Поділитись:

Кіно буде! У Луцьку винайшли новий спосіб виробництва електроенергії

Понеділок, 17 жовтня 2016, 21:00

Напевно кожен, хто любить переглядати старі фільми, пам'ятає фразу персонажа радянського актора Крамарова із вже легендарної кінокартини "Джентельмени Удачі: "Все! Кіна не буде! Електрика закінчилась!". Дійсно, яке кіно без електрики? А в умовах постійного зростання тарифів мимоволі виникає думка, як використовувати електроенергію так, щоб менше платити за сучасними "скаженими" тарифами.

Олександр Приймак, який родом із Тернопільщини (але вже декілька років живе та працює в Луцьку), запевняє: платити за електроенергію в рази менше або ж не платити взагалі можна завдяки вітру, кіннетична енергія якого є безкоштовною. Нині він весь свій вільний час займається виготовленням прототипу свого винаходу: вітрових панелей, завдяки яким енергія вітру перетворюватиметься в електроенергію.

Мисливці за вітром

Все почалось з того, що Олександр став цікавитись вітряками і принципами їхньої роботи і навіть вдома робив маленькі, а потім більші моделі вітряків. Однак пізніше виникла ідея, що можна використовувати вітер, який "в пусту" дме на стіну будинку, з певною користю. Мається на увазі, що можна зробити якусь конструкцію, яку варто було б лишень закріпити на стіні будинку і через яку енергія вітру перетворювалась у безкоштовну електроенергію, з якої могли б користуватись господарі оселі.

"Мені прийшла в голову ідея створити такий вітроротор – прямокутний вітряк, який можна було б почепити на стіну. Але я також хотів, щоб він працював безшумно, без вібрацій та ультразвуку і не створював дискомфорт людям. Щоб люди не чули, що в них за стіною щось рухається чи вібрує. До того ж на відміну від звичайних вітряків, які мають низький коефіцієнт перетворення енергії (до 40 %), у придуманих мною вітрових панелей такий коефіцієнт складатиме від 50 до 60 %" – розповідає Олександр.

Як виглядатиме вітрова панель><span class=Як виглядатиме вітрова панель

Спочатку рідні поставились до винаходу досить скептично. Єдиний, хто одразу зацікавився ідеєю та підтримав її, був дядько Олександра, який сам все життя займається питанням безпеки атомних електростанцій. Це й надихнуло Олександра Приймака рухатись далі в цьому напрямку.

Принцип роботи вітрових панелей

Вітрові панелі є модульною конструкцією, частини якої можна за бажанням додавати або ж навпаки знімати. Для прикладу, якщо на стіні будинку виявилось недостатньо двох закріплених вітрових панелей, то для того, щоб їхню кількість збільшити, не варто знімати всю конструкцію. Достатньо буде просто докріпити ще панелей. Відповідно, коли конструкція виявилась завеликою, то лишні панелі можна від'єднати.

Вітрові панелі, на відміну від вітряків займають мало місця><span class=Вітрові панелі, на відміну від вітряків займають мало місця

Принцип роботи вітрових панелей виглядає приблизно так: два ряди лопастей, що розміщені під кутом 45 градусів до вітру рухаються вертикально. Коли вітер попадає на перший ряд лопастей, то він штовхає їх донизу. Потім частина вітру, яка залишилась, відзеркалюється і потрапляє на другий ряд лопастей й штовхає їх доверху. Тобто вітер використовується два рази й таким чином віддає максимально свою кінетичну енергію.

Оскільки ці два ряди лопастей будуть закріплені на стіні будинку на краях за ланцюги, то вся конструкція рухатиметься в одному напрямку. Матеріали для лопастей будуть або зі скловолокна, або ж з вуглепластику, завдяки чому конструкція не буде замерзати чи забиватись снігом в зимовий період.

Вітрову панель також можна буде поставити в один ряд своєрідною стіною вздовж дороги чи узбережжя, що дає економію площі, чого не скажеш про вітряки, яким треба багато простору.

За розрахунками, вітрові панелі починають сприймати вітер від 3 м/с, а у Волинській області середньорічна швидкість вітру – 4,5 м/с. Тому в нашому регіоні вітру для виробництва електроенергії точно не забракне.

Екологічний аспект

Загальновідомий факт, що виробництво енергії за допомогою вітру є безпечним для екології та навколишнього середовища. Адже виробництво електроенергії таким чином не супроводжується викидами вуглекислого чи будь-яких інших шкідливих речовин.

Вітрові панелі займають мало місця і легко вписуються в будь-який ландшафт. До того ж енергія вітру, на відміну від викопного палива, невичерпна.

Винахід Олександра Приймака у порівнянні з вітряками є безпечним для птахів. Адже якщо говорити мовою статистики, то один великий вітряк є причиною смерті трьох птахів на рік.

Виробництво вітрових панелей буде в Луцьку

Олександр Приймак розповів, що працює над створенням прототипу свого винаходу на базі луцького ПП "Статор", яке, власне, займається виробництвом звичайних вітряків.

Світ уже встиг побачити винахід Олександра на конкурсі ClimateLaunchpad, фінал якого відбувався в Одесі. Саме завдяки участі у фіналі конкурсу ClimateLaunchpad Олександр Приймак познайомився із представниками лабораторії нових продуктів DIY LAB, які зацікавилися його винаходом і пообіцяли підтримувати його.

Втім, на цьому вирішили не зупинятись. Також представлення прототипу відбудеться на виставці із відновлювальної енергетики, яка відбуватиметься 8-9 листопада в Києві.

"Основна частина виробництва зосередиться у Луцьку, бо саме тут є відповідне приміщення і дуже потужна технічна база", – повідомив автор винаходу.

Кому в господарстві знадобляться вітрові панелі?

Загалом вітрові панелі можна встановлювати як і власникам приватних будинків у сільській місцевості чи у приватному секторі міста, так і мешканцям багатоповерхівок.

За словами Олександра Приймака, його винахід стане в нагоді для тих, хто має об'єкти, віддалені від населених пунктів. Ідеальний варіант – готелі в горах чи відпочинкові центри, які мають проблеми із живленням з мережі. Також це можуть бути приватні домогосподарства, які хочуть побудувати собі будинок в місці, де ще не проведена електромережа.

Другий потенційний клієнт – це великі фермерські господарства, які найбільше страждають від віялових відключень, в сезон, коли працюють сушки, які підсушують врожаї.

"Вітер безплатний. Ти один раз купив вітрову панель і її не треба ні заряджати, ані ще щось в неї вкладати. Термін окупності – від чотирьох до шести років. Але враховуючи інфляцію та постійне зростання тарифів, цей термін може зменшитись в рази", – пояснив Олександр Приймак.

Також автор винаходу говорить і про гібридну систему вітрових панелей – це коли на лопасті панелі можна накладати такий елемент, як гнучку сонячну панель. Тоді ж система може брати енергію не тільки від вітру, але й від сонця.

Олександр Приймак><span class=Олександр Приймак

Отож, нині перед Олександром Приймаком стоїть завдання переконати у важливості свого винаходу та у необхідності екологічно чистого виробництва електроенергії не лише рідних чи знайомих, а й всю Україну, а згодом – і увесь світ.

Надрукувати
мітки:
коментарів