Поділитись:

Студентам луцького вишу підробили ЗНО: імена

Понеділок, 15 серпня 2016, 16:53

Завершили досудове розслідування щодо зміни результатів зовнішнього незалежного оцінювання у 2014-2015 роках.

Слідство встановило, що у 2014-2015 роках результати ЗНО завищили понад 200 особам, а всього з 2008 року – близько 2000, – повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Як повідомили у прокуратурі, переважно це діти керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників.

У 2006 році задля подолання корупції у вищих навчальних закладах під час зарахування абітурієнтів урядом створено Український центр оцінювання якості освіти для проведення зовнішнього незалежного оцінювання (далі – УЦОЯО, ЗНО).

У 2007-2008 роках УЦОЯО розробив програмне забезпечення, яке використовується на всіх етапах проведення ЗНО з 2008 року та захищає всі етапи проведення тестування від зовнішнього втручання.

Водночас керівництвом УЦОЯО задля особистого збагачення та кар'єрних міркувань у 2008 році створено злочинну організацію, яка завищувала результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп'ютерні системи.

Щоб прикрити незаконне втручання до системи, керівництво УЦОЯО навмисно не забезпечили створення комплексної системи захисту інформації, яка передбачена Законом України "Про захист інформації в інформаціно-телекомунікаційних системах", і публічно заперечувало можливість втручання в результати ЗНО.

При цьому, у ході досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінювання службових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, більшості працівників УЦОЯО, майже всі протиправні дії вчиняло керівництво центру.

Генеральна прокуратура України забезпечує поновлення прав потерпілих, за наслідками чого вже відраховано 26 студентів, що подали недостовірні дані про результати ЗНО та відповідні документи направлено до вищих навчальних закладів ще щодо 174 осіб.

Питання про відповідальність осіб, які подали недостовірні дані про ЗНО у 2008-2013 роках, вирішують. Зокрема, їм можуть анулювати видані дипломи, змусити їх повернути кошти до бюджету.

У списках "засвітилися" й студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Зокрема, Шишкова Яна Йозефівна (2014 рік), Сойма Михайло Михайлович (2015), Андрійчук Вероніка Євгеніївна (2015),Черватюк Тарас Сергійович (2015).


Надрукувати
мітки:
коментарів