Поділитись:

Ситуацію з деревами на центральній вулиці Луцька вирішили

П'ятниця, 01 липня 2016, 22:13

Посеред вулиці Лесі Українки в Луцьку у п'ятницю, 1 липня видалося напрочуд гамірно і людно.

Місцевих мешканців обурило те, що посеред однієї з центральних вулиць міста почали масово вирізати дерева. Як виявилося згодом, було зрізано вісім рослин.

Луцький громадський активіст Ігор Алексєєв 30 червня розмістив в інтернеті відеозапис, на якому відзняв декілька тільки-но зрізаних дерев на вулиці Лесі Українки.

Варто зауважити, що в той же час відбувалася сесія Луцької міської ради, на якій, власне, і підняли тему вирізання дерев.

Луцький міський голова Микола Романюк на сесії дав розпорядження, о 18:00 годині 1 липня провести зустріч проектанта із мешканцями прилеглих будинків, який мав продемонструвати громадськості проект реконструкції і пояснити, чому зрізають дерева.

Чимало противників зрізання дерев зібралося у назначений час посеред вулиці Лесі Українки.

Мало кого ця подія залишила байдужим. Кількість лучан постійно збільшувалася.><span class=Мало кого ця подія залишила байдужим. Кількість лучан постійно збільшувалася.

Лучани, яких з кожною хвилиною ставало все більше і більше, були безкомпромісні у своїй позиції. Вони відстоювали думку, що зрізання дерев, які ростуть там уже давно, і заміна їх на нові – є недоцільним. Мало того, що ці насадження ростуть тут уже давно, так ще й на усунення цих дерев піде чимало бюджетних коштів. Люди обурювалися також, що їх ніхто не попереджував про плани реконструкції.

Луцький міський голова, який з'явився згодом, заявив, що про заплановану реконструкцію повідомляли ще півроку тому. Для інформування використовували інтернет-медіа, газети та радіо. Однак такою відповіддю громадськість аж ніяк не вдовольнилася.

Згодом лучани протягом доволі-таки тривалого часу не давали сказати мерові й слова. Від них лунали вигуки: "Ви садили ті дерева, що ви їх рубаєте?", "Ви вандалізмом займаєтеся. Ганьба!", "Дерево влітку зрубати – це як людину вбити!", – лунало то від одного, то від іншого мешканця.

Ліворуч начальник департаменту ЖКГ Луцькради Юрій Крась><span class=Ліворуч начальник департаменту ЖКГ Луцькради Юрій Крась

Коли ж загальне невдоволення трішки вгамувалося, Микола Романюк продовжив. Він зазначив, що цей проект реконструкції тривалий час обговорювали. Прозвучало близько 50 пропозицій, які були враховані при розробці проекту.

"Хто мав бажання – висловився", – запевнив міський голова. Після цього мер запропонував розлюченим мешканцям спершу ознайомитися з проектом, а тоді вже обговорювати його.

Під акомпанемент загальної паніки й обурення міському голові спільно з начальником департаменту ЖКГ Луцькради Юрієм Красем із чергової спроби таки вдалося продемонструвати проект реконструкції та розповісти, які перевтілення чекають на цю вулицю.

Лучанам демонструють проект реконструкції.><span class=Лучанам демонструють проект реконструкції.

Так мала б виглядати оновлена вулиця Лесі Українки><span class=Так мала б виглядати оновлена вулиця Лесі Українки

Як розповів Микола Романюк, за проектом передбачена повна реконструкція вулиці Лесі Українки. Зокрема, ремонт каналізації, заміна бруківки й дерев, встановлення нових лавочок тощо. На численні запитання про вартість запланованої реконструкції, міський голова назвав орієнтовну суму – 9 мільйонів гривень.

Зі слів Юрія Крася, цьогоріч було заплановано зробити реконструкцію від вулиці Кривого Валу до Театрального майдану. Кожні п'ять метрів повинні бути зелені насадження.

Однак представникам Луцької міської ради таки не вдалося переконати мешканців у доцільності цієї реконструкції, у першу чергу в питанні вирубування дерев.

"Кладіть бруківку, міняйте каналізацію. Але не чіпайте дерев", – вигукнула жінка з натовпу під загальне схвалення.

"Кладіть бруківку, міняйте каналізацію. Але не чіпайте дерев"

Після деяких роздумів Микола Романюк все-таки змушений був поступитися і дещо скоригувати плани щодо реконструкції. Мер повідомив, що ті дерева, які вже зрізали, замінять на нові. Інші ж зачіпати не будуть. Хіба що такі, що перебувають в аварійному стані. Щоб це визначити, міська рада спільно з ініціативною групою зобов'язується провести огляд хворих рослин.

Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев, підсумовуючи зустріч, зазначив, що комплексна реконструкція, включно із заміною дерев, повинна була б піти на користь Луцьку.

"Люди, які прийшли, виразили бажання залишити ці дерева. Тому ми прийняли рішення, що залишаємо ті дерева, які є ще здорові… Я думаю, що частина людей поміняє свою думку, коли побачить різницю між тією частиною, яку ми висадимо, і тією, яка залишиться", – додав заступник мера.

Тарас Яковлев вважає, що люди, побачивши нові дерева, змінять свою думку.><span class=Тарас Яковлев вважає, що люди, побачивши нові дерева, змінять свою думку.

Громадський активіст Ігор Алексєєв вважає рішення, прийняте мером, перемогою лучан.

"Люди були категорично проти. Рівень свідомості людей в Луцьку набагато більший, ніж здається багатьом. Чи це перемога? Так, це перемога. На скільки я знаю, вчора увечері мер був категорично проти збереження цих дерев" – зазначає активіст.

"Чи це перемога? Так, це перемога", - каже Алексєєв

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
25 березня 2024
15:05
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
20 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024
12 березня 2024
16:16
12:22