Поділитись:

Це безглузда ідея, – волинський історик про хостел у в'язниці

Середа, 26 жовтня 2016, 10:00

Завідувач відділу "Книга Пам'яті" Наукового центру історичних студій Волині, кандидат історичних наук Оксана Сущук обурена планами щодо облаштування хостелу на території колишьньої тюрми в Луцьку і виступає категорично проти цього.

"Я не те, що проти. Я просто жахнулася. Я навіть не знаю, як це може прийти в голову. Я розумію, я знаю тенденції в Європі щодо антуражів, щодо в'язниць, але немає такого спадку емоційного для Луцька, як трагедія луцької в'язниці, яка є зараз для лучан. Коли 23 червня всі голосно плачуть і несуть квіти, доводять, що це все-таки був патріотизм, коли йде хресна хода собору, говориться про новомучеників, малюються ікони і разом з тим збудується хостел там, де ті новомученики були", – зазначила історик Конкуренту.

Про такі плани Оксані Сущук стало відомо ще півтора року тому. Проте вона й не думала, що ідея з хостелом обговорюється й донині.

"Півтора року мені вже відомо, що планували збудувати там хостел для прочан чи для кого. Але я думала, що це просто ідея якась безглузда, і вона, відповідно, відкинута. Я не думала, що вона опрацьовується. У нас в Луцьку в Старому місті зовсім немає меморіалізації луцької тюрми. Те, що там поставили три пам'ятні знаки, ще не означає, що там наведено лад і все відбувається за європейським зразком меморіалізації", – переконана вона.

Науковець має своє бачення щодо майбутнього приміщення колишньої луцької тюрми. Ще раніше Оксана Сущук розробила проектну ідею щодо меморіалізації історичного місця. Він передбачає створення цілісного меморіального комплексу.

"Це настільки бідно і недолуго – створення там хостелу. Не можна там такого робити, це нонсенс. Тим більше, ми знаємо, що ми повинні розвивати історичне середовище, а територія Луцького замку – це якраз є джерелом нашої спадщини", – наголосила історик.

Оксана Сущук пропонує створення окремих експозиційних тематичних залів, зокрема облаштувати інтерактивний музей на базі колишніх камер тюрми, тематично їх оформивши, відповідно до використання території різними репресивними режимами. Також у проекті Оксани Сущук проведення археологічних робіт, впорядкування та встановлення пам'ятних знаків, інформаційних стендів на місцях страти і поховань, реставрація монастиря бригідок.

Довідка:

Луцька тюрма на території комплексу бригіток фактично існувала до середини 60-х ХХ ст. Найбільш трагічною для лучан є подiя 23 червня 1941 р, коли понад 2 тисячі в'язнів було розстріляно органами НКВС на подвір'ї тюрми. Після звільнення Луцька в'язниця знову почала використовуватися радянською владою за призначенням аж до 1958 року.

На території Луцького замку та луцької тюрми з жовтня 1941 р. до червня 1942 р. діяли шталаги № 360 і 365 – німецькі концентраційні табори радянських військовополонених. На окресленій території загинуло і захоронено понад 11 тисяч осіб різного етнічного складу та релігійного спрямування.

Тут же під час німецької окупації функціонувало ґетто, під час ліквідації якого за участю команд СД, німецької та української поліції було знищено 15-16 тисяч осіб. На цій території також був табір цивільного населення, створений після ліквідації ґетто, згодом – табір примусової праці для біженців-поляків.

Надрукувати
мітки:
коментарів