Поділитись:

Чи потрібен Луцьку джаз: погляд волинських музичних експертів

Автор: Василь Бідун |
Субота, 27 серпня 2016, 12:00
Чи потрібен Луцьку джаз: погляд волинських музичних експертів

Чи потрібен Луцьку джаз: погляд волинських музичних експертів

Міжнародний джазовий фестиваль Art Jazz Cooperation стартував у Луцьку в п'ятницю, 26 серпня.

Протягом кількох годин із Замку Любарта лунали екзотичні джазові ритми виконавців з України, Польщі, Німеччини, США і навіть Куби.

Вперше стартував фестиваль у 2007 році. Після цього відбувався щорічно.

Про перспективи Art Jazz Cooperation, а також можливу його "долю" "Конкурент" розпитав у волинян, для яких музика – це не просто хобі.

Співачка Галина Конах

"Якщо ми живемо в демократичній державі, повинні задовільняти усі смаки. Хтось любить фольклор – йде на "Поліське літо з фольклором". Хтось любить джаз – йде на джаз.

Я за такі мистецькі імпрези, за все якісне, що розвиває людину. В першу чергу – духовно. Крім того, такі фестивалі привертають іноземних інвесторів, що сприяє розвитку інфраструктури, туризму.

Це, зрештою, хороша нагода місцевим музикантам себе показати.

Такі заходи люди відвідують досить активно, тому що на них можна просто релаксувати душею, мозком і серцем.

Особисто я проти шлакової музики, яка робить наш музичний смак примітивним. Нічого не маю проти Олексія Потапенка, але проект "Потап і Настя " – це, називається, людина грамотно заробляє гроші на нашій примітивності. Нічого поганого в цьому немає. Але треба, щоб було не так.

Поляки, наприклад, зовсім по-іншому до цього ставляться. У них відвідування мистецьких акцій за замовчуванням. Там навіть ніхто не нагадує про це. А в нас: "Он пішов депутат, то я теж піду, бо треба "засвітитися" на камеру". От в чому проблема".

Співорганізатор фестивалю ArtJazzCooperation Віктор Грисюк

Чи потрібен Луцьку джаз: погляд волинських музичних експертів"Вважаю, що цей захід потрібен для міста, оскільки організовую його вже не один рік.

Взагалі: без розвитку культури не буде розвитку економіки та загального розвитку. Висока культура – це локомотив якісних змін. Зокрема, останні дослідження показали, що в країнах, де культура найбільш розвинута, рівень життя людини набагато вищий.

Люди, чий інтелектуальний рівень достатньо високий, є вибагливими і до культури. Тому там де культура, там намагаються жити ті, хто може заробляти багато, а разом із ними росте загальна привабливість регіону. Кафе, ресторани, малий та середній бізнес починають розвиватись.

Простий робітник, який має можливість бачити та чути високе мистецтво, має альтернативу від пияцтва. Тому і загальний рівень культури росте, злочинність падає.

Хотілося би, щоб цей фестиваль мав майбутнє. Але для розвитку потрібна співпраця бізнесу, влади, громадського сектору. А її зараз майже не має. Ми на громадських засадах не можемо розвивати захід європейського рівня. Тому про майбутнє говорити важко. Наскільки фестиваль потрібен місту ми будемо думати після його завершення".

Музичний редактор Сергій Ткачук

"Захід важливий і потрібний. Джаз – музика для інтелектуального слухача. Для людей, які мають гарний смак. Сподіваюся, що вони обов'язково прийдуть на фестиваль. Сам я слухаю джаз у великих кількостях".

Президент ВОГО "Луцький джаз-клуб" Олег Баковський

Чи потрібен Луцьку джаз: погляд волинських музичних експертів"Я думаю, фестиваль потрібний, бо рівень життя і рівень виконавців залежить в основному від якісної культури. Коментарі людей, думаю, більше позитивні і це потрібно саме сьогодні, бо брак неякісної культури та мови призводить до нерозуміння багатьох речей в житті людьми. І маємо те що маємо... Війна і падіння економіки!", – написав Олег Баковський.

Надрукувати
мітки:
коментарів