Поділитись:

У Луцьку встановили рейтинг публічності комунальних підприємств

П'ятниця, 19 серпня 2016, 15:43
 У Луцьку встановили рейтинг публічності комунальних підприємств

Результати досліджень публічності комунальних підприємств активісти передадуть Луцькому міському голові Миколі Романюку.

На вересневу сесію міськради громадські активісти лобіюватимуть проект рішення щодо встановлення прозорості комунальних підприємств та закладів міста. Про це розповіла громадська активістка Марія Доманська 19 серпня під час прес-конференції.

Вона додала, що крім Луцька в дослідженні прозорості комунальних підприємств взяли участь такі міста, як Тернопіль, Рівне, Івано-Франківськ, Львів, Хмельницький та Ужгород. Дослідження відбулись в рамках проекту "Публічність комунальних підприємств обласних центрів Західної України, як засіб протидії корупції" за підтримки Transperency International Україна у партнерстві з Центром політичних студій та аналітики, Інститутом Політичної Освіти та Українським незалежним центром політичних досліджень.

Для того щоб дослідження було грунтовним активісти сформували критерії публічності комунальних підприємств та установ.

"Мова йде не про якість роботи а про доступ до інформації про те чи інш комунальне підприємство", - пояснила Марія Доманська.

Із її слів, до критеріїв, за якими оцінювали підприємства, віднесли наявність офіційного сайту, оприлюднений статут, адреси та контакти, чи проводився конкурс на заміщення посади керівника, інформація про керівництво і їхні біографічні дані, штатний розпис, контракт з директором, чи оприлюднена декларація про доходи, чи проводився аудит, чи оприлюднені щорічні фінансові звіти, річний план закупівель, договори підрядів та субпідрядів чи оприлюднювались акти виконаних робіт, перелік послуг і пояснення, як формується тариф на ті чи інші послуги.

"Ми подали десять запитів до Луцької міської ради, бо вона є засновником КП та комунальних закладів, і вона передавала ці запит далі. Отримали, на мою думку, невтішні результати, тому що за цими критеріями, де можна було набрати максимум 40 балів, жодне комунальне підприємство не набрало навіть половини", - скзалаа Марія Доманська.

Відтак найбільше у рейтингу публічності набрали такі підприємства як "Луцькводоканал" - 19 балів, ДКП "Луцьктепло" - 17 балів, та міська стоматологічна поліклінніка – 17 балів.

Найменш публічними виявились КЗ "Спорт для всіх", - 6 балів, Народний дім "Просвіта" також 6 балів.

Також вона додала, що є такі комунальні підприємства, які взагалі не відповіли на запити.

Це фактично всі заклади охорони здоров'я. Дослідження показали, що з 30 комунальних підприємств та установ лише 13 мають офіційний веб- сайт.

Окрім того вже функціонує сайт, де кожен бажаючий може зайти і поставити свою оцінку тому чи іншому комунальному підприємству свого міста.

Марія Доманська сказала, що результати цих досліджень передадуть Луцькому міському голові Миколі Романюку. Також є підготовлений проект рішення щодо встановлення прозорості комунальних підприємств, який громадські активісти будуть ініціювати і проситимуть або міського голову чи депутатську групу винести його на голосування на вересневу сесію міськради.

Надрукувати
мітки:
коментарів