Поділитись:

У Луцьку пояснили, як треба впроваджувати механізми енергосервісу

П'ятниця, 01 липня 2016, 17:31
У Луцьку пояснили, як треба впроваджувати механізми енергосервісу

У рамках підписаного меморандуму Луцька з агентством держенергоефективності організували семінар щодо впровадження механізмів енергосервісу.

Захід відбувся 1 липня і складався із двох презентацій та дискусії між спікерами та учасниками семінару.

Начальник відділу з енергозбереження управління економіки Костянтин Патракеєв привітав учасників семінару і нагадав присутнім, що 12 травня Луцьк підписав момерандум з агентством держенергоефективності.

Начальник управління ЖКГ Волинської ОДА Андрій Пиріг зазначив: не дивлячись на те, що надворі спека, незабаром прийде зима і виникнуть питання щодо економії тепла та впровадження енергоефективних заходів.

"Ви, мабуть, знаєте, що нам в спадок залишилось енергозатратне комунальне господарство і бюджетні установи. Волинська область платить за газ майже мільярд і 200 мільйонів гривень – це за 2015 рік цифри. Тобто кошти, які витрачаються на це, величезні," – сказав Андрій Пиріг.

Він додав, що ЕСКО-механізм – один із нових та реальних інвестицій в енергозбереження.

Заступник директора департаменту стратегічного розвитку держенергоефективності Ігор Ігорових зазначив, що Волинь і зокрема Луцьк перебувають в авангарді регіонів у сфері енергофективноті.

Його презентація більше стосувалась бюджетної сфери і впровадження енергоефективних заходів в ній.

"Основні моменти, які передбачаються в ЕСКО-законах, – це можливість взяти довгострокові бюджетні зобов'язання до 10 років, а не на рік, та визначення термінологічної бази щодо енергосервісу та істотних умов енергосервісного договору", – сказав Ігор Ігорових.

До того ж, відповідно до договорів ЕСКО, інвестор отримав законодавчі гарантії довгострокових зобов'язань.

Ще однією особливістю енергосервісного договору, за словами директора департаменту стратегічного розвитку держенергоефективності, є те, що коли тарифи почнуть зростати шидше, то енергосервісний договір припняється достроково. Це своєрідний захист громади від передплат.

Начальник відділу перспективного розвитку у сфері енергоефективності КП "Київ ЕСКО" Владислав Поваляєв розповів присутнім про те, що рівень енергоефективності українських будинків відстає від середньоєвропейських. Тому основна задача починається із зацікавлення досвідченого інвестора, який зайде на об'єкти і виконає всі роботи, обумовлені енергосервісним договором.

Варто додати, що подібні семінари відбудуться у кожному регіоні. Головне, як відзначили доповідачі, щоб місцева влада йшла на зустріч таким діям.

Надрукувати
мітки:
коментарів