Поділитись:

У Луцькраді кажуть, що більшість дерев на Лесі Українки – старі

Вівторок, 16 серпня 2016, 16:05

На вимогу громадськості на відрізку вулиці Лесі Українки від Театрального майдану до вулиці Кривий вал було обстежено 23 дерева на предмет їх стану та потреби видалення.

Серед обстежених дерев – 11 кленів та 12 лип. Повідомляє відділ екології Луцької міської ради.

Під час обстеження, окрім членів комісії, був присутній представник ГО "Спілка власників зброї Волині", який знімав весь процес на камеру. Обстеження відбувалось у п'ятницю, 12-го серпня, з 16-ї години. В понеділок під час засідання комісії представник вищезгаданої організації не з'явився, хоча його повідомляли.

Серед висновків варто відзначити, що більшість обстежених дерев досягли своєї вікової межі. Оскільки дерева висаджувались у повоєнний період, приблизний вік одного дерева становить 60 років. Це є вікова межа для відповідних сортів дерев та для умов, в яких вони виростають. Ще одна спільна риса – неодноразове кронування дерев. Як відомо, сорти так званих лісових дерев, коренева система і крона не адаптовані під міські умови, болісно переносять кронування. Кожна обрізка могла стати причиною появи нових захворювань.

Найпоширенішою ознакою пошкодженого дерева є наявність глибоких дупел, трухлявої серцевини. Такі дерева підлягають якомога швидшій заміні, оскільки несуть загрозу падіння.

Найбільш пошкоджені дерева ростуть у верхній частині вулиці, біля магазину "Вайн-тайм" (номери 21-23 і таблиці). Три крупнолисті липи характеризуються трухлявим стовбуром, прикореневими та поздовжніми дуплами, сильно пошкоджена коренева система. Ці дерева потребують якомога швидшої заміни.

Майже аналогічна ситуація із частиною дерев, які є на перетині вулиць Лесі Українки та Пушкіна (номери 18-20). Два клени та липа частково зрізані, але стовбури ще збережені. На місцях зрізу чітко видно гнилу серцевину.

У всіх цих дерев чітко виражена трухлявість стовбура, місцями уражені шашелем.

Серед дерев, які у задовільному стані (тобто такі, що ще можуть постояти кілька років), варто виділити сім дерев (з 11-го до 17-го). Це все липи, які ростуть на проміжку від вулиці Градний узвіз до початку закладу харчування "Дядя піца". Щоправда, одне із дерев (14) має дуже підняту кореневу систему і сильно руйнує покриття тротуару. Тому це дерево також рекомендується для видалення. Ще одне дерево, яке можна залишити, – липа крупнолиста біля магазину "Вопак". Але, враховуючи те, що сусідні дерева рекомендовані до видалення, виникає питання щодо доцільності збереження поодинокого дерева. І це питання не стільки в естетиці, скільки в безпеці. Одиноке дерево має велику парусність і в умовах міста може нести загрозу падіння, незелажно від свого стану.

Всі інші дерева у верхній частині вулиці Лесі Українки (номери від 1-го по 13-й) характеризуються наявністю дупел та серцевинної гнилі. На дереві під номером 6 зафіксовано гриб-трутовик діаметром до 40-ка сантиментрів.

Особливо ця частина вулиці характеризується наявністю морозобійних тріщин.

Будь-яка морозобійна тріщина свідчить про значну ймовірність ураження стовбура гниллю.

Підсумовуючи результати дослідження, варто констатувати, що посаджені більш як півстоліття тому дерева втратили свої основні функції і вже не відповідають сучасним вимогам озеленення. Більшість з обстежених дерев не підлягають лікуванню.

Чи залишати інші дерева, так би мовити, "доживати", чи забезпечити їм достойну заміну? Питання риторичне. В кожного буде своя правда, останнє слово буде за тим, хто уповноважений приймати такі рішення.

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 лютого 2024
19 січня 2024
13 січня 2024
11 січня 2024
02 січня 2024
28 грудня 2023
24 листопада 2023
22 листопада 2023
17 листопада 2023
13 листопада 2023