалення коштує сім гривень.

Голова правління ОСББ "Лучани" Юлія Сабатюк зазначила, що в них плата за комунальні послуги не збільшена, а навпаки зменшена.

"Ми повертаємо кредитні гроші в банк за рахунок економії", – пояснила Юлія Сабатюк.

Під'їзди в будинку На Відродження ,21><span class=Під'їзди в будинку На Відродження ,21

Вона розповіла, що об'єднання співвласників в цьому будинку утворилось у 2008 році, коли люди зрозуміли, що їм треба щось робити із будинком. Тоді в будівлі повністю замінили всю мережу, у 2010 встановили ІТП. У 2012 році ОСББ отримало кредит і на сьогодні будинок утеплений.

Юлія Сабатюк зазначила, що попереду їх чекає заміна ліфтів та встановлення сонячних колекторів. Після розмови делегація мала можливість оглянути під'їзди та спуститись у підвал будинку, щоб поглянути на індивідуальний тепловий пункт, на якому, за словами Юлії Сабатюк, раніше вся Україна вчилась, як правильно економити і як впроваджувати заходи з енергозбереження.

Надрукувати
мітки:
коментарів